Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg förkastade anbuden på Knipnäs igen

Från 2019
Uppdaterad 17.04.2019 08:47.
Ett stort och ståtligt gult hus som varit ett sjukhus och som nu hör till utbildaren Axxell.
Bildtext Knipnäsfastigheten finns i Ekenäs.
Bild: Yle/Marica Hildén

Raseborgs stadsstyrelse har återigen förkastat anbuden på den före detta sjukhusfastigheten Knipnäs i Ekenäs. Beslutet kom efter omröstning och siffrorna föll 6-2.

Det var stadsdirektör Ragnar Lundqvists förslag att inte godkänna anbudet. Anita Westerholm (SFP) föreslog att stadsstyrelsen skulle godkänna anbudet på 1,3 miljoner euro. Linnea Henriksson (SFP) röstade för hennes förslag.

För stadsdirektörens förslag att förkasta anbudet röstade Mats Lagerstam (SDP), Isabella Alén (SFP), Camilla Grundström (SDP), Kimmo Koivunen (SDP) Kati Sointukangas (Gröna) och Harry Yltävä (VF).

Filip Björklöf (SFP) och Anders Walls (SFP) röstade inte alls eftersom de är jäviga i frågan. Jan-Mikael Ekholm (SFP) röstade blankt.

Anbudet skulle ha inneburit förlust på 2,5 miljoner

Staden har haft fastigheten till salu på auktionssajten Huutokaupat.com. Det högsta anbudet av totalt tre stycken låg på 1,3 miljoner euro.

Om staden hade sålt fastigheten till det priset skulle det ha inneburit en förlust på 2,5 miljoner euro.

Stadsstyrelsen beslöt på sitt möte på måndagen (15.4) att planläggningen av området ska fortsätta i skyndsam ordning.

Efter planläggningen ska stadsstyrelsen ta ställning till om de närliggande områdena som staden äger ska säljas och efter det fortsätta försäljningen av Knipnäs.

Andra gången anbud förkastas

Stadsstyrelsen förkastade i februari de anbud som kom in under höstens auktionsrunda. Då var det högsta anbudet 1,1 miljon euro.

Raseborgs stad har också förhandlat med utbildningsbolaget Axxell om hur de kunde dela förlusten ifall den stora Knipnäsfastigheten i Ekenäs säljs till ett pris om inte täcker bolagets skulder.

Raseborg äger största delen av det gamla sjukhuskomplexet och Axxell är minoritetsägare och hyresgäst.

Axxell vill avbryta det långa hyreskontraktet för att spara pengar.

Artikeln är uppdaterad 16.4 klockan 17.22 med uppgifter om hur Kati Sointukangas (Gröna), Harry Yltävä (VF) och Anders Walls (SFP) röstade.

Rättelse 16.4.2019 16:39: Uppgiften om att Filip Björklöf (SFP) och Jan-Mikael Ekholm (SFP) skulle ha röstat för stadsdirektörens förslag har korrigerats. Björklöf röstade inte alls då han är jävig i frågan och Ekholm röstade blankt.

Artikeln är uppdaterad 16.4 klockan 12.24 med uppgifter om motförslaget och hur ledamöterna i stadsstyrelsen röstade.