Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matintalo mitt i mardröm under den påtänkta genombrottssäsongen – drabbades av norovirus under VM-uppladdningens kritiska veckor

Från 2019
Uppdaterad 16.04.2019 13:02.
Johanna Matintalo, hösten 2018.
Bildtext Johanna Matintalo pratar ut om sitt svåra år.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Med säsongen 2018-2019 undanstökad väljer Johanna Matintalo att prata ut om sitt problematiska år. En rejäl släng av norovirus i slutet av januari satte stopp för en JVM-medverkan och risade också hennes förhoppningar om framgång i Seefeld. "Nu känner jag att jag kan prata ut om det", säger 22-åriga Matintalo till Yle Urheilu.

Skidtalangen Matintalos säsong 2017-2018 hade lovat gott. Hon fick göra OS-debut i Pyeongchang och var som bäst på en tionde plats i världscupen.

Men säsongen 2018-2019 blev inte vad den idag 22-åriga Matintalo hade tänkt sig. Tvärtom.

– Det blev inte den säsong jag hade hoppats. Det var säkert många andra som hoppades se mer av mig men min drivkraft kommer från att jag själv vill nå framgång. Därför är jag säkert den som är mest besviken, säger Matintalo i en intervju för Yle Urheilu.

Redan i början av säsongen, vid världscuppremiären vid Ruka, var marginalen till täten väl tilltagen. Inte heller minitouren i Lillehammer gav indikationer på att allting stämde.

Johanna Matintalo, OS 2018.
Bildtext Johanna Matintalo gjorde OS-debut i Pyeongchang.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Resultaten i säsongsstarten fick Matintalo i samråd med sin tränare att dra sig tillbaka från tävlingarna och lägga större fokus på träningen, men allting ställdes slutligen på sin spets i slutet av januari.

Trög start, träningspaus följde

I världscupen i Otepää var hon redan närmare täten på 15:e plats på 10 kilometer med klassisk skidteknik, men två dagar senare började problemen på allvar.

– På morgonen var allting under kontroll men sen steg febern. På några timmar spydde jag upp allt som fanns och det pågick sen i några dagar.

Något JVM blev det inte för Matintalo, istället fick hon genomgå laboratorietester för att komma sjukdomen på spåren.

Oron över stundande VM i Seefeld gjorde att hon trots den darriga formen och en rejäl viktminskning valde att ställa upp vid FM i Imatra.

Efter FM-helgen kom sen beskedet att hon drabbats av norovirus.

– Hade jag vetat om viruset hade jag nog tänkt två gånger kring mitt FM-deltagande. Men att diagnosen dröjde skyller jag inte på, som idrottare borde jag känna min kropp så väl att jag själv kan avgöra om jag är redo, förklarar Matintalo.

Att under dessa förutsättningar ladda för sitt första VM blev föga överraskande en utmaning. Själv beskriver Matintalo sin uppladdning som att släcka bränder.

Johanna Matintalo, Ruka 2018.
Bildtext VM-debut i Seefeld för Matintalo.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Vid VM fick Matintalo åka skiahtlon (32:a plats) och tio kilometer (17e plats). Efter VM blev det ännu världscuptävlingar, men bara på 30 kilometer i Holmenkollen blev det poängplacering.

Mentalt tung säsong

Den nyss avslutade säsongen har varit mentalt tung.

– Jag har fått bra stöd av min inre krets. Mina närmaste har hela tiden vetat om vad jag gått igenom. Att berätta om problemen under säsongen såg jag aldrig som ett alternativ, det hade ändå inte ändrat på något. För mig räckte det att jag fick stöd från de som stod mig närmast. Nu känner jag att jag kan prata ut om det.

Målet för nästa säsong är att bli jämnare.

– Att hitta jämnheten är första prioritet. Kan jag lyfta min lägsta nivå på klassiskt till att höra till top tio kan enskilda lyckade lopp räcka till nästan vad som helst, lovar Matintalo.

Se Janne Isakssons reportage i Sportmagasinet från senhösten 2018 med Johanna Matintalo som huvudperson!

Johanna Matintalo sträng och beslutsam blivande skidstjärna - Spela upp på Arenan