SDP är mer överens med Centern än Samlingspartiet - se live-sändningen om de stora knäckfrågorna kl. 19

Centerns brakförlust i valet innebär troligen att Antti Rinne och Socialdemokraterna vänder sig till Samlingspartiet för att få ihop en regering. Men Samlingspartiet och SDP är oense i flera stora politiska frågor.
Inför valet var signalen från SDP att partiet hellre sitter i regering med Centern än med Samlingspartiet. Efter söndagen är frågan om ett parti som tappat 18 mandat i valet kan, eller ens vill, sitta i regering.
Rinne har fått svara på frågor om regeringsbildning i strid ström sedan valvakan bland annat i i Yles morgon-tv och under en egen presskonferens på SDP:s partikansli i Hagnäs på måndag. Officiellt utesluter Rinne ännu inte någon, förutom att han säger att Sannfinländarna är ett parti som SDP har väldigt lite gemensamt med och att han och Jussi Halla-aho har väldigt olika människosyn.
SDP och De gröna, men sen då?
Det verkar rätt klart att De gröna kommer att sitta med i regeringen, men tillsammans med SDP får de bara ihop 60 platser. Vänsterförbundet som Socialdemokraterna är överens med i många sakfrågor tillför trots valsuccén bara 16 platser, och Vänsterförbundet skulle bli ett rött skynke för åtminstone Samlingspartiet som har hela 38 platser att föra till bordet.
Tydligt behov av kompromisser
Rinne poängterade under sin egen presskonferens att Vänsterförbundets och De grönas framgång i valet ska ses som en tydlig signal om den politik som har förts de senaste åren. Samtidigt lyfte han fram att regeringsförhandlingarna kommer att handla om kompromisser.
Samlingspartiet och SDP har suttit i samma regering förr och kan säkert komma varandra till mötes igen, men behovet av kompromisser är stort. Det blir tydligt när man tittar på hur olika partierna har svarat i Yles valkompass, på flera av de stora frågor som kommer att bli aktuella under kommande regeringsperiod.
Socialdemokraterna och Samlingspartiet kan vara överens om en del vårdfrågor, flera utbildningsfrågor, och om socialskyddsförnyelsen. De kan också möta varandra i fråga om flera klimatåtgärder och i synen på invandring och familjeledighetsreformen.
Men en stor stötesten är synen på ekonomiska frågor och skattepolitik. Det var också i de frågorna som Rinne och Samlingspartiets Petteri Orpo rök ihop under TV1:s sista stora valdebatt inför valet.
Se vår live-sändning kl. 19!
Hur ser det politiska landskapet ut de närmaste fyra åren? frågar Svenska Yle i en specialsändning från centrala Helsingfors
I debatten deltar Maria Ohisalo (Gröna), Fredrik Guseff (SFP), Lotta Backlund (Saml), Antton Rönnholm (SDP) och Markku Saarikangas (Sannf). Debatten, som sänds direkt över Yle Fem och Arenan kl. 19.00 - 19.30, leds av Ville Hupa.
Så här olika tycker SDP och Samlingspartiet
Yle har bett partierna om svar på frågorna i Yles valkompass. Så här svarar de på några av de centrala frågorna:
OENSE:
- Skattepolitik. När statens utgifter balanseras vill Samlingspartiet hellre minska på utgifterna än höja skatterna, medan Socialdemokraterna och Centern svarar tvärtom.
- Privatisering av vården. På valkompassfrågan om social- och hälsovårdstjänster i första hand borde produceras som offentliga tjänster är det bara Samlingspartiet som inte hålller med, alla andra riksdagspartier är för.
- Läroplikten. När det gäller att utvidga läroplikten till yrkesutbildningar och gymnasier är Socialdemokraterna och Centern för, medan Samlingspartiet (och de andra högerpartierna) är emot.
ÖVERENS:
- Basinkomsten. Det är egentligen bara Vänsterförbundet och De gröna som driver en basinkomst utan krav på motprestation. Socialdemokraterna och Samlingspartiet gör inte det, och de kan troligen möta varandra i också många andra frågor gällande den stundande socialskyddsförnyelsen.
- Familjeledigheter. Både Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Centern svarar att de vill att familjeledigheterna ska förnyas så att ledigheterna delas jämnt mellan familjerna. Motståndare i den här frågan är Kristdemokraterna och Sannfinländarna.
- Klimatåtgärderna. Alla partier utom Sannfinländarna är överens om att Finland bör vara en föregångare i kampen mot klimatförändringen, även om det innebär ökade kostnader för finländarna. Klimatfrågorna blir knappast en avgörande fråga i regeringsförhandlingarna.