Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Marit Lindqvist: Lås in mobilen och läs!

Från 2019
En människa sitter i en fåtölj och läser en bok.
Bild: Unsplash

Rätt ofta hör jag folk säga att de gärna skulle läsa mer om de bara hade tid. Varför har de inte tid, undrar jag – vilka är tidstjuvarna: är det barnen som ska föras till olika hobbyer, är det alltför mycket att göra på jobbet eller är det mobilen och sociala medier som stjäl tid från just läsandet?

Jag vet själv hur svårt det kan vara att ta sig den där tiden för läsning – det är så mycket annat som pockar på ens uppmärksamhet.

Men kanske det trots allt handlar om prioriteringar, om val vi gör omedvetet eller medvetet.

Jag åker ofta kollektivt till och från jobbet och blir varje gång lika förbluffad över att sisådär 95 % av resenärerna envetet sitter och stirrar på sina mobiler.

Passagerar på tåg kollar sina mobiltelefoner.
Bild: imago images / Dean Pictures/ All Over Press

Själv brukar jag mestadels antingen sitta och glo ut i tomma intet eller läsa en bok. För mig är det ett medvetet val att läsa böcker på offentliga platser.

Detta inte sagt för att vara präktig på något vis – läsning är en stor del av min arbetsbild som litteraturredaktör, men jag läser givetvis också på min fritid.

På tåget eller på bussen har jag mobilen i ryggsäcken, oftast på ljudlöst. Jag försöker verkligen låta bli att plocka upp den innan jag stiger av på min hållplats.

Hemma däremot har jag oftast mobilen på bordet bredvid läsefåtöljen.

Och det irriterar mig något oerhört att jag inte kan hejda mig själv och lägga band på lockelsen att med jämna mellanrum kolla e-post och olika aviseringar. Eller slöscrolla igenom flödet på sociala medier och navigera mellan dansande bebisar, drumliga hundar och dödsattacker i Syrien.

Vips har det gått en kvart eller en halvtimme.

Behöver jag digital detox?

Enligt en undersökning som Dentsu Aegis Network gjorde i fjol har finländarnas mobilanvändning och användning av sociala medier ökat markant under de senaste två åren.

I snitt använder vi sociala medier i fyra timmar och fyrtiotre minuter per dag. Per dag!

Finger trycker på Facebook-appen.
Bild: imago images / imagebroker/ All Over Press

Visst – har jag en stund över eller är det något slött på tv halkar jag dit och börjar slentrianmässigt kolla igenom mitt sociala medieflöde. Och sällan blir jag gladare av det.

Jag försöker anstränga mig för att göra det allt mer sällan. Jag vill helt enkelt röja plats för annat.

Det har blivit dags för lite digital detox.

Det finns en rastlöshet som jag vill vänja mig av med. En stress som jag vill skruva ner. Ett hetsläsande som jag vill få bukt på. En källa till distraktion som jag vill stänga av.

Snabba kolhydrater och kicks

I Anders Hansens nyutkomna bok Skärmhjärnan läser jag att vi rör mobilen 2 600 gånger per dag och plockar upp den i genomsnitt var tionde minut under de timmar vi är vakna.

Alltid räcker inte de vakna timmarna ens till, utan många (framför allt unga mellan 15 och 24 år) verkar känna sig tvungna att också kolla mobilen minst en gång mitt i natten.

Allt verkar handla om dopamin som spelar en viktig roll i hjärnans belöningssysten. Mat, umgänge med andra, sex och mobilen får våra dopaminnivåer att stiga.

Sociala medier triggar vårt belöningssystem och ger oss snabba kickar. Snabba kolhydrater som mättar för stunden, men snart vill vi ha mer.

Vi är också rädda för att gå miste om det som alla snackar om, och ingen vill väl känna sig utanför.

Priset vi betalar för vår ständiga beredskap och uppkoppling är rastlöshet. Vi tappar fokus eftersom vi blir splittrade av att försöka hålla koll på alltför många saker samtidigt.

Och vi behöver fokus och koncentration för att skapa långtidsminnen.

Pärmen till Anders Hansens bok "Skärmhjärnan".
Bild: Albert Bonniers förlag

Psykiatriker Anders Hansens råd till alla som har svårt att koncentrera sig (och som lider av sömnsvårigheter som en följd av alltför gediget surfande före läggdags) är att placera mobilen utom syn- och hörhåll i ett annat rum.

Blotta åsynen av mobilen utgör nämligen en oemotståndlig lockelse. Dopaminsuget är beroendeframkallande.

Chris Anderson, tidigare chefredaktör på tekniktidningen Wired, har sagt att ”på en skala mellan godis och crack är skärmar närmare crack”.

Ta kontroll över din mobil

Performanskonstnären Nastja Säde Rönkkö berättar i Helsingin Sanomat (1.4.2019) om hur hon flyttade till London och beslutade sig för att under ett halvår vara utan nätuppkoppling och därmed ”tvungen” att göra allt som förr i tiden.

Hon skrev brev till vännerna i Finland, hon köpte dagstidningar och hon kämpade med att försöka betala räkningar på bankkontoret.

