Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk gränsbevakare fick 14 års fängelse för spionage i Ryssland - hoppas nu på benådning

Från 2019
Uppdaterad 16.04.2019 13:37.
Den 63-årige förre gränsbevakaren Frode Berg dömdes till 14 års fängelse för spionage för den norska underrättelsetjänstens räkning
Bildtext Den 63-årige förre gränsbevakaren Frode Berg dömdes till 14 års fängelse för spionage för den norska underrättelsetjänstens räkning
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Den norska gränsbevakaren Frode Berg har dömts till 14 års fängelse för spionage i Ryssland. Berg tänker inte att överklaga domen utan han hoppas att han benådas av president Vladimir Putin.

Den 63-årige Berg greps år 2017 i Moskva då han försökte köpa information om ryska ubåtar. Han hade 3 000 euro i kontanter på sig då han greps den 5 december år 2017 av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Han har erkänt kontakter med den norska underrättelsetjänsten och att han har lämnat över pengar på adresser som han fick av kontakter i Norge.

Berg erkände alltså att han var kurir men advokaten Ilja Novikov hävdar ändå att Berg inte uppfattade att det var frågan om spionage.

- Han utnyttjades utan sin vetskap. Man kan inte säga att det var anskaffning av information.

- Han har inga illusioner, han accepterade domen lugnt och han förväntar sig att hans regering vidtar diplomatiska åtgärder. Vi ser ingen praktisk nytta i att överklaga domen, säger Novikov.

Frode Bergs advokat Ilja Novikov säger att domen i praktiken innebär ett livstids straff och att man därför hoppas på benådning
Bildtext Frode Bergs advokat Ilja Novikov säger att domen i praktiken innebär ett livstids straff och att man därför hoppas på benådning
Bild: EPA-EFE/TORE MEEK

En rysk polisofficer som åtalades för att ha överlämnat hemlig information om atomdrivna ubåtar, dömdes i december till 13 års fängelse.

Berg ska avtjäna straffet i ett högsäkerhetsfängelse och enligt Novikov innebar domen i praktiken ett livstids straff på grund av fängelseförhållandena i Ryssland.

Domen vinner laga kraft i slutet av april, då det också blir möjligt att ansöka om benådning.

Både den norska regeringen och underrättelsetjänsten har varit mycket förtegna om fallet.

Norges statsminister Erna Solberg träffade Putin förra veckan i Ryssland. Putin uteslöt inte en benådning då han fick frågor om Berg, men han underströk att domen först måste fastslås.

– Det är ett gott tecken att Putin själv nämnde fallet, sade Novikov inför tisdagens dom.

Diskussion om artikeln