Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Profilerna och experterna så gott som ense, Finland borde ha vunnit VM-guld – men IIHF vägrar backa: ”Så här kan det gå i ishockey”

Från 2019
Uppdaterad 15.04.2019 13:27.
Michelle Karvinen håller för ansiktet efter förlusten.
Bildtext Michelle Karvinen och resten av Damlejonen var uppgivna efter förlusten.
Bild: Lehtikuva

Gulddrömmen krossades på värsta möjliga sätt. Efter att redan ha pangat in pucken i förlängning fick Damlejonen se sig besegrade efter straffar. Rätt? Absolut inte, säger de flesta – men det internationella ishockeyförbundet står fast vid slutresultatet.

– Det här var det bästa finländska landslaget vi någonsin har mött.

Det konstaterade USA:s målvakt Alex Rigsby efter matchen för AP.

Rigsby blev den stora matchhjälten då USA tog VM-guld i Esbo på söndagskvällen. Men innan hon stoppade tre av fyra blåvita försök i straffläggningen hade hon befunnit sig i stormens öga.

Då Petra Nieminen pangade in 2–1-målet med knappt åtta och en halv minut på klockan hade Rigsby nämligen blivit tacklad av Jenni Hiirikoski – en sekvens som ledde till årets mest kontroversiella domslut.

Inget mål.

Se video på situationen här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Huvuddomaren på isen dömde mål, men videodomarna ville ta en ny titt på fullträffen. Efter att ha granskat målet i över tio minuter kom domen – utan desto närmare förklaringar.

Den logiska förklaringen skulle ha varit att Hiirikoski gjort sig skyldig till målvaktsinterference, men i det fallet borde lagkaptenen ha åkt på en utvisning. Istället var det målvakten Rigby som fick en utvisning för tripping.

Märkligt? Minst sagt. Det konstaterade också republikens president Sauli Niinistö på Twitter.

Han fick medhåll av flera stora hockeyprofiler. Bland dem alla tiders damspelare Hayley Wickenheiser och den fyrfaldige OS-medaljören från USA Julie Chu.

– Det. Där. Var. Ett. Mål, skriver Wickenheiser.

– Vad händer? Ifall det inte är ett mål ska Finland ha en utvisning. Ifall USA får en utvisning måste väl målet godkännas? Kan någon förklara det här, skriver Chu.

Förklaringen? Allt annat än entydig.

"Kan bara säga..."

Yle fick nämligen tag på René Fasel, ordförande för det internationella ishockeyförbundet IIHF, efter matchen. Enligt Fasel var det målvaktsinterference.

– Efter att Finland gjorde mål så fick domarna på isen ett samtal från videodomarna. Efter att videodomarna analyserat situationen igen bedömde det att det handlade om interference, förklarar Fasel.

Men det förklarar inte varför Hiirikoski inte fick en utvisning och varför Finland istället fick spela power play.

– Jag kan bara säga att det officiella beslutet är det som fattats av videodomarna, säger Fasel.

Jenni Hiirikoski, Noora Räty och René Fasel.
Bildtext René Fasel med Jenni Hiirikoski och Noora Räty.
Bild: Lehtikuva

Enligt spekulationer kan det hela handla om att huvuddomaren på isen strax innan Nieminen smällde in pucken hann lyfta armen för att ge en utvisning åt Rigby. Videodomarna får inte ändra på domslut som endast lett till utvisningar.

Det förklarar ändå inte varför Hiirikoski klarade sig undan en utvisning.

"Inga möjligheter" att lämna in en protest

Men Fasel medger ändå att videodomararbetet var långt ifrån optimalt på söndagskvällen.

– Det räckte på tok för länge, det medger jag. Vi måste bedöma jobbet i efterhand. Men så som det ser ut som nu så är det något fel på systemet. Men jag har inte något annat att tillägga om domslutet, säger han.

– Finland hade ändå många lägen att avgöra matchen efter det, både i numerärt överläge och i straffläggningen, tillägger Fasel.

Finland fick spela nästan fyra minuter power play under resten av förläningsperioden, men klarade inte av att näta.

Efter matchen rapporterade också Yle om att Finland hade lämnat in en protest. Enligt hockeyförbundets ordförande Harri Nurmela finns det ändå inte ens en någon sådan möjlighet.

– Vi diskuterade saken med IIHF efteråt. Det finns inga möjligheter att protestera det här enligt förbundets regler, förklarar han.

Fasel skriver under beskedet.

– Jag känner er sorg. Ni kan ge mig hur mycket skit ni vill, men så här kan det gå i ishockey. Jag kan inte ändra på resultatet, säger han.

Diskussion om artikeln