Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

193 miljoner indonesier ska rösta - unga väljare har en nyckelroll i presidentvalet där islam är i blickpunkten

Från 2019
Uppdaterad 17.04.2019 11:32.
Indonesier transporterar valurnor över ett vattendrag.
Bildtext Indonesier transporterar valurnor över ett vattendrag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dagens presidentval anses visa om indonesierna vill att islam nu ska spela en mer central roll i deras hemland. Indonesien är världens folkrikaste huvudsakligen muslimska land och ett av de få som har ett demokratiskt system som anses fungera förhållandevis bra.

En man klädd i en röd jacka och blåa jeans gnolar en berömd rocksång i en video. Mannen är Indonesiens sittande president Joko Widodo, och videon är en del av hans valkampanj.

Bland de unga indonesierna är Widodo populärare än hans enda motkandidat Prabowo Subianto. Widodo har gjort sitt bästa för att stärka sin ungdomliga framtoning och hans valmöten har ibland varit fartfyllda.

Indonesien - en oerhörd mosaik

Indonesien har en ung befolkning. En tredjedel av de nästan 200 miljoner röstberättigade indonesierna är högst 35 år gamla, så den här gruppen kan avgöra vem som vinner valet.

Indonesier transporterar valurnor på elefanter.
Bild: AFP / Lehtikuva
Indonesier transporterar valurnor på en flotte.
Bildtext Material som behövs för valet trasmporteras till vallokalerna på bland annat elefanter och flottar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Falska rykten lurar befolkningen

Mycket riktigt tyder gallupar på att Widodo utgår som segrare. Hans försprång framför Subianto har ändå minskat märkbart under de senaste veckorna.

Den moderata muslimen Widodo har skadats av att det på sociala medier har spridits rykten bland annat om att han är en kommunist. Ännu mer skadligt för hans anseende är att han dessutom har beskyllts för att ställa sig negativ till islam.

En bild på Indonesiens president Joko Widodo som talar till en folkmassa inför presidentvalet i april 2019.
Bildtext Sittande presidenten Joko Widodo, ofta kallad Jokowi, omgiven av supportrar.
Bild: EPA-EFE

Även om påståendena är absurda tror allt fler indonesier att de är sanna. Största delen av indonesierna får all sin information från sociala medier, och det anses vara lätt att manipulera en del av dem.

Renlärighet på frammarsch

Traditionellt har indonesierna utövat en moderat och tolerant form av islam. Under de senaste decennierna har fundamentalistiska inriktningar ändå snabbt vunnit terräng.

Det är de renläriga muslimerna som Widodos motkandidat Subianto attraherar. Han vill nämligen att islam ska spela en mer central roll än den gör i dagens Indonesien.

En bild på presidentkandidaten Prabowo Subianto som ställer upp i de Indonesiska valet i april. Här är han omgiven av supportrar.
Bildtext Presidentkandidaten Prabowo Subianto.
Bild: EPA-EFE

Widodo har för sin del försökt gardera sig genom att utnämna en inflytelserik muslimsk teolog till sin vicepresidentkandidat. Inte heller det har övertygat skeptikerna om att Widodo är en from muslim.

Handelsman mot general

Subianto är en pensionerad general som anklagades för grova människorättsbrott när han ledde landets specialstyrkor på 1990-talet. Han är gift med den förra långvariga diktatorn Suhartos dotter.

Widodo är däremot en före detta möbelhandlare. Innan han valdes till president för fem år sedan fungerade han som borgmästare i huvudstaden Jakarta där hans ekonomiska program var synnerligen populärt.

Under Widodos maktperiod har Indonesiens ekonomi vuxit med ungefär fem procent per år. Det är en långsammare tillväxt än han lovade åstadkomma när han blev president.

En man sitter på en byggställning bredvid ett stort höghus med glasfasad.
Bild: EPA-EFE

Widodo hoppas att väljarna tycker att han har gjort tillräckligt bra ifrån sig för att de ska ge honom en andra mandatperiod. I övriga fall tar en man med auktoritära tendenser över ledarskapet i världens största arkipelag.

Björn Ådahl, Georgetown, Malaysia.

Diskussion om artikeln