Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stefan Wallin: SFP ligger bra till inför regeringsförhandlingarna

Från 2019
Uppdaterad 16.04.2019 06:59.
Stefan Wallin innan Svenska Yles valstudio.
Bildtext Stefan Wallin.

Efter tre perioder som SFP:s riksdagsledamot från Egentliga Finland ger Stefan Wallin nu över till nyinvalda Sandra Bergqvist. Wallin tror att SFP kunde vara en brobyggare i nästa regering.

Valet kunde ha gått bättre för SFP. Partiet vann ett mandat i Österbotten, men i Nyland tappade man ett mandat. Överlag är Stefan Wallin ändå rätt så nöjd med riksdagsvalets utfall för Svenska folkpartiets del.

- Allmänt taget tycker jag vi har det bra förspänt inför kommande regeringsförhandlingar som ju handlar om matematik, men också om substans och förmåga att samarbeta, och också vid behov kompromissa.

Enligt Wallin är samarbetsförmågan något som kan göra partiet attraktivt då sonderingen kommer igång.

- Vi har varit ett kritiskt konstruktivt oppositionsparti med förmåga att samarbeta, bygga broar och jämka samman också starkt divergerande uppfattningar i en regering och det kan hända att det behövs exakt en sådan moderator också i den kommande regeringen.

I och med att Stefan Wallin redan för ett år sedan meddelade att han inte ställer upp i riksdagsvalet hade SFP ingen sittande riksdagsledamot på kandidatlistan i Egentliga Finland. Partiet gick till val med 17 kandidater och en egen lista utan valförbund. Wallin var inte alltid helt säker på att han skulle få en efterträdare.

- Det gick nog lite i vågor faktiskt. Periodvis var jag helt säker på att det kommer att lyckas. Vissa stunder funderade jag på att i fall det blir en väldigt stark mobilisering bland andra partier, till exempel Sannfinländarna, kan det peta ut oss. Men nu gick det i alla fall bra.

Stefan Wallin i riksdagen 2017.
Bildtext Stefan Wallin i riksdagen.
Bild: AOP

Wallin uppger att han meddelade om sitt avhopp i god tid före valet för att han ville ge kretsen tid att fundera på hur man vill gå till val, och vässa strategierna.

"Lite spänningar är bra så länge de är mobiliserande"

Att SFP i Egentliga Finland kunde ställa upp 17 kandidater var enligt Wallin till fördel och gav en stark närvaro på fältet.

- 17 kandidater, 17 stödgrupper och 17 ringar på vattnet. Lite spänningar på listan är bra så länge de är mobiliserande, konstaterar Wallin.

SFP i Egentliga Finland fick drygt 15 200 röster vilket lär ska vara det högsta antalet röster partiet fått i valkretsen sedan 1987. Det innebär också en ökning på drygt 2100 röster jämfört med riksdagsvalet 2015.

Stefan Wallin
Bildtext Stefan Wallin i Åbo 2014.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Nu då du lämnar riksdagen, vad tycker du är det viktigaste du uträttat?

- När man varit med så här länge, 20 år totalt i olika rikspolitiska uppdrag, så finns det väldigt många episoder och faser som känns väldigt speciella också efteråt.

- Mina tre inval har alla varit väldigt fina. Jag har varit ödmjuk och glad och lycklig över att ha fått representera åbolänningar i tre perioder i riksdagen. Att bära andras förtroende hör till det finaste man får vara med om här i livet.

- Enskilda saker som man tycks ihågkommas för, Lövö bro och kanske också vissa frågor i anslutning till skärgårdstrafiken, är sådant som jag också själv är jättenöjd med. Men i sista hand är det andra som får ge vitsorden.

Lyssna på hela intervjun med Stefan Wallin här:

Stefan Wallin analyserar resultatet i Riksdagsvalet 2019

17:19

Diskussion om artikeln