Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direktsändning: Historisk VM-final – Damlejonens avgörande förlängningsmål underkändes, straffar väntar!

Från 2019
Uppdaterad 14.04.2019 23:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i ishockey för damer, final FIN - USA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter tio dagar är dam-VM framme vid dagen då medaljerna delas ut. Finlands väg till final har skett i motvind och ställvis genom höga drivor med snömodd. USA har däremot glidit fram på en räkmacka. Statistiken må tala för USA, men Finland har hittills varit bäst när det gäller.

När chefstränaren Pasi Mustonen tillträdde 2014 hade han en mission, att utmana USA och Kanada på allvar. De första stora stegen togs i och med segrarna över Kanada 2017, först i Nations Cup i Tyskland och ett par månader senare i VM-gruppspelet mot Kanada.

Processen har tagit tid och i OS i Pyeongchang lyckades USA och Kanada dra upp ett lite större försprång. Fortfarande känns det som en lite för stor bedrift att lyckas slå de båda nordamerikanska lagen i en och samma turnering. Speciellt då matcherna spelas dagarna efter varandra och den fysiska belastningen är stor.

Pasi Mustonen jublar på bänken
Bildtext Pasi Mustonen har varit chefstränare på heltid sedan maj 2017.
Bild: Lehtikuva

USA 4 Finland 0 enligt statistiken

Statistiken ger USA en klar fördel. Utgångsläget: USA har 76-tusen registrerade damspelare och Finland har 6-tusen.

Av de tio bästa poängplockarna i turneringen kommer sex från USA och två från Finland. Tabellen toppas av Hilary Knight med 7+4=11 poäng, tvåa är Jenni Hiirikoski med 2+8=10 poäng.

USA:s bästa tekare heter Alex Carpenter, hon har vunnit 70 procent av tekningarna. Finlands Noora Nulus motsvarande procent är 62.

USAs målvakt Alex Rigsby är också snäppet bättre, 94,94 procent och i snitt ett insläppt mål per match. Noora Rätys motsvarande siffror är 92,21 och 2.62.

Att Räty dessutom fick stå för 43 räddningar mot Rigsbys 11 i semifinalerna gör också en skillnad. Skulle Rigsby mot förmodan känna sig sliten, har USA en andramålvakt av världsklass i Maddie Rooney.

Heidi Pelttari, Finland-Sverige OS 2010.
Bildtext Heidi Pelttari avgjorde i förlängning i Harbin 2008.
Bild: All Over Press

Finlands enda seger över USA i VM dateras 8.4.2008

Tisdagen den 8 april 2008 möttes USA och Finland i VM i Harbin i Folkrepubliken Kina. Då var samliga deltagande länder indelade i tre grupper och gruppettorna USA, Kanada och Finland gick vidare till kvalificeringsrundan.

Matchen slutade 0-0 efter ordinarie speltid. USA tog två utvisningar i förlängningen och Heidi Pelttari nätade vid tiden 63:42.

Men någon final blev det inte den gången för Damlejonen, då Kanada och USA spelade i kors. Men VM-brons blev det i alla fall till slut.

När lagen möts nu elva år senare i final, finns det fortfarande några spelare i bägge lägren som var med då.

Forwarden Venla Hovi (f. Heikkilä), nuvarande lagkaptenen Jenni Hiirikoski och sist men inte minst målvakten Noora Räty som storspelade och lyckades hålla nollan.

I USA:s lag spelade Kacey Bellamy och Hilary Knight.

Kedjorna – så här spelade Finland i semifinal

Ettan:
33 Michelle Karvinen – 13 Riikka Sallinen – 77 Susanna Tapani
6 Jenni Hiirikoski – 7 Nelli Laitinen

Tvåan:
19 Petra Nieminen – 10 Linda Välimäki – 24 Noora Tulus
88 Ronja Savolainen – 15 Minnamari Tuominen

Trean:
9 Venla Hovi – 61 Tanja Niskanen – 12 Elisa Holopainen
2 Isa Rahunen – 4 Roosa Lindstedt

Fyran:
22 Emma Nuutinen – 25 Viivi Vainikka – 11 Annina Rajahuhta
8 Ella Viitasuo

Målvakt:
41 Noora Räty (1 Eveliina Suonpää)

Matchen sänds direkt i TV2 och på Arenan med start 19.40 och refereras på svenska av Anki Karhu.

Diskussion om artikeln