Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa tror och hoppas på en kärnkraftsvänlig regering: ”Det vettigaste är att utveckla de kärnkraftverk som redan finns”

Från 2019
Lovisa kärnkraftverk
Bildtext På Hästholmen utanför Lovisa finns två kärnreaktorer.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Fortum har inga planer på att skynda på processen med att ansöka om fortsatt driftstillstånd för de två reaktorerna vid Hästholmens kärnkraftverk.

Kärnkraftverket har ända sedan 1970-talet varit en viktig arbetsgivare och en stadig hörnsten för stadens ekonomi. De nuvarande reaktorerna är i slutet av sin livstid och får inte med nuvarande lov användas efter 2027 och 2030.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom vädrar nu efter riksdagsvalet morgonluft för en möjlig fortsättning för kärnkraftverket i Lovisa efter 2030.

- Det har redan en tid rått medvind för kärnkraften på grund av klimatförändringen och alla de diskussioner som förs kring koldioxidutsläppen. Vi måste ha alla alternativ på bordet och jag tycker att De gröna har ändrat åsikt redan för länge sedan, säger Jan D. Oker-Blom.

Under partiledardebatter inför riksdagsvalet var tongångarna positivare än på länge för kärnkraften.

Också Svenska Yles valkompass visar på att de flesta kandidater i Nyland, oavsett parti, förhåller sig positivt till att hålla igång Lovisa kärnkraftverk också efter 2030.

Vänsterförbundet är det enda av de större partierna där majoriteten av de nyländska kandidaterna inte ville att Lovisa kärnkraftverk ska finnas i framtiden.

- Också De gröna håller med om att det vettigaste är att utveckla de kärnkraftverk som redan finns och att försöka koncentrera verksamheten till redan befintliga ställen då det gäller utvidgning och förlängning, det vill säga också Lovisa, säger Jan D. Oker-Blom.

Jan D. Oker-Blom på sitt kontor
Bildtext Jan D. Oker-Blom.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Han räknar med att frågan tas upp i de kommande regeringsförhandlingarna.

- Jag hoppas att De gröna och Socialdemokraterna och andra partier som försöker börja skriva ihop ett regeringsprogram kan vara överens om den saken. Jag tror det faktiskt.

Också på Fortum har man noterat hur opinionen har blivit mera kärnkraftsvänlig.

- Det är något som vi ser positivt på och är mycket nöjda med, säger Thomas Buddas, biträdande direktör på Lovisa kärnkraftverk, överhuvudtaget ses kärnkraften allt mer som en bra möjlighet att bekämpa klimatförändringen

Hästholmens kärnkraftverks huvudbyggnad.
Bild: Yle / Hanna Othman

Men trots det gynnsamma opinionsläget har energibolaget inga planer på att nu slå till med en ansökan om förlängda driftstillstånd.

- För tillfället finns det inga sådana beslut inom Fortum. Det handlar om en lång process, som inte går att göra i all hast. Vi har gott om tid och kommer inte att skynda oss med tanke på gallupsiffror, säger Thomas Buddas.

Följande omfattande säkerhetsbedömning för kärnkraftverket ska Fortum lämna in till myndigheterna 2023.

- Då vet vi mera om vilka krav som ställs på anläggningen i framtiden och vad ett förnyat driftstillstånd kräver.

Enligt Thomas Buddas finns det inga planer alls på att eventuellt bygga nya reaktorer på Hästholmen istället för de två som nu finns där.

År 2018 producerade Lovisa kärnkraftverk sammanlagt 7,79 terawattimmar (TWh) elektricitet, vilket motsvarar cirka 11 procent av den totala elproduktionen i Finland.

17.4.2019: Vi är med och övar inför Kärlekens väg i Sibbo och hör Fortums syn på kärnkraftsloven i Lovisa

20:02

Diskussion om artikeln