Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Ett synnerligen exceptionellt valresultat" - SDP, Sannfinländarna och Samlingspartiet alla kring 17 procent, Centern störtdyker

Från 2019
Uppdaterad 15.04.2019 06:03.
Antti Rinne, Petteri Orpo och Jussi Halla-aho.
Bildtext Antti Rinne (till väster) tar en fadd seger med Sannfinländarnas Jussi Halla-aho (uppe till höger) och Samlingspartiets Petteri Orpo hack i häl.

SDP blir största parti, men med en sällsynt liten marginal. SDP får 40 mandat, Sannfinländarna 39 mandat och Samlingspartiet 38 mandat. Tre partier i topp får alltså alla kring 17 procent av rösterna, vilket är exceptionellt i ett finländskt riksdagsval.

- Det är en historisk fragmentering. Men det är ett fenomen vi delar med resten av Europa, sade statsvetaren Göran Djupsund i den svenskspråkiga valvakan i Yle Fem.

Centern enda parti som tappar

Förutom att inget parti kom ens nära 20 procent i väljarunderstöd, blev valets stora skräll Centerns enorma nedgång. Centern får 31 mandat och tappar hela 18 mandat.

- De sjunker så det stänker om det, sade Göran Djupsund och menade att det är klart att partiordförande Juha Sipilä avgår efter valet.

Sipilä: Vi tog en smäll för Finlands väl - Spela upp på Arenan

SDP borde ha gjort bättre ifrån sig

Socialdemokraterna får 40 mandat, det vill säga sex mandat fler än de haft under den senaste riksdagsperioden och är alltså största parti.

Med tanke på missnöjet med den tidigare regeringen, som till slut avgick på grund av att den inte lyckades ro i land med vårdreformen, borde Socialdemokraterna ändå ha haft alla chanser till ett betydligt bättre val.

- Det är alldeles uppenbart att det här inte var en segrares tal. Det märks på habitus och allting, han fick knappt publiken att jubla när han han bad om det, sade Göran Djupsund efter Antti Rinnes tacktal.

Antti Rinne: Vi är på väg mot statsministerposten - Spela upp på Arenan

Dels har Sannfinländarna ätit av de socialdemokratiska rösterna, dels har Antti Rinnes sjukdom och frånvaro under valkampanjen alldeles säkert påverkat resultatet. Med tanke på att Sanna Marin fick över 19 000 röster i Birkalands valkrets, kan man också fråga sig om det hade varit klokare att låta henne leda valkampanjen ända till slut.

De gröna går rejält framåt med Pekka Haavisto som röstmagnet och tre andra från Helsingfors valkrets, Maria Ohisalo, Mari Holopainen och Emma Kari är också i täten.

Av dem är Ohisalo och Holopainen nya riksdagsledamöter. Med ett röstetal på nästan 12 000 är Ohisalo ett av de starkaste namnen inför partiets ordförandeval i sommar.

SFP säkrar mandat i Egentliga Finland

En partiledare som, till skillnad från Antti Rinne, lät som en segrare i kväll var SFP:s Anna-Maja Henriksson. Personligen gör Henriksson ett otroligt starkt val med nästan 14 500 röster och SFP lyckas behålla sina nio mandat i riksdagen.

Lyckliga Anna-Maja Henriksson firade säkrade mandat - Spela upp på Arenan

Ett stort glädjeämne för partiet är att SFP blir största parti i Vasa valkrets och att man lyckas behålla ett mandat i Egentliga Finlands valkrets, trots att valkretsens tidigare röstmagnet Stefan Wallin lämnar rikspolitiken. Det är partiets vice ordförande Sandra Bergqvist som nappar mandatet efter Wallin.

Svåra regeringsförhandlingar att vänta

I ett läge där tre partier är nästan lika stora, varav ett är Sannfinländarna som få vill samarbeta med, är det inga lätta regeringsförhandlingar att vänta.

Som ledare för riksdagens största parti blir Antti Rinne regeringssonderare. Eftersom Centern efter katastrofvalet antagligen vill växa i opposition, är det troligt att Rinne riktar blickarna mot Samlingspartiet. I så fall är det rätt troligt att de också vill ha med De Gröna, eventuellt gör SFP come-back efter en fyra års parentes i oppositionen.

Djupsund: De här partierna kunde bilda en regering - Spela upp på Arenan

Frågan är hur långt de andra kan förbise det näststörsta partiet Sannfinländarna, speciellt eftersom deras ordförande Jussi Halla-aho är hela landets största röstmagnet med över 30 000 röster.

- Man sätter honom i frysen. Även om de fick mycket röster finns det ingen skyldighet att ta med dom i regeringen, sade Göran Djupsund.

Jussi-Halla Aho själv säger att bollen är hos de andra partierna.

- Vi är redo för att samarbeta med alla. För oss är frågorna det viktiga, inte namnet på personer eller partier. De andra har förhållit sig skeptiskt till att samarbeta med oss, och regeringsmedverkan är inget självändamål för oss. Vi är redo att vara i opposition.

Vänsterförbundets Li Andersson får nästmest röster i hela landet och partiet går framåt med fyra mandat.
Den blå framtiden ser däremot mörk ut. Blå framtid, som gick till riksdagsval för första gången, lyckades inte få in en enda ledamot.

Valdeltagandet i riksdagsvalet var högre än på närmare 30 år, 72 procent.