Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nyinvalda Kim Berg lovar jobba för omfattande jour till VCS – Urpilainen tror på gott samarbete

Från 2019
Uppdaterad 15.04.2019 09:58.
Kim Berg på plats på valvakan inför riksdagsvalet 2019.
Bildtext Kim Berg kommer att representera SDP tillsammans med Jutta Urpilainen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

SDP fick två mandat i Vasa valkrets. Med 6 726 röster kommer Kim Berg från Vasa att göra Jutta Urpilainen sällskap i riksdagen som partiets representanter.

Det var en mycket nöjd Kim Berg som då alla röster i Vasa valkrets var räknade kunde konstatera att han är en av SDP:s två invalda kandidater.

- Jag är väldigt glad. Jag har jobbat hårt för det här och haft en bra kampanj i ryggen. Vi har gjort ett bra arbete och det känns väldigt skönt just nu, säger Berg.

- Vi har gjort en stark valkampanj i Vasa valkrets, personligen har jag besökt alla fjorton kommuner, säger Jutta Urpilainen.

Jutta Urpilainen.
Bildtext Jutta Urpilainen.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Knep andra platsen med god marginal

Juttu Urpilainen valdes som väntat in med drygt 11 000 röster. Urpilainen är mycket nöjd med sitt personliga val, men hon hade hoppats på att partiet skulle göra ett betydligt bättre val.

- Galluperna har varit så bra att jag väntat mig ett betydligt bättre resultat, ett stöd på nitton till tjugo procent, säger Urpilainen.

Frågan var om det skulle bli Kim Berg och Matias Mäkynen från Vasa eller till exempel Viktor Kock från Jakobstad som skulle ta avgående Harry Wallins röster.

Med 6 272 röster blev det Kim Berg. Matias Mäkynen slutade på en fjärde plats med 3 568 röster och Viktor Kock 1 818 röster.

- Kim Berg har gjort en mycket bra valkampanj och jag tror att vi kommer att ha ett gott samarbete i riksdagen. Vi visste att det kunde bli svårt, men vi borde ha kunnat ta ett tredje mandat, säger Urpilainen.

Vad kommer du att jobba för under de kommande fyra åren?

- Det första som behöver ordnas är omfattade jour till Vasa centralsjukhus. Sedan är offentliga välfärdtjänster och social- och hälsovårdstjänster viktiga för mig. Det tredje jag vill lyfta fram är regionens livskraft och att vi måste få den position vi är förtjänta av, säger Berg.

Svåra regeringsförhandlingar att vänta

Kim Berg är glad att SDP som det ser ut nu, då nästan alla röster är räknade, blir det största partiet i landet. Att Sannfinländarna blir nästan lika stora oroar Berg inför kommande regeringsförhandlingar.

- Regeringsförhandlingarna blir säkert inte lätta. I vissa frågor ligger Sannfinländarna och SDP väldigt långt från varandra, säger Berg.

Jutta Urpilainen säger att SDP ville blir det största partiet och det lyckades man med, men marginalen är onödigt liten.

- Jag tror att folket har röstat för förändring. Vårt mål var att vara i regeringen, med flera nästan jämstarka partier kan förhandlingarna bli ganska tuffa, säger Urpilainen.

Diskussion om artikeln