Borgå blev utan en egen riksdagsledamot för första gången på tiotals år: ”Stadens möjligheter att påverka viktiga frågor minskar”
Efter valet står det klart att Borgå och Lovisa blir utan en egen representant i riksdagen - för första gången på tiotals år. Vi tog folk på stan samt stadsdirektörerna Jukka-Pekka Ujula och Jan D. Oker-Blom på pulsen i den här frågan.
De enda invalda östnylänningarna kommer från Sibbo: Heikki Vestman från Samlingspartiet och Harry "Hjallis" Harkimo från Liike Nyt.
Däremot fick den långvariga riksdagsledamoten Mikaela Nylander (SFP) från Borgå se sig besegrad i riksdagsvalet. Efter en tajt rösträkning trillade hon ut.
Därmed blir Borgå utan representation i riksdagen för första gången sedan 1960- och 1970-talen - med undantag för en period på 1990-talet.
Frågan är nu om Sibboledamöterna också kommer att sköta intressebevakningen för de östliga delarna av regionen.
Bland annat lyfter tidningen Östnylands chefredaktör Helén Kurri i sin ledare fram att Hjallis Harkimo hittills inte har profilerat sig för Sibbo och Östnyland. Enligt henne finns det dessutom tvivel om i hur hög grad Heikki Vestman riktar sina blickar österut.
"Borgå borde ha en egen representant"
Yle Östnyland tog en liten promenad i centrum av Borgå för att känna av stämningarna efter riksdagsvalet.
- Vet du, först och främst så intresserar det mig egentligen inte så himla mycket. Jag tycker att Borgå borde ha en egen representant, men det finns en massa andra orter som också borde ha en egen representant, säger Sibbobon Ulli Kiviranta.
För Kiviranta är det viktigare att det finns med representanter för den östnyländska regionen över lag.
- Det handlar lite om språkfrågan också. I Borgå, Lovisa och Sibbo har svenskan ingalunda majoritet, men åtminstone en stor del, säger Kiviranta.
Borgåbon Leena Panhelainen tar resultatet med ro.
- Det är synd, men jag hoppas och litar på att sakerna ändå sköts bra, säger Panhelainen.
Överraskande resultat
Flera av Borgåborna vi har talat med är överraskade över att SFP:s Mikaela Nylander föll ut efter fyra perioder i riksdagen.
- Det är tråkigt. Jag vet faktiskt inte vad som hände, säger Fia Karlsson.
Staffan Söderström hade räknat med att åtminstone Nylander skulle ha kommit in.
- Som Borgåbo håller man förstås på Borgå, men vi ska hoppas att det sist och slutligen inte har så stor betydelse. Klart att det för en stad som Borgå, som växer hela tiden, skulle vara bra att ha någon som drar hemåt, säger Söderström.
Sällsynt att en stad av Borgås storlek inte representeras
Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula tycker att det är väldigt synd för staden att Borgå och östliga Östnyland nu saknar representation i riksdagen.
Just nu är läget inte akut, men Ujula tror att det kommer att synas på längre sikt.
- Vi får kanske inte sådan information som vi har fått tidigare, och stadens möjligheter att påverka olika frågor kommer att minska. Till exempel vad gäller intressebevakningen i tågfrågan borde vi ha haft en eller flera riksdagsledamöter med i kampanjen, säger Ujula.
Han syftar på den pågående diskussionen om dragningar för persontåg österut från Helsingfors. Det finns två huvudmöjligheter: kustbanan via Borgå och Lovisa mot Kotka och östbanan via Borgå mot Kouvola.
Tror du att Sibboledamöterna Heikki Vestman (Saml) och Hjallis Harkimo (LN) är villiga att driva också Borgås intressen?
- Åtminstone hoppas jag att båda är det. Jag tror att till exempel Heikki Vestman också är intresserad av åsikter från resten av Östnyland och inte bara Sibbo. Men det är en sak att ha en riksdagsledamot från Sibbo och en annan att ha en från Borgå.
Jukka-Pekka Ujula säger att han var förvånad över att Borgå blev utan representation i riksdagen. Under valkvällen lyfte han upp ovanligheten i att en stad med över 50 000 invånare inte har en egen riksdagsledamot på Twitter.
Om Borgå fanns i en annan valkrets skulle en stad av Borgås storlek kunna ha mellan två och fyra riksdagsledamöter
Jukka-Pekka Ujula
Han tror att det skulle vara på sin plats med en diskussion om Nylands valkrets, och funderar om det skulle kunna vara en del av Borgås intressebevakning i framtiden.
- Om Borgå fanns i en annan valkrets skulle en stad av Borgås storlek kunna ha mellan två och fyra riksdagsledamöter. I Nyland är det inte omöjligt men väldigt svårt. Därför tror jag att det skulle vara bra att diskutera om Nylands valkrets är för stor.
Besvikelse också i Lovisa
Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom är besviken över att Borgå och Lovisa är utan direkt representation i riksdagen. Han litar på att samarbete över partigränserna också kan gynna regionen och stadens intressen.
- Det är klart att jag tycker att det är synd. Vi är trots allt ett stort område med Borgå, Lovisa och vissa kommuner runt omkring som nu är utan den typ av direkt bevakning i riksdagen, säger Oker-Blom.
Oker-Blom framhåller att en riksdagsledamot inte nödvändigtvis måste vara från en viss ort för att kunna driva ortens intressen, men att en lokal ledamot garanterar bättre lokalkännedom i frågor som berör Östnyland.
Borgå är nu utan representation i riksdagen för första gången på tiotals år. I Lovisa fanns också starka kandidater som inte valdes in.
Hur ser du på att de kandidaterna inte heller lyckades?
- Ibland kan man väl säga att någonting bra blir illa. Nu var både vår ordförande Otto Andersson och Borgås ordförande Mikaela Nylander så starka att det är klart att de skulle ha varit invalda med god marginal med sitt kombinerade röstetal. Men det här är nu en del av demokratin.
Stadsdirektören i Lovisa betonar samtidigt pågående samarbeten över partigränserna, till exempel kring kustbanan och östbanan.
- Där har riksdagsledamöter från olika partier och olika delar av landet försökt driva den frågan. Det är inte nödvändigtvis så att bara en lokal kandidat kan driva intressen som är viktiga för oss här, men bättre skulle det ha varit att få in en, säger Oker-Blom.
Överraskande, men inte så stor skillnad
På stan träffar vi också Borgåbon Kirsti Asp. Hon tycker att det är lite dåligt att ingen Borgåbo kom in, men å andra sidan tror Asp inte att det gör så stor skillnad för vilka beslut som fattas.
- Jag följde med valet och tittar ofta på riksdagens frågetimmar. Visst skulle det vara bra om någon skulle föra Borgås talan. Men ofta är det så, att det är sak samma vem som sitter där. De lovar guld och gröna skogar men det händer ingenting, säger Asp.
Jag tror att Hjallis är en sådan människa som öppnar munnen
Kirsti Asp
De enda östnyländska kandidaterna som kom in är båda från Sibbo.
Asp tycker att det är svårt att säga om Harry "Hjallis" Harkimo och Heikki Vestman klarar av att föra fram hela Östnylands intressen i riksdagen.
- Jag tror att Hjallis är en sådan människa som öppnar munnen, säger hon.