Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Darvin Chavez fick sällskap av landsmännen Robles och Barraza – tung mexikansk trio skall lyfta FF Jaro till ligan: "Målet är att vinna serien"

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Mexikanska nyckelspelare ger FF Jaro lyft - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vännerna och lagkamraterna Darvin Chavez, Luis Enrique Robles och Jahir Barraza är bekanta för varandra från den mexikanska ligan i fotboll. Nu är trion samlade i Jakobstad för att hjälpa FF Jaro på traven med målet att nå tillbaka till den finska ligan.

Det hela började egentligen med värvningen av Darvin Chavez inför säsongen 2018.

I februari dök den då 28-årige ytterbacken otippat upp i ett snöigt Jakobstad med en meritlista bestående av A-landskamper, Copa America-spel och ett OS-guld från 2012.

När Chavez dessutom valde att återvända till Jakobstad tillsammans med sin familj för ytterligare en säsong satte det bollen i rullning.

– Första året här var inte lätt när familjen var i Mexiko. Efter säsongen diskuterade vi läget och jag betonade hur mycket jag gillar landet och staden. Vi kom tillsammans fram till beslutet att återvända och det gör situationen lättare för mig, säger Chavez till Yle Sporten.

Three amigos återförenas i Jakobstad

Vi träffar Chavez i samband med en uteträning på Västra plan i Jakobstad, där han numera har sällskap av två av sina landsmän.

Tidigare i vinter dök mittfältaren Luis Enrique Robles upp i Jakobstad och i början av april blev även anfallaren Jahir Barraza klar för ett säsongslångt lån.

– Jag tror det var ungefär ett år sedan när Jaros vd Fredrik Haga var i kontakt första gången. Jag har en vän som jobbar här i Finland och han berättade för mig om laget och den här möjligheten. Jag hade kontrakt i Mexiko, men när det gick ut några månader sedan var det läge att ta chansen och komma över. Det är jag glad över, säger Robles som är aningen yrvaken under den tid vi träffar honom.

Luis Enrique Robles spelar på FF Jaros mittfält.
Bildtext Mittfältaren Robles obekant med konstgräs.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Robles har nyss kommit tillbaka till Jakobstad med familjen i släptåg, och även anfallaren Jahir Barrazza har familjen med sig till Österbotten.

– Det gör mig glad, förklarar Darvin Chavez.

– Ifjol fanns det ingen att snacka spanska med. Det har gjort situationen lättare för mig och jag är glad över att de är här. Det gläder mig att de valde att komma hit och spela för FF Jaro.

Mittfältaren Luis Enrique Robles har besökt Finland tidigare, under U17 VM 2003 som en del av den mexikanska truppen.

Han gillade landet redan då och säger att han alltid haft en dröm att återvända.

Att han nu gör det i sällskap av sina landsmän och deras familjer gör det lättare på många sätt.

– Det ger mig självförtroende med allt att ha vännerna här, ibland behöver jag få prata spanska med någon och nu har jag två vänner här med deras familjer. Det är viktigt för mig. Familjen kom hit igår och det gör mig glad.

– Jag tror att det faktum att Jahir och Darvin också har familjerna här gör att min fru kommer att trivas bättre här, förklarar Robles.

Öhberg: Lite överraskad att Chavez valde att fortsätta

Vid sidan av lagträningen håller målvaktstränaren Pontus Backlund med van hand på att drilla lagets burväktare.

Solklar etta i trion är lagkaptenen Emil Öhberg, som vet att Darvin Chavez är spindel i nätet i den mexikanska värvningstrippeln.

Emi Öhberg i målvaktsträning.
Bildtext Emil Öhberg är målvakt och lagkapten i FF Jaro.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

– De har en bekantskap från förr, det är den gemensamma faktorn i detta fall. Darvin Chavez känner till både Luis Enrique Robles och Jahir Barraza från förr och har varit kontakten som rekommenderat Jaro som arbetsgivare. Sen har klubben lyckats knyta åt sig hela trion, förklarar Öhberg

Att det nu finns tre mexikanska spelare i Jakobstadsklubbens led är resultatet av en dominoeffekt, men siffran kunde likaväl ha varit noll om Darvin Chavez inte hade förlängt.

