Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Liveblogg: Yle Österbotten rapporterar live hela kvällen – SFP ser ut att bli största parti i Vasa valkrets

Från 2019
Uppdaterad 14.04.2019 22:51.
Kim Berg, Mikko Ollikainen och Joakim Strand står och ler.
Bildtext Kim Berg (SDP), Mikko Ollikainen (SFP) och Joakim Strand (SFP).
Bild: Yle/Jarkko Heikkinen

Videor, bilder, kommentarer, och resultat - följ med Yle Österbottens valvaka i vår liveblogg. Vi rapporterar direkt från olika valvakor och statsvetare Claus Stolpe ger snabba analyser.

kl. 23:30 Nu stänger vi livebloggen. Tack för att ni följt med! Håll koll på vår webbsida för artiklar med kommentarer från vinnare och förlorare och vidare analyser.

Den regionala radiosändningen i Yle Vega Österbotten imorgon kommer också vara fullspäckad med kommentarer av nya riksdagsledamöter och kandidater som inte nådde ända fram.

Mellan klockan sju och åtta diskuterar statsvetaren Thomas Karv (SFP) och kretsordförande Anna Caldén (SDP) det österbottniska valresultatet. Vi hör också Claus Stolpes sammanfattning av valkvällen.

I förmiddagens radiosändning mellan nio och tolv hör vi vanliga österbottningars reaktioner på valresultatet direkt från Jakobstad, Vasa och Malax.

kl. 23:25
Här är de invalda riksdagsledamöterna från Vasa valkrets:

  • Centern (-1): Pasi Kivisaari (ny), Mika Lintilä, Mikko Savola, Antti Kurvinen,
  • SFP (+1): Anna-Maja Henriksson, Joakim Strand, Mikko Ollikainen (ny), Anders Norrback (ny).
  • Sannf: Mauri Peltokangas (ny), Juha Mäenpää (ny), Jukka Mäkynen (ny).
  • SDP: Jutta Urpilainen, Kim Berg (ny).
  • Saml: Paula Risikko, Janne Sankelo (ny).
  • KD: Peter Östman.

kl. 23:24 Nu är det klart – SFP valvinnare och Henriksson röstdrottning i Vasa valkrets

kl. 23:18 Sari Somppi (SFP) säger att hon är överraskad över att österbottniska väljare är så dåliga på att rösta in kvinnor.

Sari Somppi.

kl. 23:16 Stolpe: Centern hade visst 24 % av rösterna i Vasa valkrets för fyra år sedan? Nu blev det som sagt endast 20 %. Tillbakagången är så pass stor att det väl nog får ses som något av den stora sensationen i den här valkretsen. Faktum är att det var på håret att man fick ens fyra invalda, från att senast ha varit hyfsat nära att få ett halvdussin riksdagsledamöter.

För de övriga partierna är förändringarna rätt marginella. Men i princip kan man säga att alla andra har gått framåt - på Centerns bekostnad.

kl. 23:15 Stolpe: Ser vi på siffrorna från förhandsröstningen jämfört med det slutgiltiga valresultatet så är det intressant att notera att SFP gick från 16 % av förhandsrösterna till 21 % totalt. Betyder ju att SFP måste ha fått närmare 30 % av rösterna på valdagen?! Centerns 24 % kortades av till 20 %. SFP som sagt störst, vilket är oväntat.

I övrigt var det inte så stora kast. Sannfinnarna gick från 16 % till 17 %, SDP från 14 % till 13 % och Samlingspartiet från 14 % till 12 %. KD hade 6 % av förhandsrösterna för att sedan landa på 7 %. De Gröna fick 4 % både i förhandsröstningen och totalt. Men till något mandat räckte det inte den här gången heller.

kl. 23:13 Stolpe: En annan Vasabo som har skäl att vara lite besviken är Matias Mäkynen (sdp). Han är på 17:e plats sett till jämförelsetalen. Men endast 16 ryms in. Kim Berg från Vasa kom däremot in, då han slog följe med röstmagneten Jutta Urpilainen.

Att SFP blev största parti var oväntat. Visserligen var det väntat att Centern skulle gå bakåt. Men ändå. Senast var de så pass överlägsna. Plus att alla fem sittande riksdagsledamöter - plus några starka utmanare - ställde upp igen.

Imponerande av Sannfinnarna att hålla tre mandat trots att ingen av de sittande ledamöterna fanns kvar. En av dem hoppade ju i tiderna av till SDP medan de två andra gjorde Soini sällskap i Blå framtid. Ett parti till synes utan framtid.

Östman klar etta i KD. Som väntat.

Diskussion om artikeln