Forskare: De rödgröna partierna hade de största framgångarna i riksdagsvalet - "Li Andersson den främsta konkurrenten för SDP i Egentliga Finland"
Sannfinländarna lyckades aktivera sina väljare och ökade på väljarstödet rejält på slutrakan jämfört med tidigare gallupsiffror.
De rödgröna partiernas frammarsch och deras stora ökning i väljarstödet är ändå mer anmärkningsvärt då man granskar valresultatet, anser Lauri Rapeli, forskningschef vid institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.
- Jag tycker att det är intressant att det är så mycket diskussion kring Sannfinländarna och deras relativa framgång i valet, när det egentligen är så att deras så kallade motståndare, alltså det rödgröna blocket fick totalt 15 mandat fler i riksdagen. Jag tycker att vi pratar alldeles för mycket om Sannfinländarna i förhållande till deras väljarstöd, säger Rapeli.
Rapeli: Vänsterförbundets Li Andersson lockar väljare från SDP
I Egentliga Finlands valkrets ökade SDP sitt väljarstöd med drygt 8 200 (+2,3%) röster jämfört med det förra riksdagsvalet.
Vänsterförbundet ökade sitt väljarstöd med drygt 8 300 röster (+2,6%) och De gröna med drygt 2 300 (+0,5%) röster.
Socialdemokraterna i Egentliga Finland var inte särskilt nöjda med söndagens valresultat.
Nyvalda riksdagsledamoten Aki Lindén hade hoppats på större valframgångar och ett fjärde mandat för partiet.
Enligt Rapeli tävlar SDP och Sannfinländarna delvis om samma väljare.
Samtidigt har Sannfinländarna ett ganska brett stöd från olika typer av väljare. Partiet lockar alltså väljare från flera olika partier.
- I Egentliga Finland är Li Andersson och Vänsterförbundet den främsta konkurrenten för SDP. Hon är väldigt stark och lockar vänsterorienterade väljare ganska kraftigt, säger Rapeli.
SFP ökade på sitt väljarunderstöd: "Lite förvånande"
I Egentliga Finland lyckades De gröna förnya sitt mandat i riksdagen, då S:t Karinsbon Sofia Virta blev invald. Partiet hade ändå hoppats på två eller till och med tre mandat.
Enligt Rapeli brukar partiet ha svårt att locka väljare utanför större städer.
Enligt Ville Niinstö, avgående riksdagsledamot i Egentliga Finland, var Li Andersson och Vänsterförbundet en stor konkurrent för De gröna i Egentliga Finland.
Även SFP lyckades öka på sitt väljarstöd och kammade in drygt 2 100 (+0,5 %) fler röster än i riksdagsvalet 2015. Partiet säkrade sitt mandat i riksdagen då Sandra Bergqvist blev invald.
- Jag anser att det fanns en stor risk att de skulle ha förlorat sitt mandat, men det gick inte så. De gjorde ett mycket positivt valresultat, som var lite förvånande egentligen, säger Rapeli.
13 000 tappade röster - katastrofval för Centern
Sannfinländarna förlorade drygt 1 900 (-0,2%) röster, trots att Sannfinländarna nu blev det största partiet i Egentliga Finlands valkrets.
Både Centern och Samlingspartiet tappade väljare, Centern drygt 13 000 (-5,5%) och Samlingspartiet närmare 3 000 (-2,0%) röster i Egentliga Finland.
Valresultatet var katastrofalt för Centern även i Egentliga Finland och partiet tappar väljare i alla kommuner i valkretsen.
Exempelvis i Letala tappade Centern 13,4 procentenheter och i Oripää 13,6 procentenheter i väljarstöd.
Sannfinländarna största partiet i flera kommuner i Egentliga Finland - Vänsterförbundet ökade på väljarstödet
Valresultatet visar att Sannfinländarna gjorde ett rätt så liknande valresultat i Egentliga Finland som för fyra år sedan, även om partiet nu blev det största partiet och fick ett mandat till.
I flera kommuner i Egentliga Finlands valkrets är Sannfinländarna nu det största partiet.
Det här gäller exempelvis Salo, Rusko, Masku och Lundo. SDP är det största partiet endast i Reso.
I de övriga kommunerna är Centern och Samlingspartiet de största partierna. I Åboland är SFP det överlägset största partiet.
Det parti som har ökat sitt väljarstöd mest procentuellt sett i Egentliga Finlands valkrets är i regel Vänsterförbundet.
Exempelvis i Nystad ökade partiets understöd med drygt fyra procentenheter och i Salo med 3,6 procentenheter.
"Polariseringen aktiverar folk"
Enligt Rapeli kan man se en större polarisering mellan väljarna. Dels finns det de som röstar på de rödgröna partierna samtidigt som det går lika bra för Sannfinländarna som för fyra år sedan.
- Den data som vi har visar att polariseringen aktiverar folk, säger Rapeli.
Det har alltid funnits en splittring mellan partierna, men den splittringen har blivit mer extrem under den senaste tiden, fortsätter Rapeli.
- Det finns mycket osäkerhet i världen. Jag tror att det är det som fundamentalt förklarar varför folk beter sig annorlunda än tidigare.
"Li Andersson och Ville Tavio lyckades jättebra med att nå sina väljare"
Men vilka partier och kandidater lyckades nå sina väljare?
Enligt forskningschef Lauri Rapeli var det främst röstmagneterna Li Andersson (VF) och Ville Tavio (Sannf), som fick fram sina budskap.
- Li Andersson och Ville Tavio lyckades jättebra. De talar tydligt till sina väljare.
Frågan om invandringen känns viktig för Sannfinländarnas väljare, säger Rapeli.
- Det har varit mycket diskussion om den här frågan inför valet. Det är frågor som bekymrar folk och som lockar väljare till dem.