Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Segeryra på Sannfinländarnas valvaka - är största partiet i Egentliga Finland

Från 2019
Ville Tavio.
Bildtext Ville Tavio är röstmagnet i Egentliga Finlands valkrets.
Bild: Yle/Kalle Mäkelä

Glädjen var på topp på Sannfinländarnas valvaka på söndagskvällen. Partiet blev det största i Egentliga Finland med 19,1 procent av rösterna.

Då resultatet för Egentliga Finlands valkrets blev klart rungade hurraropen och applåderna på partiets valvaka.

Sannfinländarna slog Samlingspartiet, som fick 19 procent av rösterna. Kampen mellan partierna var alltså jämn och till första platsen skiljde ungefär 300 röster.

Sannfinländarnas valvaka i Åbo 2019.
Bildtext Stämningen var på topp på Sannfinländarnas valvaka i Åbo.
Bild: Yle/Kalle Mäkelä

- Det känns helt otroligt. Vi har haft ett exceptionellt sammansvetsat team. Folk har vaknat till att lyssna på vad Sannfinländarna har att säga. De fennomanska tankarna förenar oss finländare också över partigränserna tror jag, konstaterar Ville Tavio.

Partiet hoppas på mer fosterländska tongångar också bland de övriga partierna

Tavio blev omvald till riksdagen och var partiets röstmagnet med drygt 14 700 röster. Han fick näst mest röster av alla kandidater i hela valkretsen.

- Visst blev jag överraskad över den stora mängden röster. Jag känner tacksamhet och ödmjukhet, säger Tavio.

Tavio hoppas att partiets framgångar också väcker de andra partierna, så att de ändrar sina linjedragningar till mer fosterländska.

Sannfinländarna var det enda partiet som lyckades öka antalet mandat i Egentliga Finlands valkrets jämfört med riksdagsvalet 2015.

Nu har Sannfinländarna fyra mandat.

- Vi är jättenöjda att vi nu också får en riksdagsledamot från Salo och Nådendal. Jag tycker det är bra att vi har en regional representation från Egentliga Finland. Det här är helt fantastiskt.

"Halla-ahos synlighet en stor betydelse för partiets framgång"

Partiets riksdagsledamöter i Egentliga Finland är alltså Ville Tavio, Ritva "Kike" Elomaa som blev omvald, samt de nya ledamöterna Vilhelm Junnila och Mikko Lundén.

Sannfinländarnas valvaka i Åbo 2019.
Bildtext Ritva "Kike" Elomaa firade valsegern på partiets valvaka i Åbo.
Bild: Yle/Kalle Mäkelä

Enligt Ville Tavio har partiets ordförande Jussi Halla-aho varit mycket framme under valkampanjen och det är en orsak till partiets framgång.

- Folk har lagt märke till vad han säger och har förstått att det nationella tänkesättet är något som vi behöver. Vi kan inte hela tiden ligga framstupa mot EU och vårt land kan inte vara öppet för alla, säger Tavio.

Svåra regeringsförhandlingar att vänta

Frågor om säkerheten i Åboregionen i och med invandringen blir ett viktigt tema för riksdagsledamöterna i Egentliga Finland, säger Tavio.

Riksdagsvalet var mycket jämnt mellan de tre största partierna, SDP (17,7%), Sannfinländarna (17,5%) och Samlingspartiet (17%).

- Det berättar att demokratin fungerar i vårt land. Nu måste valresultatet respekteras, så att Sannfinländarna på allvar tas med i regeringssonderingarna, fortsätter Tavio.

De kommande regeringsförhandlingarna blir svåra, säger han.

- Få se om vi har en regering till midsommar. Det blir nog långa förhandlingar, säger Tavio.

Diskussion om artikeln