Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det är viktigt för västnylänningar att rösta lokalt" - forskningsexpert Lauri Rapeli kommenterar regionens valresultat

Från 2019
Uppdaterad 15.04.2019 20:35.
Johan Kvarnström och Katarina Backas.
Bildtext Johan Kvarnström (SDP) är en del av den västnyländska trion i riksdagen. Här tillsammans med frun Katarina Backas på valvakan i Karis.
Bild: Minna Almark / Yle

I Västnyland röstade man sin vana troget lokalt och på svenskan. Den analysen gör raseborgaren och forskningschefen Lauri Rapeli vid Åbo Akademis institut för samhällsforskning.

In på småtimmarna fick västnylänningarna vänta på resultatet från riksdagsvalet men nu står det klart att de tre från regionen som ska vara med och representera det finska folket är Thomas Blomqvist (SFP) , Johan Kvarnström (SDP) från Raseborg och Riikka Slunga-Poutsalo (Sannf) från Lojo.

Stödet för Svenska folkpartiet fortsätter vara starkt och enligt Rapeli gjorde partiet ett ganska bra resultat i Västnyland.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Thomas Blomqvist (SFP) glad över återvalet - experten Lauri Rapeli analyserar SFP:s resultat ur västnyländskt perspektiv

8:53

- Det är ingen stor nyhet att det blev Thomas Blomqvist härifrån. Det kunde vi vara ganska säkra på trots att han tappade några hundra röster.

Lauri Rapeli
Bildtext Lauri Rapeli är specialiserad i politiskt beteende.
Bild: Yle/Maria Wasström

Samtidigt konstaterar Rapeli att Blomqvist säkert känner en viss lättnad då en hel del tungviktare trillade ut.

Ett exempel är Mikaela Nylander från Östnyland vars 4 600 röster inte räckte ända fram.

- Det är säkert lite bittert. Många i den här valkretsen och i Finland överlag kom in med betydligt färre röster så hon kan vara nöjd med antalet röster, men inte slutresultatet, säger Rapeli.

Raseborgarna stöder varandra i regionala frågor

Kvällens stora överraskning var nykomlingen Johan Kvarnström från socialdemokraterna. Det var inte förrän de allra sista rösterna räknades som det blev klart att han kom in med drygt 4 200 röster.

Till Yle Västnyland sade Blomqvist att han är glad över att det är två från Raseborg i riksdagen.

- Blomqvist har säkert haft ganska mycket hjälp av Maarit Feldt-Ranta, de har säkert stöttat varandra bra i riksdagen i regionala frågor, kommenterar Rapeli.

Maarit Feldt-Ranta och Thomas Blomqvist skrattar och pratar.
Bildtext Thomas Blomqvist (SFP) och Maarit Feldt-Ranta (SDP) har haft stöd av varandra i regionala frågor, tror Lauri Rapeli.
Bild: Tove Virta / Yle

Det var i slutet av januari som det blev klart att Maarit Feldt-Ranta (SDP) insjuknat på nytt i cancer och därmed inte ställer upp i riksdagsvalet. Hon fick nästan 9 000 röster i valet 2015.

Kustbanan bra strategi för Kvarnström

Johan Kvarnström visade uppenbar förvåning då det blev klart att han fått över 4 000 röster

Västnylänningar tycker om Västnyland

Lauri Rapeli

Lauri Rapeli säger att han redan på förhand misstänkte att en del av Feldt-Rantas anhängare skulle välja Kvarnström.

- Han är en lokal kandidat som är känd i trakten från andra sammanhang. Jag är inte jätteförvånad, men visst gjorde han ett bra val och bättre än jag väntade mig.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Hör Johan Kvarnström (SDP) kommentera sin skräll i riksdagsvalet - experten Lauri Rapeli analyserar SDP:s resultat i Västnyland

11:17

Rapeli fortsätter med att förklara att många västnyländska väljare anser det viktigt att kandidaten är från den egna regionen.

- Västnylänningar tycker om Västnyland. Med tanke på att kustbanan lite är i kris just nu så tror jag det var ett bra drag av Kvarnström att tala om kustbanan under sin kampanj.

Regeringens misslyckande gav röster till vänstern

Också Vänsterförbundet gjorde ett mycket gott val nationellt och ökade sina mandat i riksdagen.

I Hangö ställde Birgitta Grahn upp och fick 574 röster.

Hon blev förstås inte invald men är nöjd med partiets resultat.

Han har inte fyllt 25 ännu och det ser ut så här. Bara han orkar hålla på så blir det nog bra, det vågar jag lova

Lauri Rapeli om Henrik Wickströms (SFP) resultat i riksdagsvalet

Rapeli är inte heller förvånad över Vänsterförbundets popularitet.

- Det var en ovanligt svår tid för vår regering de två senaste åren. Det är så här det går när regeringen misslyckas och Vänsterförbundet har Li Andersson som är en mycket duktig partiledare.

