Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ishockeyförbundets förklaring till det bortdömda målet: Videodomaren utgick från två paragrafer i regelboken

Från 2019
Uppdaterad 15.04.2019 17:14.
Damlejonen och Pasi Mustonen deppar
Bild: Lehtikuva

Videodomaren utgick från paragraferna 186 v. och 183 ii. då Damlejonens mål dömdes bort i förlängningen. Det här skriver internationella ishockeyförbundet IIHF i ett uttalande.

I några minuter trodde Damlejonen att de var världsmästare. Petra Nieminen nätade i förlängningen och spelarna jublade vilt på isen.

Huvuddomaren signalerade också för mål men videodomaren ville ta en närmare titt på situationen. En lång videogranskning följde och sedan kom beslutet som fick Ishockeyfinland att koka.

Inget mål.

Programmet är inte längre tillgängligt

Efter matchen har många ishockeyprofiler och tyckare kritiserat beslutet samtidigt som internationella ishockeyförbundet IIHF varit otydliga med kommunikationen och varför målet inte godkändes.

Det dröjde till måndagseftermiddagen innan IIHF kom med ett uttalande om det underkända målet. Enligt förbundet har videodomaren granskat målet utgående från två paragrafer, 186 v. och 183 ii., och därefter valt att underkänna det.

Regel 186 v. Målvakten och dennes målområde vid underkända mål

En anfallande utespelare som tar kontakt med målvakten, annat än oavsiktlig kontakt, när denne är utanför sitt målområde, ska utvisas mindre straff för goaltender interference och inget mål som görs i anslutning till detta ska godkännas.

Regel 183 ii. Skydd av målvakt

Utvisning ska ådömas den utespelare som tar onödig kontakt med målvakten. Oavsiktlig kontakt med målvakten när denne är i färd med att spela pucken, ska tillåtas förutsatt att utespelaren har gjort en uppenbar ansträngning att undvika kontakten.

– Efter att ha beaktat reglerna beslutade videodomaren att målet inte kunde godkännas, skriver förbundet.

I samma situation som Nieminen gjorde mål signalerade huvuddomaren också för utvisning på USA:s målvakt Alex Rigsby. Rigsby gjorde sig skyldig till tripping medan Jenni Hiirikoski som åkte in i målvakten friades.

Förbundet skriver att utvisningar som delas ut av huvuddomaren inte kan granskas av videodomaren och heller inte fastställas eller upphävas. Beslutet om Rigsbys utvisning fattades av huvuddomaren.

Förutom detta uttalande kommer IIHF inte att ge fler kommentarer i ärendet säger informationsansvarige Adam Steiss till Yle.

Diskussion om artikeln