Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ringde videodomaren till Trump? Experten skjuter ner konspirationsteorierna och ger Damlejonen full tia: ”Vi har äntligen brutit barriären”

Från 2019
Jenni Hiirikoski efter finalförlusten mot USA.
Bildtext Jenni Hiirikoski ledde Finland till VM-silver.
Bild: Lehtikuva

En domartabbe stoppade Finland från ett sensationellt VM-guld i ishockey, säger Yle Sportens expertkommentator Merita Bruun. Men Damlejonens fantastiska turnering innebar ändå ett rejält genombrott för grenen i Finland.

– Jag förstår det inte alls ännu heller.

Ett halvt dygn efter situationen som kunde – och enligt många borde – gett Finlands damlandslag i ishockey ett historiskt VM-guld är Yle Sportens expertkommentator Merita Bruun fortfarande ett frågetecken.

Petra Nieminens mål i VM-finalens förlängning dömdes bort efter en lång videogranskning. Istället tilldelades USA:s målvakt Alex Rigsby en utvisning. Däremot inte Jenni Hiirikoski, som i situationen åkte in i Rigsby.

– Jag kan bara inte förstå hur det kunde vara slutresultatet. Det var ett solklart mål. Jag tycker det inte gjordes något fel alls. Hur målet kunde förkastas när Rigsby får utvisning gör det hela jättemystiskt, säger Bruun.

– Det var en stor domartabbe, och märkligt också att hela processen tog så länge. Samt att vi inte fått nån ordentlig förklaring. Det verkar jättejättekonstigt.

Se video på situationen här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Fler tankar kring varför målet dömdes bort hittas här.

USA korades till slut till världsmästare efter straffläggning. De finländska spelarna, som redan hann fira erövrat guld, lämnade rinken med hängande huvuden trots den bästa blåvita VM-insatsen genom tiderna.

– Det är givetvis otroligt synd framför allt för laget. Hela ishockeyfamiljen står bakom Finland i den här frågan, men det ändrar inte på historieböckerna där det blir en andraplats.

Politiskt spel bakom?

Finlands förbundskapten Pasi Mustonen konstaterade efteråt att finalens domarpar (Nicole Hertrich-Lacey Senuk) inte höll tillräcklig klass. Han anser att professionella, manliga rättsskipare borde föredras även i dam-VM tills det kvinnliga domarkollegiet kommer upp på samma nivå.

– Domarnivån varierade mycket under VM, linjen var inte konsekvent, säger Bruun. Det finns mycket att göra för att få fram toppdamdomare, att de också blir vana att vissla viktiga matcher. De behöver erfarenhet precis på samma sätt som spelarna.

Finlands flagga i publiken under dam-VM i ishockey 2019.
Bild: Lehtikuva

Den tidigare landslagsspelaren och VM-bronsmedaljören Bruun ser dock situationen som en ren domarmiss, inget mer.

Sveriges tidigare landslagskapten Jenni Asserholt spekulerade i ett politiskt spel bakom domslutet i SVT:s sändning.

– Jag funderar på om det till och med är ett politiskt beslut kring den här situationen också. Att USA har varit världsledande i så många år … Man vill ju att sporten ska avgöras på isen och inte att det ska ligga några bakomliggande faktorer runt det beslutet, sade Asserholt.

IIHF vinner inte nånting på att USA igen blir etta, tvärtom

Merita Bruun:

– Jag tror ju inte det är så, men när det tog så länge funderade nog jag också på skämt om det månne är Trump de talar med. Det skulle ju passa in med ett så korkat beslut, säger Bruun med ett skratt, men fortsätter att hon inte köper konspirationsteorierna.

– För det internationella ishockeyförbundet (IIHF) skulle det ju vara ett rejält lyft med ett finländskt guld. De vinner inte nånting på att USA igen blir etta, tvärtom. En ökad bredd är viktig för hela damishockeyn och gör gott också utanför Finland. Det är tråkigt om samma länder alltid gör upp om guldet.

Damlejonen mentalt starka

Den bittra finaleftersmaken till trots var VM-turneringen i Esbo en fullträff för hemmanationen. Efter sammanlagt femton bronsmedaljer i VM- och OS-sammanhang kom nu den första finalplatsen.

