Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

5G banar väg för en ny industriell revolution: "Tidigare generationers nätverk har fokuserat på konsumenterna men nu är det industrins och företagens tur"

Från 2019
Finnsementtis kalkfabrik vid stranden
Bildtext Arkivbild på fabrik i Pargas.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Transport- och kommunikationsverket Traficom vill att Finland ska bli det ledande landet inom 5G-tekniken. Vid Åbo Akademi forskar man också just nu i den nya generationens nätverk.

5G-nätverk är på intåg i Finland och i mitten av april kom 5G också till Åbo.

Vid Åbo Akademi forskar man också i den nya tekniken och vad den kan medföra för förändringar i samhället.

Det är Anna-Greta Nyström, akademilektor i internationell marknadsföring vid Åbo Akademi, som koordinerar Åbo Akademis forskning inom området.

- Teknikens uppgift är att hjälpa människan och skapa värde för människan i samhället. Det är också vad 5G-tekniken kommer att göra.

Väldigt snabba förbindelser och nya användarmöjligheter är att vänta i och med 5G

För konsumenternas del kommer 5G att innebära bland annat mycket snabbare förbindelser och flera nya användarmöjligheter, säger Nyström.

- Allt det här kan i princip göras redan med 4G, men med 5G kommer den här länken att vara jättesnabb och mera pålitlig.

Tecknen 5 och G i vitt mot en gul bakgrund
Bildtext Snabbt och pålitligt, det är 5G:s styrka.
Bild: Timur Arbaev

För att kunna ha självkörande fordon behöver allt hända utan fördröjning: "Det är det som är 5G:s styrka"

Det är ändå inte bland konsumenterna som förändringen och nyttan kommer vara störst, poängterar Nyström.

- Tidigare generationers nätverk har haft tjänster som har riktats speciellt till konsumenter, men med 5G kommer vi att rikta in på de industriella aktörerna.

- Därför talar man mycket om en ny industriell revolution och att man kommer att ta trådlös kommunikation i användning på fabriker och i andra industriella kontexter.

Det här betyder för första gången en ordentlig möjliget att skapa förarlösa fordon med stor säkerhet, eftersom latensen, snabbheten, närmar sig millisekunder.

Nyström nämner förarlösa fartyg och robotbussar som exempel.

- Exempelvis ska en robotbuss stanna när den ska stanna. Det ska inte finnas en fördröjning på två sekunder eftersom det då kan vara för sent och fotgängaren redan blivit påkörd. Det är det som är 5G-nätverkets styrka. 4G-tekniken har inte kommit till det här.

"5G är en möjliggörande teknik"

Jerker Björkqvist, akademilektor i datateknik vid Åbo Akademi forskar också kring 5G-utvecklingen.

Han säger att 5G-utvecklingen i sig inte är speciellt intressant, utan möjligheterna.

jerker björkqvist
Bildtext Jerker Björkqvist säger att det finns pilotprojekt gällande 5G också i andra länder såsom Kina, men att Finland absolut inte är efter gällande den här tekniken.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

För att göra det hela mer lättbegripligt säger han att man ska tänka 5G på samma sätt som man exempelvis ser på flygindustrin.

- Flygplan är möjliggörande teknik. Utan flygplan skulle det vara svårt att komma från plats A till plats B då det är frågan om långa resor. Men få är intresserade av själva tekniken bakom flygen - det är resan och att se platser som är det intressanta. Då är flygplanen den möjliggörande tekniken. 5G-tekniken fungerar på samma sätt.

Björkqvist är också inne på samma spår som Nyström om att 5G-tekniken har mest potential inom industrin.

- Vi har projekt inom autonoma sjöfarten, inom diagnostik och inom maskinindustrin. Där tror jag att 5G kommer att få en stor betydelse i framtiden, som en möjliggörande teknik. Helt enkelt för att vi får ökad dataöverföringskapacitet och datatillgänglighet på mycket fler ställen än tidigare.

Nya affärsmöjligheter för företag - nya sätt att göra reklam

Anna-Greta Nyström, som själv forskar inom marknadsföring säger att 5G kommer påverka just det området. Det tycker hon att är speciellt intressant.

- 5G medför nya sätt att göra reklam för företag, nya sätt att agera och interagera med kunden. 5G kommer att vara avgörande för att de utvecklas och tas i bruk av en större mängd människor.

- Jag är också intresserad av hur 5G kommer att påverka hur vi använder medieinnehåll med till exempel virtuella verkligheter eller i framtiden utvidgade verkligheter. Hur kommer företag att skapa värde i de nya virtuella miljöerna?

Kännykän näytössä näkyy useita somesovellusten kuvakkeita.
Bildtext Just nu finns mycket reklam i vår mobiltelefon när vi använder sociala medier, men hur ser framtidens reklam ut då vi också börjar använda virtuella verkligheter mer och mer? Det här kommer man forska vidare i bland annat vid Åbo Akademi.
Bild: Unsplash

Diskussion om artikeln