Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Valresultatet överraskar gymnasiestuderande i Ekenäs: ”Hoppas de invalda försöker förbättra i stället för att peta sönder system som fungerar”

Från 2019
En vägvisare med skuyltar som pekar åt olika håll. Det står på engelska Good, better och best, dvs bra, bättre och bäst på visarna.
Bildtext Gymnasister anser att politiker inte ska förändra eller förnya alltför mycket i system som fungerar bra i samhället.
Bild: Mostphotos

Förstagångsväljare i Ekenäs tänker hålla koll på invalda riksdagsledamöter. Redan före de nyinvalda ens har hunnit fundera hur de ska ta sig till Helsingfors och riksdagshuset, påminner gymnasiestuderanden om att det kommer flera val.

- Jag hade hoppats på lite andra partier bland de tre största, framför allt hade jag hoppats att De gröna hade fått mera understöd, säger förstagångsväljaren Amanda Salin som går i Ekenäs gymnasium.

- Den största överraskningen för mig var Sannfinländarnas framgång, säger Cecilia Emas, en av vårens abiturienter i Ekenäs gymnasium.

Ett rum fullt med människor som deltar i en valdebatt.
Bildtext Amanda Salin och Cecilia Emas deltog också i Yle Västnylands valdebatt inför riksdagsvalet. De ställde frågor till västnyländska kandidater.
Bild: Yle / Patrik Rosström

- Lite överraskande är det nog att de tre största partierna fick ett stöd på cirka 17 procent, men De gröna klarade sig bra, säger Sandra Estlander, också hon gymnasiestuderande och förstagångsväljare i Ekenäs.

Gemensamt för de här tre är att de säger att miljöfrågorna är viktiga för dem.

- Jag tror att gröna värden är viktiga för alla unga, dristar sig Sandra Estlander att säga.

Andra viktiga frågor är utbildning, vård och att få använda sitt modersmål.

- Jag hoppas att de invalda försöker förbättra och inte peta sönder sådana system som fungerar, säger Amanda Salin.

Att förbättra är bättre än att förnya då det gäller utbildning och äldrevård anser Salin.

Hon tänker också följa med vad partierna och de invalda riksdagsledamöterna gör under kommande år.

- Det kommer nya val, påminner hon de nyinvalda politikerna om.

Valfrågor intresserar också de som ännu inte får rösta

Flera av de studerande deltar i en gymnasiekurs som handlar om val.

- Vi har också ordnat valdebatter och skuggval i skolan, så jag är nog engagerad, säger Sandra Estlander och tillägger att man också kommer att träffas för att analysera valresultatet.

Fem unga kvinnor står framför kameran. Klädda i vinterrrockar på en skolgård. Ekenäs gymnasium.
Bildtext Sandra Estlander, Malin Aulanko, Anna Ring, Emilia Lindh och Amanda Salin är alla intresserade av samhälls- och klimatfrågor. Några av dem har för första gången fått använda sin rösträtt medan några väntar på att fylla 18 och uppnå myndighetsålder.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Två gymnasiestuderande som också är engagerade, men som inte fick rösta i söndagens riksdagsval, är Malin Aulanko och Anna Ring. De fyller 18 år senare det här året.

- Jo, man har inte kunnat låta bli att delta i diskussionerna eftersom våra kompisar just har blivit myndiga och fått rösträtt, säger Anna Ring.

- Jag har också gjort valkompassen och följer med vad som händer och vad partierna håller på med nu så att jag vet hur jag ska rösta senare, säger Malin Aulanko.

Båda är är besvikna över att Sannfinländarna fick så mycket röster och de hade önskat att De gröna hade fått fler.

- Jag är också överraskad över att Centerns understöd sjönk så drastiskt medan Samlingspartiet inte förlorade på samma sätt trots att de båda satt i regeringen, säger Anna Ring.

En kvinna med långt lockigt rött hår ute. Ser in i kameran. Sol och vår.
Bildtext Cecilia Emas pluggar som bäst inför inträdesförhör till olika högskolor. Förutom utbildning ligger språk- och vårdfrågor henne nära hjärtat.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Cecilia Emas följde med rösträkningen via tv och dator hemma i Langansböle. Som förstagångsväljare upplever hon att det var extra spännande att följa med hur det gick för hennes kandidat och parti.

- Det var mycket intressantare nu när man har fått vara med och påverka och när jag visste att min röst fanns med där, säger Cecilia Emas.

Diskussion om artikeln