– Inte kan man ge ett annat vitsord än 10. Man vinner rätt match (semifinalen, red. anm.) och visar upp enorm mental styrka i att tänja sig när det gäller som mest. Det var mer nordamerikanerna som plötsligt verkade stressade och inte fick ut det bästa av sig.

– Finlands spelare tappade inte tron trots att det såg dåligt ut ibland. Finland var efter på alla plan mot Kanada i gruppspelet men gjorde smarta taktiska val, höjde sig fysiskt och tog hem semin. Det var en större överraskning än finalens prestation, där Finland bara kunde köra vidare på samma bana.

Riikka Sallinen efter VM-finalen.
Bildtext Lejonlegendaren Riikka Sallinen, 45, kan ha gjort sin sista landskamp.
Bild: Lehtikuva

Vad beror det på att Finland tagit så stora kliv framåt jämfört med Kanada och USA?

– Det är dels den allmänna utvecklingen och så ska det också sägas att Finland har ett mycket positivt läge med en perfekt kombination av erfarna och yngre spelare. Hemma-VM gjorde säkert att många fortsatt. Om plötsligt fem spelare slutat skulle det se annorlunda ut.

Imponerande tv-siffror

Bruun nämner också det statliga stödet som finländska landslagsspelare beviljades efter OS-bronset förra året som en viktig faktor. Finländarna har kunnat förbereda sig för hemma-VM mer professionellt än tidigare.

– Sedan måste vi också lite tacka Sverige och deras liga SDHL som håller hög nivå med våra finska stjärnor som dem som får mest speltid. Den inhemska ligan bjuder inte ännu på riktigt samma.

Vad betyder den här framgången för damhockeyn i Finland?

– Massor. För första gången har Damlejonen vunnit hela finska folkets stöd på ett helt annat sätt än tidigare. Jag tycker vi nu äntligen brutit oss igenom barriären. VM har synts, laget har varit positivt och spelat bra. Jag är säker på att många småflickor som tittat på matcherna nu dras med ännu kraftigare.

Man orkar helt enkelt inte titta på darriga bilder filmade genom ett nät

Damlejonen lockade stora tittarsiffror på Yles kanaler genom hela turneringen. I finalen var tv-medeltalet 723 000 ögonpar med en topp på 1,4 miljoner. Och detta utan att räkna in Yle Arenan.

– Jag har länge ansett att det finns potential, men man måste ta steget ut och faktiskt satsa på sändningarna samt synligheten både före och under VM, säger Bruun som också prisar SVT:s sändningar från SDHL-slutspelet i Sverige.

– Det är stor skillnad till Finland. Fastän jag var jätteglad att finska ligamatcher överhuvudtaget visades stängde jag av ganska många matcher mitt i. Man orkar helt enkelt inte titta på darriga bilder filmade genom ett nät.

Finska spelare jublar, dam-VM 2019.
Bildtext Damlejonen spelade upp sig på stora scenen.
Bild: Lehtikuva

– Uppsvinget nu kan leda till nya sponsorer och samarbetspartners. Nu har det bevisats att intresset finns där. Här kan du dessutom som företag ta socialt ansvar och stöda jämlikhet, samtidigt som du får positiv synlighet, menar Merita Bruun.

Finns det en risk för att Finlands framgång var en engångsföreteelse, att nordamerikanerna drar ifrån igen när nästa OS närmar sig?

– Det beror mycket på vad som händer de kommande åren. Nu måste ishockeyförbundet ta nästa steg, och det gäller framför allt den inhemska ligan. I landslaget har du redan en tid fått det stöd du behöver, men i ligan är situationen en annan, säger Bruun.

– Du borde verkligen kunna koncentrera dig på ishockeyn och inte ha en massa studier och jobb vid sidan om. Det måste vi satsa på i framtiden, och det kräver också större resurser. Men potentialen är stor och vi har alla möjligheter. Det är bara positivt att vi fortfarande har många steg kvar att ta, vi har inte ännu närapå gjort allt vi kan.

Diskussion om artikeln