Fågel Fenix reser sig ur askan - också de här förstörda byggnaderna återfick sin forna glans
Branden som förstörde stora delar av katedralen Notre-Dame i Paris har väckt bestörtning. Eldsvådor är förödande, men det finns ett flertal exempel på kulturellt, religiöst och arkitektoniskt värdefulla byggnader som har byggts upp på nytt.
Frankrikes president Emmanuel Macron har redan försäkrat att Notre-Dame kommer att återuppbyggas.
Byggnader utsätts för krig, eldsvådor, sabotage och jordskalv - och ibland blir en byggnad bara lämnad åt sitt öde och får åldras och förfalla för långa tider.
Vissa byggnader har ändå byggts upp på nytt och har återfått sin forna glans eller så har de fått ett mer modernt utseende.
Dresden som bombades sönder år 1945
Staden Dresden i delstaten Sachsen i Tyskland drabbades av stor förödelse i slutet av andra världskriget. Stora delar av staden förstördes 1945 av de allierades bomber.
Staden lämnades i spillror och ruinerna låg kvar som krigsmonument i 50 år i det dåtida Östtyskland.
Men efter Berlinmurens fall och den tyska återföreningen inleddes ett enormt projekt för att återuppbygga kyrkan Frauenkirche.
Med hjälp av modern teknologi, gamla fotografier och minnesbilder lyckades man återkonstruera Frauenkirche. Arbetet avslutades 2005, och slutresultatet inspirerade andra. Liknande projekt inleddes också på andra håll i Europa.
La Fenice - operahuset i Venedig som brann ner till grunden flera gånger om
Operahuset Teatro La Fenice i Venedig ritades av arkitekten Giovanni Antonio Selva och invigdes 1792. Salongen var berömd för sin skönhet.
Operahuset brann ned till grunden 1996 men återuppfördes och togs i bruk igen 2003.
Byggnaden har flera gånger stigit ur aska på nytt. År 1774 förstördes teatern men den byggdes upp igen och öppnades 1792.
Följande brand skedde 1836 och då återuppbyggdes byggnaden inom ett år.
Den tredje branden 1996 var anlagd. Bara de yttre väggarna stod kvar efter branden, men också då byggdes teatern upp på nytt och öppnades 2004. Efter det har det skapats en tradition i Venedig att varje år hålla en nyårskonsert i byggnaden.
Sankt Pauls-katedralen i London byggdes också upp på nytt
Bland andra återuppväckta byggnader kan nämnas Sankt Pauls-katedralen i London. Den ursprungliga domkyrkan som hade anor från 604 förstördes i den stora branden i London 1666.
Katedralen byggdes upp på nytt i klassicistisk stil under åren 1675-1710. Katedralen har en storslagen kupol och hör till sevärdheterna i London.
Stalin rev Kristus Frälsarens katedral i Moskva - hålet blev simbassäng
Kristus Frälsarens katedral i Moskva är världens högsta ortodoxa katedral. Katedralen ligger vid Moskvaflodens strand, några kvarter väster om Kreml.
Katedralen uppfördes ursprungligen på 1800-talet till minne av Rysslands seger över Frankrike under Napoleonkrigen.
Under sovjettiden förstördes katedralen 1931 på diktatorn Josef Stalins order.
Avsikten var att ersätta katedralen med en gigantisk byggnad som var avsedd att inhysa sovjetiska lagstiftare. Palatset blev dock aldrig byggt. I ett skede på 1950-talet fungerade det öppna hålet där katedralen hade stått som världens största utomhussimbassäng.
Efter att Sovjetunionen fallit samman uppfördes katedralen på nytt på samma ställe där den hade stått. Byggarbetet pågick under åren 1995-2000.
Den nya katedralen är ett betydande landmärke i Moskvas stadsbild.
Katedralen är dekorerad bland annat med statyer som föreställer de forna tsarerna Alexander II och Nikolaj II.
Också Borgå domkyrka restaurerades efter svår brand 2006
Borgå domkyrka eldhärjades svårt i maj 2006 i en anlagd brand.
Yttertaket totalförstördes medan interiören fick bara lindriga rökskador.
Trähusen i Gamla stan i närheten av domkyrkan var i farozonen, men elden spred sig inte dit. Inte heller klockstapeln och den lilla kyrkan intill domkyrkan eldhärjades.
Borgå domkyrka härstammar från 1400-talet.
Två av den ursprungliga stenkyrkans väggar står kvar och man kan se medeltida målningar på en del av väggarna och valven.
Kyrkans historia är full av dramatiska händelser. På 1500-talet härjade danskarna i kyrkan under unionsstriderna och i slutet av det århundradet brändes kyrkan av anfallande ryssar.
Under 1600-talet var kyrkan återuppbyggd och i användning, men under stora nordiska kriget i början av 1700-talet brann kyrkan igen.
Sin status som domkyrka fick Borgåkyrkan år 1723 då biskopssätet flyttades från Viborg till Borgå.
I dag är domkyrkan en av landets mest besökta kyrkor. Tillsammans med den fint bevarade miljön i Gamla stan har kyrkan varit ett dragplåster för besökare från när och fjärran.
Källor: AOP, USA Today