Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sundberg sätter punkt för sitt andra Tysklandsäventyr: ”Det är ingen hemlighet att jag helst spelar för min fostrarförening”

Från 2019
Richard Sundberg skjuter
Bildtext Richard Sunberg är fem före en flytt tillbaka till GrIFK. (arkivbild.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Efter en säsong i TSG AH Bielefeld återvänder handbollslandslagets mångåriga trotjänare Richard Sundberg till FM-ligan. Det mesta talar för att Grankulla IFK får en välkommen förstärkning.

Säsongen 2014/15 spelade Richard Sundberg i den näst högsta serien i Tyskland, men trots att laget steg till Bundesligan återvände niometersspelaren till Grankullaföreningen HC West.

De tre följande säsongerna representerade han HC West och Grankulla IFK som resulterade i ett silver, ett brons och en fjärdeplats.

Efter att ha förlorat förra vårens bronsmöte mot BK-46 var det dags för en ny sejour till Tyskland. Den här gången skulle han kombinera sin arbetspraktik från Hanken med spel i Oberliga, vilket är den fjärde högsta serienivån i Tyskland.

– Jag har svårt att säga hur mycket jag gått framåt som handbollsspelare men åtminstone gav det mig en ordentlig motivationskick. De två sista säsongerna i Finland, speciellt säsongen 2017/18 började motivationen sakta med säkert att sjunka. Året i Tyskland kom därför väldigt lämpligt, säger Richard Sundberg till Yle Sporten på ett kafé på Drumsö.

Hur skiljer sig Oberligan från den finska FM-ligan?

– Det sägs i Tyskland att Oberliga Westfalen är den starkaste av de totalt tolv divisionerna. Där finns en massa individuellt duktiga spelare. Men åtminstone i vårt lag saknas det något både taktiskt och kollektivt. Framför allt anfallsspelet har varit lite stelt och långsamt.

TSG AH Bielefeld ligger tvåa i tabellen, men chanserna till avancemang finns inte mera. Säsongen har varit en besvikelse för klubben vars klara mål var avancemang.

– Det fanns nog en press på att vi skulle stiga ända från början, det märkte jag direkt. Laget spelar i Oberliga men allt runt omkring laget håller 2. Bundesliga-nivå. Vår hemmahall är ungefär som Vandaarenan där vi spelar med landslaget.

Richard Sundberg och Fredrik Forss.
Bildtext Sundberg fick spela både anfall och försvar i Bielefeld.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Och då spelet inte fungerade fick även Sundberg förklara sig för klubbledningen.

– Huvudsponsorn som jag även jobbar för kom och tentade mig efter varje match att vad är det riktigt som inte fungerar.

Före jul fick klubbledningen nog och lagets tränare Stephan Just fick lämna laget.

– Han fick aldrig vårt spel att fungera. Han kom inför den här säsongen och är en tidigare landslagsspelare med över 400 Bundesligamatcher på sitt konto. Jag hade höga förväntningar med tanke på vad han hade uppnått som spelare men som tränare blev det inte riktigt till något.

Efter att den tidigare landslagscentern lämnade klubben tog rutinerade Carl Wagner över som spelande tränare.

– Nog blev det aningen bättre. Han har varit i föreningen i en evighet och såg till att spelarna hittade glöden igen. Hans uppgift var att få ihop oss till ett lag men rent taktiskt skedde det inga större framsteg.

Nej tack till en ny säsong i Oberliga

I början av mars förlorade Bielefeld en hemmamatch mot HTV Hermer och det stod klart att Sundbergs klubb inte når sin målsättning att ta steget upp till den tredje ligan. Det underlättade hans framtidsplaner.

– Hade vi stigit skulle jag åtminstone ha övervägt att stanna. Jag bestämde mig först på våren, egentligen då det blev klart att vi inte stiger. Ytterligare ett år i Oberliga var nog inte egentligen något alternativ, framför allt då min praktiktid tar slut i slutet av juni, säger Sundberg som gjort 40 mål på 18 matcher.

Lagets säsong blev inte vad klubbledningen hade hoppats på men Sundberg fick åtminstone smaka på livet som halvproffs.

– Nog fick jag en sådan känsla att jag kom dit för handbollen och kunde fokusera på den. Jag skötte givetvis min praktik på ett företag som jobbar med logistik för läkemedelsindustrin, vilket var en del av mitt utbytesår från Hanken.

Richard Sundberg försvarar hårt i herrarnas cupfinal i handboll i december 2017.
Bildtext Sundberg har hittat glöden för handbollen igen.
Bild: Handbollförbundet/Newspix24

Visst fanns det alternativ att stanna i Tyskland eller fortsätta i någon nordisk liga. Men då Sundberg prioriterar att avsluta sina studier var det sist och slutligen ett enkelt beslut att återvända till Finland.

Hur ser du på klubbalternativen i Finland?

– Det är klart att jag helst spelar för min fostrarförening Grankulla IFK. De har alltid varit korrekta mot mig och jag har försökt att vara så korrekt som möjligt mot dem. Det är ingen hemlighet att jag helst spelar i ”Grani” och hoppas det löser sig med kontraktet så snabbt som möjligt.