Henrik Wickström kan ärva Carl Haglunds röster i framtiden

Inom SFP var det många unga och lokalt kända kandidater som ställde upp och drog till sig röster. Ingås överlägsna röstmagnet var kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP),

Med 3 000 röster gjorde han ett gott val även om det inte räckte för en plats i riksdagen.

- Det är mycket imponerande. Han har inte fyllt 25 ännu och det ser ut så här. Bara han orkar hålla på så blir det nog bra, det vågar jag lova. Det var ett mycket starkt resultat av honom, kommenterar Rapeli.

Riksdagsvalet 2019: Henrik Wickström tillsammans med stödtrupper på sin valvaka i Ingå.
Bildtext Henrik Wickström (SFP) var röstmagnet i Ingå.
Bild: Marica Hildén / Yle

Frågan är om Wickström i framtiden ersätter någon av de gamla rävarna eller kommer med som ett tillskott bland de nyländska SFP:arna.

- Det är svårt att säga. På sikt är han säkert ute efter Thomas Blomqvists röster då Blomqvist beslutar lägga av. Vi vet inte vad han har för planer. Ibland vill folk göra annat i livet, spekulerar Rapeli.

Samtidigt är det inte omöjligt att Wickström kommer att ta en del av de röster som Carl Haglund hade för fyra år sedan, tror Rapeli.

Unga väljare inte lika partitrogna

SFP fortsätter alltså ha ett starkt stöd i Västnyland. Föga överraskande säger Rapeli, det beror på språket. Däremot kan det komma att förändras, tror han.

- De yngre väljarna är inte är lika partitrogna som de äldre så vi får se vad som händer i framtiden. Men visst ser det alltid ganska stabilt ut för SFP också i andra regioner.

Jag skulle vara förvånad om Riikka Slunga-Poutsalo skulle stöda våra andra representanter när det gäller kustbanan och språkfrågor

Lauri Rapeli

Lauri Rapeli har specialiserat sig på politiskt beteende. Orsaken till Sannfinländarnas fortsatta stöd tror han beror på partiets retorik.

- Folk är oroliga över ett och annat och Sannfinländarna erbjuder någon slags förklaringar för hur världen ser ut och hur man borde utveckla den. De andra partierna är försiktigare i sina uttalanden och folk vill ha tydliga svar.

Eduskuntavaalit 2019. Perussuomalaisten vaalivalvojaiset. Marko Ojanen tuulettaa.
Bildtext Det rådde munter stämning under Sannfinländarnas valvaka i Helsingfors.
Bild: Tuomo Björksten

När det gäller vår västnyländska sannfinländare i riksdagen, Riikka Slunga-Poutsalo, så tror Rapeli inte att vi kan vänta oss något regionalt samarbete mellan henne och vad han kallar duon Kvarnström-Blomqvist.

- Jag skulle vara förvånad om hon skulle stöda våra andra representanter när det gäller kustbanan och språkfrågor.

Västnylänningarna är överrepresenterade

Gällande regionala intressen tror ändå Lauri Rapeli att västnylänningarna är i goda händer.

- Vi är en ganska liten region. Ändå har vi lokala kandidater och är på det sättet kraftigt överrepresenterade så vi kan inte vara missnöjda med resultatet. Hur regeringen kommer att se ut har förstås en inverkan på vad vi som region kan vänta oss, konstaterar han.

Om jag skulle vara den som ansvarar för De grönas strategier så skulle jag inte glömma bort Västnyland helt och hållet i framtiden

Lauri Rapeli

De grönas ordförande i Lojo, Katja Husso, uttryckte däremot sin besvikelse över att partiet inte fick mer än fem mandat till

Lauri Rapeli anser däremot att resultatet är bra för De gröna.

- De är till och med störst i Helsingfors. Det är bra att man är ambitiös, men jag vet inte om det var realistiskt, kommenterar han Hussos förhoppningar.

De grönas ordförande i Lojo, Katja Hussi.
Bildtext De grönas ordförande i Lojo Katja Husso hade hoppas på ännu fler röster till partiet.

De gröna valde också att inte ha någon kandidat i de svenskspråkiga kommunerna i regionen. Det tror Rapeli var rent strategiskt.

- Jag kan ana hur de hade resonerat: "Varför slösa bort resurser på en region som ändå röstar på SFP?".

I kommunalvalet såg man ändå att stödet för De gröna växer i regionen och i Lojo gjorde de ett bra val också i riksdagsvalet.

- Om jag skulle vara den som ansvarar för De grönas strategier så skulle jag inte glömma bort Västnyland helt och hållet i framtiden. Det finns lokala gröna politiker i till exempel Raseborg som alltid gör ett gott val i till exempel kommunalvalet, säger Rapeli.

Västnyland röstar på SFP - experten Lauri Rapeli om De grönas val i Västnyland och Sannfinländarnas framgångar nationellt sett

17:21

Artikeln bygger på en intervju av Pia Santonen.

Artikeln uppdaterades 15.4.2019 klockan 20.30 då Johan Kvarnströms röstetal rättades.