– Det var väldigt positivt, säger Öhberg.

– Skall jag vara ärligt blev jag lite överraskad ändå att han valde att fortsätta. Han är ändå en spelare som när han i form kunde klara sig på en ännu högre nivå än här. Han har trivts bra i Jakobstad och jag har bara gott att säga om honom. Jag är jätteglad att han är med oss den här säsongen också.

I Chavez, Robles och Barraza har FF Jaro vid behov en mexikansk spelare på samtliga spelplatser.

Chavez har en finsk säsong i bagaget, men för de två övriga mexikanerna har det handlat om en rejäl omställning inför 2019.

– ”Macue” (smeknamn för Roble, red. anm.) har jag hunnit få en bättre bild av redan och han tillför ett lugnt på vårt mittfält. Han är erfaren och det syns på spelstilen, han är bekväm med bollen och blir dessutom hela tiden mer bekväm med konstgräset som inte är ett bekant underlag för honom, säger Öhberg och spinner vidare.

Jahir Barraza är anfallare i FF Jaro.
Bildtext Jahir Barraza är ny center i FF Jaros offensiv.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

– Samma sak gäller också Jahir Barraza, som även han har väldigt lite erfarenhet av konstgräs och kyla. Allt det i kombination gör att de bättrar på hela tiden när vi börjar gå mot mera mexikanska förhållanden.

Tunga meriter

Darvin Chavez meriter är välkända sen tidigare, men även Luis Enrique Robles och Jahir Barraza har spelat fotboll på högre nivå än den finska Ettan tidigare.

Betydligt högre.

Den 32-årige Robleshar under en imponerande karriär i hemlandet samlat på sig över 300 matcher i LigaMX i framförallt Atlas.

Luis Enrique Robles i mexikanska ligan.
Bildtext Robles i mexikanska ligan.

Den 28-årige Barrazahar varit mycket utlånad på sistone från just Atlas, men har även han samlat på sig närmare 200 matcher i den mexikanska serien.

Jahir Barraza firar ett mål i Atlas tröja.
Bildtext Barraza i Atlas-dress.
Bild: EPA/ULISES RUIZ BASURTO/AOP

Darvin Chavez känner bägge nyförvärven väl.

– Jag har spelat med bägge i Atlas i Mexiko, de har mycket erfarenhet. Målet är att vi skall vinna serien och de kan bägge hjälpa oss nå det målet, säger ytterbacken.

Darvin Chavez spelar fotboll i FF Jaro.
Bildtext Darvin Chavez.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Den kortväxte mittfältaren Robles har i de flesta sammanhang listats som en defensiv mittfältare, men Jaros träningsledning har aviserat att han kommer att få jobba mer box-to-box i sommar.

Oberoende var han spelar är hans närvaro en viktig faktor för laget med flera unga spelare i sina led.

– Jag tror det är viktigt att klubben får nytta av den erfarenhet jag samlat under hela karriären. Jag kan stöda och hjälpa de yngre killarna i laget. På planen handlar det om att göra rätt saker med bollen, också med hjälp av första beröringen och den egna rörligheten, säger Robles.

Elddopet för FF Jaros tre mexikaner, The Three Amigos, blir i Ekenäs den 27 april då division ett sparkar igång.

Då har nästan alla fotbollsserier förutom division ett redan kommit igång rejält.

– Man börjar själv vara ganska van vid det här laget, det är inget obekant längre. Samtidigt hinner man bli lite snål på att börja själv när man sett att andra serier kommit igång medan vi bara väntar och väntar. Nu har vi den sista finslipningen kvar med laget tills vi snart får köra igång och börja kämpa om poäng, avrundar Emil Öhberg.

Snöigt värre kring Västraplan i Jakobstad i början av april när Jaro tränar.
Bildtext Vintrigt när Jaro laddade för fotbollssommaren.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Diskussion om artikeln