Hoppa till huvudinnehåll

Älskade plast

Noora Shingler bloggar om kemikalier i kosmetika.

Är också ditt badrumsskåp en plastbomb? Noora Shingler skulle helst fälla upp ett paraply då någon tar fram sitt hårspray

Från 2019

I årtionden har vi skrubbat oss och gjort oss fina med små plastpartiklar. Ibland kan de synas som små sandkorn men oftast varken syns eller känns de. Få tänker på att många produkter som de använder dagligen som schampo, deodorant, hårspray och smink kan innehålla plast.

Noora Shingler bloggar och föreläser om kemikalier i kosmetika. Hon tar upp obekväma sanningar som många av oss helst inte skulle vilja veta. Som till exempel att varannan kosmetikaprodukt innehåller plast.

- Varje gång du tvättar dig eller duschar spolas de här mikroplastpartiklarna iväg med vattnet.

I denna minidokumentär dyker Noora Shingler upp i programvärdarna Märtas och Simons badrum för att upplysa dem om hur mycket plast de har i sin kosmetika. Film och klipp: Sixten Björkstrand och Martin Huldin.

Är också ditt badrumsskåp en plastbomb? - Spela upp på Arenan

Enligt en brittisk studie undersökning kan en dusch leda till att 100 000 små plastpartiklar spolas iväg.

Partiklarna är så små att de passerar reningsverken och hamnar i hav och sjöar, där de framför allt påverkar djurlivet.

Också dåligt för hälsan

Det har forskats ganska lite i hurudana effekter plasten har på vår hälsa. Enligt Shingler borde vi vara oroliga eftersom vi inte riktigt kan veta vilka effekterna är.

Vi vet att plast har hormonstörande egenskaper. Plast kan på sikt påverka vikten eller hur lätt man kan få barn

Noora Shingler, bloggare

De negativa hälsoeffekterna är inget som syns genast utan först senare, ibland kanske efter flera generationer.

Enligt Noora Shingler är det speciellt viktigt att se upp för mikroplaster då man är gravid, de första åren i livet och under puberteten då hormonsystemet bildas.

Speciellt föräldrar till tonåringar borde se till att deras barn inte utsätts för kosmetika som innehåller plast. Problemet är att många starkt doftande och färggranna produkter, som marknadsförs för just tonåringar, innehåller plast och till exempel hormonstörande ftalater som är mjukgörare i plast.

- Det är inte mängden man utsätts för som är avgörande. Om man utsatts för kemikalier i en känslig period så går det inte att backa. Det är lite som en avbrytare, antingen är lampan på eller inte, det finns inget där mittemellan, förklarar Shingler.

Hur kan man undvika plast i kosmetika?

När Noora Shingler besöker radio x3m:s studio blir programvärdarna Märta och Simon överraskade över hur mycket plast de dagligen sprayar på sig eller smetar in sig i.

Nästan alla hårprodukter innehåller plast och Märtas röda läppstift visar sig innehålla acrylates och polytrimethylsiloxymet, också det plastkemikalier.

- Nästan all läppstift innehåller plast. Det hamnar också i magen eftersom vi äter upp den största delen av läppstiftet, säger Noora.

- Jag är ju gjord av plast, utbrister Märta uppgivet. Finns det något konkret jag kan göra för att undvika plast?

Ett sätt är att använda naturkosmetika. Men det finns också vanlig kosmetika som är plastfri. Det är svårt att veta vilken, för det finns cirka 500 olika plastkemikalier som är vanliga i kosmetika.

- De har ju så konstiga namn. Man kan inte kunna dem utantill, säger Noora.

Vanligaste plastkemikalierna i kosmetika

Carbomer
Polyethylene
Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate crosspolymer
Nylon-12
Acrylates copolymer

Källa: CosmEthics februari 2018

Det lättaste sättet att kolla vilka olika kemikalier en produkt innehåller är att använda sig av en app. Det finns en app för det här ändamålet som är grundad av en finländare, Katariina Rantanen.

När Svenska Yle testar appen i mataffären bland kosmetikaburkarna är det inte svårt att hitta produkter som innehåller plast.

Appen visar gång på gång rött för plastkemikalier då vi skannar in streckkoden på vanliga produkter som raklödder och hårprodukter.

En sväng till apoteket visar att också apotekets hudkräm innehåller plast.

- Det är ganska vanligt att apoteksprodukter innehåller plast fast man inte skulle tro det. Orsaken är att ingen är allergisk för plast, den irriterar inte huden som många andra ämnen, säger Noora.

- Hur ser du på såna som mig som gladeligen borstar tänderna med plast. Dömer du mig?, frågar Märta.

- Nej, förstås dömer jag inte. Men det är just därför jag har bloggat om det här i elva år. Jag vill informera och ge alternativ så att du kan välja då du går till butiken. Det måste vara lätt att välja, annars orkar inte människor undvika plast.