Efter en säsong i Finland utesluter inte Sundberg att det kunde bli aktuellt med ett tredje utlandsäventyr.

– Ett år i taget. Glöden att utvecklas som handbollsspelare har inte försvunnit någonstans, som tur. Jag ser redan framemot att börja träna inför nästa säsong. Jag har alltid tyckt om att träna hårt.

– Om jag lyckas slutföra mina studier under nästa år är chanserna givetvis större att kunna dra utomlands. Jag ser det inte som någon omöjlighet att jag flyttar utanför Finlands gränser igen.

Mikael Källman och Pasi Rautiainen

Trots att Cocks och Dicken lyckats över förväntningarna i sina Europacupmatcher har det inte fått Sundbergs lagkompisar att frenetiskt följa med finländsk handboll.

Det äldre gardet kände givetvis till Mikael Källman, men någon annan visste de inte.

Ingen härmade Nico Rönnberg på träningarna?

– Tyvärr inte. Cocks bedrifter i Champions League hade de nog inte koll på. Överlag följer folk med de tyska klubbarna och matcherna i grupperna A och B (Cocks spelade i grupp C). Mänskorna ser C och D grupperna som en lägre division därifrån det går att ta steget upp till finrummet.

Om Nico Rönnberg och Max Granlund var okända storheter för lagets spelare och supportrar så fanns det åtminstone en annan finländare som hade gjort ett starkt intryck.

Nico Rönnberg
Bildtext Sundbergs lagkompisar har dålig koll på att Nico Rönnberg stod för 72 mål i Champions League.
Bild: Handbollförbundet/Matti Matikainen

– På våra träningar satt alltid 2–3 äldre herremän och följde med. De ville imponera lite och frågade om jag känner till Pasi Rautiainen, berättar Sundberg och drar på munnen samtidigt som han tar en tugga av sin rågbrödssmörgås med leverkorv och ost.

Rautiainen spelade från 1982 till 1986 i stadens fotbollsstolthet Arminia Bielfeld.

Dåligt med tid för Bundesligahandboll

TSG AH Bielefeld tränar sex gånger i veckan och matcherna var oftast på söndagar. Därför har Sundberg inte haft tid för mycket annat än handboll och jobb.

– Då mitt gamla lag (TVB 1898 Stuttgart) spelade borta mot Lemgo och Minden var jag fast med egna träningar.

Men en match i den högsta serien hann 26-åringen ändå med.

– Då jag var skadad under höstsäsongen åkte jag till Stuttgart då de hade hemmamatch mot Melsungen. Det var riktigt skoj att se alla gamla lagkompisar. Och i slutet av mars var jag och kollade på Dortmund–Wolfsburg med en finländsk kompis.

Sundbergs Bielefeld har en seriematch kvar att spela och avslutar säsongen söndagen den 28 april då laget möter Soester TV på hemmaplan. Efter det ska han avsluta sin arbetspraktik och i slutet av maj avrundar laget säsongen med en resa till Mallorca.

En titt i kristallkulan

Richard Sundbergs karriär fortsätter i Finland och högst antagligen i Grankulla IFK. Men före jag låter 26-åringen gå över Drumsöbro för att köpa ett nytt lysrör till sin och hans sambos lägenhet får han svara på fem snabba frågor.

Jac Karlsson spelar nästa säsong i den inhemska FM-ligan?

– Ja. Var? Vet inte.

Kommer Benjamin Helander ännu att spela i landslaget?

– Ja. Också under Kaj Kekkis ledning? Ja.

Flyttar Max Granlund utomlands efter den här säsongen?

– Jag råkar studera med honom på Hanken och vet att under det tredje läsåret gör man sin praktik utomlands så svaret är ja.

Om du skulle vara hans agent, vart skulle du rekommendera att han flyttar?

– Max är en sådan spelartyp som tyska lag skulle älska med tanke på hans skott. Det är så typiskt tyskt som det bara kan vara. Den tyska andra ligan skulle vara ett bra och naturligt steg. Men inte är det något fel på den tredje ligan heller. I Finland har folk inte riktigt koll på nivån i dessa serier. Andra ligan är en proffsliga.

Tror du att Nico Rönnberg kommer att lämna Cocks efter den här säsongen?

– Nej, men jag hoppas att jag har fel och att Nico inom en snar framtid hittar en bra utländsk klubb.

Tror du att Teemu Tamminen kommer att representera någon annan klubb än Cocks under sin karriär?

– Nej.

Handbollslandslagets Richard Sundberg följer med träningarna vid sidan av planen p.g.a. sin vristskada.
Bildtext Richard Sundbergs spelform är ett frågetecken.
Bild: Mikael Oivo/Yle

Richard Sundberg skadade sin vänstra vrist före landslagets hemmamatch mot Bosnien och Hercegovina. Han är dock med i laguppställningen då Finland ikväll möter bosnierna på bortaplan.

Ni kan följa med matchen som börjar klockan 18 via Yle Sportens webbplats.

Diskussion om artikeln