Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Li Andersson tog våra röster" - De grönas Ville Niinistö tror att Vänsterförbundet lockat till sig gröna väljare

Från 2019
Ville niinistö i en blå kavaj i puben Old bank.
Bildtext Ville Niinistö.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Stämningen var minst sagt livlig någon timme in i De grönas valvaka i Åbo på söndag kväll. Men senare på kvällen blev det klart att De gröna i Egentliga Finland inte fick några fler mandat i riksdagen trots att stödet ökade i resten av landet.

- Det är lite tråkigt att det gick så här då De gröna gjorde ett så bra val i övrigt. Men det är fint att så många unga kvinnor kom in i vårt parti, säger han.

Varför tror du att det gick som det gick i valet för er i Egentliga Finland?

- Det är ganska klart att Li Andersson har samlat in en massa röster. Vi har fått ett sämre resultat på valdagen än vi brukar göra. Det har nog att göra med att hon har varit mycket mer synlig än våra kandidater bland de ungdomar som fokuserar på klimatfrågor. Där har vi förlorat lite i slutspurten.

I årets val steg De grönas stöd med 3 procentenheter nationellt. Det är den största ökningen bland alla partier och De gröna lyckades därmed få in 5 nya mandat till riksdagen.

Sofia Virta.
Bildtext Sofia Virta.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Men i Egentliga Finland var det bara den 28-åriga egenföretagaren och pedagogiemagistern Sofia Virta från S:t Karins som fick tillräckligt med röster för en stol i riksdagen.

- Hon är en riktigt stark ung kvinna som är bra på att bekämpa utanförskap och blir en bra röst för ungdomarna. Hon är nog lite förbryllad själv och resultatet var lite av en överraskning, säger Ville Niinistö och fortsätter.

- Hon måste gå hem och passa sin baby mitt under valvakan. Det här innebär nog stora omställningar för henne i fortsättningen.

"Blandade känslor"

Saara Ilvessalo var en av De grönas riksdagskandidater och hennes känslor var tudelade efter att valresultaten blev klara.

- Jag har lite blandade känslor. De gröna har vunnit valet med fem nya mandat och vi har fått in många unga kvinnor. Men å andra sidan fick vi inte ett andra mandat från Egentliga Finland och vi vann kanske med mindre än jag hade tänkt mig, säger hon.

Varför resultatet blev som det blev kan hon inte riktigt svara på ännu.

- Det måste vi nog analysera, men det beror kanske på våra kandidater. Vi har gjort jättemycket arbete nu på slutrakan. I förhandsröstningen såg det ut som att vi skulle ha fått in två mandat men någonting måste ha skett efter det då vi ser ut att ha tappat ett nu på valdagen, säger hon och fortsätter.

- Sofia Virta blir en jätteduktigt och fin riksdagsledamot för Egentliga Finland valkrets. Jag är jätteglad att det var hon som gick igenom. Men att bara ha en representant, vilket vi haft så länge nu är lite ’status quo’, det är ingen förändring.

De grönas Saara Ilvessalo i en blå tröja i en fullsatt Old bank där de gröna höll valvakan.
Bildtext Saara Ilvessalo.
Bild: Amanda Vikman/Yle

De många klimatdemontrationerna runt omkring i världen har gjort att De grönas hjärtefrågor, miljö och klimat, fått mycket synlighet i medierna.

- Klimatfrågorna kommer att behandlas i riksdagen oberoende men jag hoppas att regeringen blir så bra att de faktiskt fattar konkreta beslut som gynnar miljön och klimatmålen, säger Ilvessalo.

Centerpartiet förlorade ett mandat

Understödet för Centerpartiet sjönk med 5,5 procentenheter i Egentliga Finland och landade till slut på 10,8 procent.

Partiet fick nu nöja sig med två invalda, Annika Saarikko och Esko Kiviranta. Olavi Ala-Nissilä blev inte omvald.

Oscar Hätinen.
Bildtext Oscar Hätinen.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Oscar Hätinen var förstagångskandidat och ställde upp för Centerpartiet. Han och många andra på Centerns valvaka var besvikna.

- Nog är man lite bekymrad över hur det gick. Det var väntat, men inte alls trevligt, säger Hätinen.

- Jag tror att regeringsbildningen kommer att bli svår, men i vår egen verksamhet måste vi se framåt och vara positiva.

Diskussion om artikeln