Den vanligaste frågan hon fick under sin experimenttid var: ”vad gör du på dagarna?”. Eller underförstått: ”vad gör du när du inte kan hänga på nätet hela tiden?”

Nastja Säde Rönkkö insåg att hon fick en massa tid för att läsa böcker: ”Tidigare kunde jag se på någon tv-serie på kvällen, men nu läste jag i stället en bok.”

Glasögon på en hög med böcker.
Bild: All Over Press

Så småningom förlorade mobiltelefonen sin betydelse som informations- och underhållningskanal, och Rönkkö märkte att hon mådde bättre och bättre.

Man behöver givetvis inte gå in för ett totalstopp om man inte vill, men jag tror stenhårt på att en frivillig begräsning av skärm- och mobiltid är av godo.

Man kan till exempel avinstallera sociala medier på mobilen och endast ha tillgång till dem på datorn. Man kan också stänga av mobilen helt och hållet för några timmar per dag.

Skumläsning ett hot mot demokratin

Maryanne Wolf har forskat i kognitiva neurovetenskaper och psykolingvistik och i boken Reader, come home (2018) skriver hon om hur vårt sätt att läsa håller på att förändras radikalt när vi går från en litterär och ordbaserad kultur in i en snabb digital- och skärmbaserad kultur.

Kvaliteten på vår läsning - och vår uppmärksamhet - förändras av att vi i allt högre grad läser texter i format som främjar snabbhet, flyktighet, omedelbarhet och distraktion, konstaterar Wolf.

Vår hjärna påverkas av att vi allt oftare skummar igenom texter i jakt på information i stället för att läsa i lugn och ro.

Pärmen till Maryanne Wolfs bok "Reader, come home".
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Det tar år för djupläsningsprocesserna att utvecklas, och om vi inte ständigt håller hjärnan alert med träning och arbete passiveras vår hjärna och nöjer sig med mindre.

Under de senaste tio åren har det skett en stor förändring i hur mycket vi läser, hur vi läser, vad vi läser och varför vi läser.

Enligt Maryanne Wolf blir vi helt enkelt dummare av att skumma igenom det vi läser.

Vi har blivit allt mer inriktade på att jaga information och för att spara tid föredrar vi det korta, snabba och enkla. Forskare talar om att vi håller på att utveckla gräshoppshjärnor som rastlöst skiftar fokus i allt snabbare takt.

När vi förlorar förmågan att läsa på djupet tappar vi också snart vår förmåga till djupare analytiskt tänkande. Det finns risk för att vi slutar ifrågasätta och utmana. Splittrad läsning resulterar i splittrad och fragmenterad kunskap.

I slutändan kan detta innebära att vi mister vår förmåga till kritiskt tänkande och empati.

I värsta fall kan vi få ett stort demokratiproblem – okritiska och okunniga medborgare är lätta att vilseleda, lura och manipulera.

Mor och dotter ligger och läser i gräset.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Röj plats för tom tid i kalendern

För att återgå till min inledande fråga: vad är det som hindrar dig, och mig, från att läsa mer? Vad är det som fyller ditt schema och som hindrar dig från att slå dig ner med en bok?

Om du vill få mer tid för läsning, för lugn och ro, kanske du borde göra som Bill Gates och röja plats för tomhet i din kalender.

När datorpionjären och multimiljardären Bill Gates och affärsmannen Warren Buffett gästade tv-showen ”Charlie Rose” i februari 2017 berättade Gates att det viktigaste som Buffett lärt honom inte är hur man investerar i pengar, utan hur man investerar i tid.

Warren Buffett drog fram sin pyttelilla fickkalender där det finns förvånansvärt många dagar totalt befriade från schemalagda möten eller aktiviteter.

- Du kontrollerar din tid. Att sitta och tänka kan vara mycket mer värt än att springa hit och dit och träffa en massa människor. Att du fyller varje minut i din kalender är inte ett bevis på att du är seriös och kompetent, säger Bill Gates.

- Jag kan köpa vad som helst, men inte tid. Och tid är det mest dyrbara jag har, konstaterar Warren Buffet.

En glimt av himmeln genom en lucka i ett pussel.
Bild: imago/McPHOTO/ All Over Press

Varken du eller jag är Bill Gates. Men det vi har gemensamt är 24 timmar om dygnet, varken mer eller mindre, och vi väljer själva hur vi disponerar vår tid.

Själv har jag gått in för att begränsa mitt mobilanvändande och framför allt mitt behov av att kolla sociala medier - framför allt under helgerna.

På veckoslutet låser jag numera in mobilen i skrivbordslådan för ett antal timmar och ägnar mig åt att läsa – utan att låta mig distraheras av e-postmeddelanden, aviseringar och notiser, utan att känna ett tvingande behov av att då och då kolla nyhetsflödet och snacket på sociala medier.

Och jag gläds över att ha hittat tillbaka till lugnet och lusten att fördjupa mig i en god berättelse.

Det känns verkligen som om jag fått mitt liv tillbaka. Som om jag tagit kontroll över mobilen och inte den över mig.

Diskussion om artikeln