Kaffe är bärare av flera hundra olika aromer - passar utmärkt som smaksättare i olika drinkar
Det finns något som vi länge varit bäst på i hela världen - att dricka kaffe!
En finländare dricker i snitt 3,5 koppar kaffe per person och dag, vilket blir nästan 10 kg kaffe på ett år. Vi behöver inte nära kärleken till drycken, för den är redan frisk och stark.
Däremot kan det vara roligt och inspirerande att prova några nya smakgrepp som snabbt förvandlar vår pålitliga vardagsdryck till ett lyxåk av smaker. Här bjuder Strömsö på två kaffedrinkar och ett kryddkaffe.
Porterkaffe med yoghurt och ingefära
Det här är som att dricka den krämiga skumkronan på en Guinness. Drinken har en fröjdefull porterbeska som avrundas med yoghurt och grädde.
Ingredienser sex drinkar:
- en flaska porteröl (0,33 l)
- 2 dl kaffe
- 1/2 dl farinsocker
- 3 dl vispgrädde (1 dl vispas till topping)
- 2 dl naturell yoghurt
- 1 msk kakao
- 1 tsk malen ingefära
Gör så här:
- Brygg kaffet.
- Lös upp farinsockret i det heta kaffet och kyl det snabbt (annars kan det bli beskt).
- Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa ihop med elvisp eller blanda allt i en blender. Spara lite grädde till toppingen.
- Häll upp i passande glas, toppa med löst vispad, osötad grädde och garnera med ingefära och kaffebönor.
Servera kall med en sked till. Drinken går bra att gör på förhand och bara toppa upp innan servering.
Svartvinbärskaffe med vin och choklad
Det här är en syrligt bärig drink med mjuka kaffetoner och mild sötma. Den passar utmärkt som en dessert.
Ingredienser sex drinkar:
- 1⁄2 dl svartvinbärssaftkoncentrat
- 2 dl kaffe
- 3 dl grädde (1 dl vispas till topping)
- 3 dl helmjölk
- 1 dl grovhackad mörk choklad
- 2 dl rött vin
- socker efter smak
- vispad grädde, riven choklad och svarta vinbär till topping.
Gör så här:
- Koka upp mjölken och grädden (2dl) och häll i svartvinbärssaft och kaffe.
- Smält chokladen i blandningen.
- Häll på vinet och hetta upp.
- Smaka av med socker om du vill höja sötman.
- Häll upp i värmetåliga glas och toppa med vispad grädde, flagad choklad, svarta vinbär och lite pulverkaffe.
Kryddpresso med sting (alkoholfri)
Har du ett kaffe som börjar bli lite avslaget i skafferiet eller som du inte riktigt gillade? Då kan du rädda det genom att göra ett kryddkaffe. Kryddkaffet passar både som rivstart på dagen eller till fikat.
Ingredienser till 6 koppar (en normalstor presso):
- 1,5 dl malet kaffe
- 1 tsk av följande kryddor: kanel, rosépeppar och kardemumma
- 1⁄2 röd chili i strimlor
- 3 msk hallon
- en knapp liter kokande vatten
Gör så här:
- Blanda kryddorna och chilin med det malda kaffet i pressokannan. Lägg i hallonen och häll över vattnet.
- Låt dra ca tre minuter innan du pressar ner filtret.
- Servera i små koppar och avnjut i små sippar.