Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

För deckarförfattaren Karin Slaughter handlar det inte om att gotta sig i kittlande brottsdetaljer utan om att skildra hur brottet skakar om människor och samhällen

Från 2019
Uppdaterad 24.04.2019 10:36.
Bild på amerikanska författaren Karin Slaughter.
Bildtext Deckarförfattaren Karin Slaughter.
Bild: Marc Brester

Den amerikanska författaren Karin Slaughter är en av världens mest lästa deckarförfattare. Hennes böcker har översatts till ett fyrtiotal språk och sålts i miljontals exemplar och nyligen blev det klart att hennes senaste bok ska bli en Netflix-serie.

Karin Slaughters intresse för att berätta historier förklaras delvis av att hon växte upp med att hennes pappa alltid berättade historier om allt möjligt för henne och hennes systrar.

– Han brukade berätta historier när jag och mina systrar bråkade med varandra eller när vi åkte på långa resor. Det kunde vara historier som handlade om vår familj eller handla om något roligt som hänt på jobbet, säger Slaughter.

Bild på författaren Karin Slaughter.
Bildtext Deckarförfattaren Karin Slaughter är bosatt i den amerikanska staden Atlanta.
Bild: Marc Brester

Redan vid en tidig ålder började Slaughter intressera sig för kriminalhistorier och började läsa om amerikanska seriemördare såsom Charles Manson och Ted Bundy.

Jag läste om sådant som jag antagligen var alldeles för ung för att läsa om

Slaughter påverkades också starkt av de barnmord som skedde i slutet av 70-talet och början av 80-talet i den amerikanska delstaten Georgia där hon växte upp.

Då förstod Slaughter att brott och mord inte är något som det bara står om i böcker utan något som faktiskt sker på riktigt.

– Det gjorde mig också medveten om hur brott förändrar samhällen. Morden påverkade min hemstad trots att staden ligger långt bort från Atlanta där morden skedde. Vi blev mer misstänksamma och rädda och på flera sätt också mindre välkomnande mot nya människor som kom till vår stad. Det har verkligen påverkat mig som författare, säger Slaughter.

Bild på författaren Karin Slaughter.
Bildtext Karin Slaughter har gett ut nästan tjugo böcker. De flesta ingår i två deckarserier där den ena serien utspelar sig i den fiktiva platsen Grant County och i den andra får man följa specialagenten Will Trent.
Bild: Marc Brester

I sina böcker är Slaughter främst intresserad av att skildra hur brott skakar om och påverkar människor.

– För mig har det inte handlat om att gotta sig i kittlande brottsdetaljer, utan jag är mer intresserad av hur brottet påverkar offrets syster, den som utreder brottet eller grannskapet. Det är inte så mycket brottet i sig utan vad brottet lämnar efter sig som är det centrala i mina böcker.

Hade inget socialt liv utan skrev bara

Trots att Slaughter redan som barn hittade på historier och skrev böcker dröjde det länge innan hon trodde hon kunde bli författare och började livnära sig på skrivandet.

Däremellan hann hon jobba med allt från att måla hus till att utrota skadedjur för att kunna betala hyran.

– Mitt fokus låg alltid på skrivandet. Jag gjorde ingenting på min fritid och hade knappt något socialt liv utan ägnade kvällar och helger åt att försöka hitta min litterära röst och mina berättelser.

Skriver allt vad hon orkar

Slaughter debuterade år 2001 med boken Blindbock som översatts till över tjugo språk. Sedan debuten har Slaughter gett ut nästan tjugo böcker.

I februari blev det också klart att Netflix beställt en tv-serie som baserar sig på Slaughters senaste bok Bilder av henne (2018).

– Jag är väldigt glad för det här. Det ska bli spännande att se vad produktionsteamet åstadkommer.

Boken handlar om 31-åriga Andrea och hennes relation till sin mamma Laura. Andrea tror hon vet allt om sin mamma men efter att Andrea och Laura en dag bevittnar en våldsam attack i ett köpcentrum vänds allting upp och ner. Och det visar sig att Laura inte alls känner sin mamma så väl som hon tror.

Har #metoo förändrat tv-branschen?

Slaughter berättar att olika produktionsbolag tidigare också intresserat sig för att filmatisera hennes manus men att det då runnit ut i sanden.

En orsak har varit att Hollywood inte tidigare varit redo för berättelser där huvudrollerna spelas av två kvinnor.

– Det har skett stora förändringar delvis på grund av metoo-rörelsen. Nu verkar det finnas mer utrymme för berättelser som drivs fram och fokuserar på kvinnor.

Bild på bokomslaget till "Bilder av henne" av Karin Slaughter.
Bildtext Bilder av henne är Slaughters senaste roman och utkom ifjol.
Bild: Harper Collins

I nuläget arbetar Slaughter på kommande böcker och när hon skriver gör hon det under intensiva perioder på sin stuga som ligger några timmar utanför Atlanta.

– Jag sitter och skriver hela dagen. Sedan går jag och lägger mig och efter att jag vaknat nästa morgon sätter jag mig och skriver igen. Jag brukar orka hålla på så i två veckor sedan är jag helt slut. Och då åker jag hem och gör annat, till exempel åker på bokturné, tills jag åker ut till stugan igen.

Diskussion om artikeln