Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Unga rödgröna kvinnor är segrare i valet samtidigt som Sannfinländarna skräller - riksdagen polariseras och regeringsförhandlingarna blir svåra

Från 2019
Uppdaterad 15.04.2019 08:36.
Analys av Marianne Sundholm.
Bildtext De grönas Maria Ohisalo (längst till vänster i bilden) och Västerförbundet Li Andersson (längst till höger i bilden)

Finländarna har röstat med regeringskritik, klimatet och invandringen som drivkraft, men med två vitt olika sorters segrare som följd. Vinnare i det ena lägret är Sannfinländarna, i ett helt annat de unga rödgröna kvinnorna som nu skapar ett generationsskifte i riksdagen.

Li Andersson (VF), Sanna Marin (SDP), Maria Ohisalo (De gröna). Flera av de verkliga röstdrottningarna är rödgröna kvinnor under 35.

Symboliskt är de så gott som raka motsatsen till valets överlägsna röstkung, Sannfinländarnas Jussi Halla-Aho.

Valresultatet kan med all tydlighet tolkas som kritik mot regeringen, både i och med Centerns brakförlust och i att de rödgröna oppositionspartierna går framåt.

Men resultatet pekar också på en polarisering i två stora samhällsfrågor: klimatuppvärmningen och invandringen.

I valdiskussionerna har Jussi Halla-aho målmedvetet återkommit till invandringen oberoende av vilket ämne som diskuterats, det är invandringen som fortfarande är Sannfinländarnas huvudtema.

I klimatfrågorna har Sannfinländarna varit konsekventa nejsägare, de var det enda partiet som ställde sig utanför riksdagspartiernas klimatöverenskommelse i december. Säkert har de plockat poäng på det. Samtidigt har Vänsterförbundet och De gröna, de enda partierna som enligt miljöorganisationerna har tillräckligt högt ställda klimatmål, ökat ordentligt.

Centern får bära hundhuvudet, Samlingspartiet har skakat av sig regeringskritiken

Hur politiken ser ut de närmaste fyra åren med den här uppdelningen beror förstås på vilka partier som lyckas hitta varandra i regering och regeringsprogram. Det är ett stort frågetecken just nu.

Centern har fått bära skulden för att vårdreformen blev en så utdragen och misslyckad historia. Partiet har gjort ett så dåligt val att det är oklart om det kan axla regeringsansvar. Samlingspartiets väljare är i stället förlåtande och de har inte heller lika svårt som Centerns väljare med de nedskärningar som gjorts under den gångna valperioden. Samlingspartiet har en stark position i regeringsförhandlingarna.

Samtidigt är valets segrare, Antti Rinne och Socialdemokraterna, inte alls så stora segrare som de hade tänkt sig. I sitt tacktal på valvakan utropade Rinne visserligen SDP som statsministerparti, men frågan är vem han kan få ihop pusslet med.

Det blir hårda förhandlingar om vad Finland ska ha för riktning de följande fyra åren.

Diskussion om artikeln