Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Skärgårdsborna har fått en stark röst i riksdagen" - Nagubon Sandra Bergqvist överraskad men glad över resultatet

Från 2019
Uppdaterad 15.04.2019 01:30.
Sandra Bergqvist ser glad ut med en bukett blommor i handen.
Bildtext Sandra Bergqvist.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Ännu några timmar in i rösträkningen var stämningen något spänd i Svenska folkpartiets vallokal i Åbo. Ingen vågade tro att man skulle få behålla sitt mandat i riksdagen.

- Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå så här bra, jag trodde det skulle vara en hårsmån ifrån. Jag var aldrig säker på att jag skulle hamna längst upp på listan men nu gick det så och jag kunde inte vara gladare, säger Sandra Bergqvist.

Det var jämnt mellan Barbara Heinonen och Sandra Bergqvist som fick 2981 röster, en skillnad på 123 röster. Bergqvist blir nu dessutom den första kvinnliga riksdagsledamoten från SFP i Egentliga Finlands valkrets.

- Skärgårdsborna har fått en stark röst i riksdagen, det kan jag garantera. Jag är född och uppvuxen där och vet hur den fungerar och vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Sandra Bergqvist talar till publiken i SFP:s valvakalokal i restaurang Bassi i Åbo.
Bildtext Sandra Bergqvist framhöll att det var partiet som var de stora vinnarna i valet.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Vikten av både fungerande trafik- och internetförbindelser är något hon betonar för att skärgården ska kunna leva.

Bergqvist säger sig ha varit skeptisk till att göra en valkampanj med egen lista till en början, men nu tror hon att det var till partiets fördel.

- Med facit i hand skötte vi valet med bravur. Det här visar att det finns en efterfrågan på SFP:s politik och det här var definitivt en vinst för partiet.

"Regeringsbildningen blir säkert knepig"

SFP:s mål är att sitta med i regeringen och partiet har enligt Bergqvist en lång erfarenhet att hitta lösningar och kompromisser.

- Regeringsbildningen blir säkert knepig, vi får se vad slutresultatet blir, säger hon.

Partiet anser sig ha gjort ett lyckat val i år och Bergqvist tror att det beror på att man varit tydliga med vad man vill.

- Det har rått kalla vindar politiskt nu, och vårdreformen har varit en enda röra vilket många väljare har reagerat på. Man vill ha tydlighet och stabilitet och det vet man att man får med SFP.

Diskussion om artikeln