Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

“Det var spännande!” Sara Wilson, Jenny Paajes och Matias Kaihovirta led av sömnbrist efter valet - tre västnyländska väljare önskar nu en regering som tar tag i klimatfrågan och klyftorna i samhället

Från 2019
Uppdaterad 16.04.2019 21:50.
Människor i direktsändning
Bildtext Sara Wilson (till vänster), Matias Kaihovirta och Jenny Paajes deltog inför valet i Yle Västnylands debatt. Bredvid dem redaktören Sebastian Dahlström och till höger SDP:s Johan Kvarnström som nu blev invald i riksdagen.
Bild: Yle / Patrik Rosström

Valkvällen i Västnyland var spännande och den blev dessutom lång. Många väljare kände av sömnbristen dagen efter.

Här kan du lyssna på hur tre västnyländska väljare resonerar om valresultatet och de stundande regeringsförhandlingarna. Du kan också höra vad en av väljarna, Matias Kaihovirta, drömde efter valkvällen.

Valkvällen var spännande i flera hem i Västnyland - många led av allvarlig sömnbrist dagen efter

15:38

Småbarnsmamman och företagaren Sara Wilson i Backgränd i Karis berättar att hon inte brukar följa med resultaträkningen så noggrant.

Men den här gången återvände hon till tv-rutan och telefonskärmen efter att ha nattat barnen. Då rösträkningen drog ut på tiden, gav hon ändå upp och gick och lade sig. På måndagsmorgonen vaknade hon till goda resultatnyheter då hon fick höra att två raseborgare blivit invalda i riksdagen.

Wilson ser nu fram emot en regering som tar tag i klimatfrågan först och främst.

"Jag kan inte vänta till morgonen"

Verksamhetsledaren Jenny Paajes från Sjundeå omringade sig med skärmar och tänkte i ett skede att hon faktiskt kunde kolla resultatet först på morgonen.

Telefon och tangentbord.
Bild: Nadine Mabinda

Men läget var så spännande att hon inte kunde låta bli att följa med till slut. Hon önskar att den nya regeringen förutom klimatfrågan också jobbar med att överbrygga klyftorna i samhället.

Wilson, Paajes och historikern, Karisbon Matias Kaihovirta, konstaterar som många andra att det inte blir enkelt att bilda regering då det finns så många jämnstora partier.

Kaihovirta berättar att en vän på sociala medier skrivit att kanske starka invalda kvinnor som Sanna Marin (SDP), Li Andersson (Vf) och Maria Ohisalo (Grön) borde sköta regeringsförhandlingarna.

Många röstade mot Sannfinländarna?

Valdeltagandet var högre än på länge.

Kaihovirta tror att det delvis berodde på att många kände sig kränkta av Sannfinländarnas prat om klimathössel (på finska "ilmastovouhotus").

Demonstranter i gula västar på en väg i Antibes i södra Frankrike.
Bildtext Människor i Frankrike protesterar mot bränsleskatt. Många är rädda för att drabbas av klimatåtgärderna, till exempel höjda bränsleskatter. Matias Kaihovirta tror ändå att Sannfinländarnas sätt att underskatta Finlands roll i klimatförändringen har aktiverat väljare som tycker det är viktigt att prioritera klimatarbetet.

Också Kaihovirta berättar om förstörd nattsömn efter den spännande valkvällen. Till sömnbristen bidrog också kvällens andra rysare, finalmatchen i ishockey.

Artikeln bygger på en intervju av Veronica Montén.