Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Centern har en mycket svår sits, men allt är möjligt efter att Juha Sipilä avgår

Från 2019
Uppdaterad 16.04.2019 16:01.
Juha Sipilä står med ryggen mot kameran, omringad av journalister.
Bild: Tuomo Björksten/Yle

Juha Sipiläs tid som partiordförande för Centern och statsminister var en uppgång och ett fall. Partiets sits är inte avundsvärd, men allt är möjligt. Till och med en plats i regeringen, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson.

Juha Sipilä gjorde kometkarriär i politiken. Få utanför Centern visste vem han var då han valdes till partiordförande år 2012, med en bakgrund i affärslivet.

Stämningen var inte på topp efter Mari Kiviniemi. En del trodde att Centern var på väg att försvinna från partikartan.

Erfarna Centerprofiler stod på kö för ordförandeposten, men med valet av Sipilä hoppades man få en frisk fläkt utifrån och en nystart.

Till en början lyckades Sipilä åstadkomma en bättre atmosfär inom partiet. Han lyckades få tillräckligt många att arbeta åt tillräckligt samma håll för att vända Centerns kurs.

Bara det kan beskrivas som en bedrift inom det notoriskt svårstyrda partiet.

Tillräckligt neutralt alternativ till yrande regering

Sipiläs sits underlättades av den politiska situation som rådde. Jyrki Katainens ”Sixpack-regering" yrade. I oppositionen huserade Sannfinländarna.

Av Centern och Sipilä krävdes inga mirakel. Ett behärskat uppträdande utan större klavertramp ledde till förbättrade opinionssiffror.

I riksdagsvalet 2015 segrade Centern, till stor del genom att vara ett tillräckligt neutralt alternativ till regeringen.

Finlands riktning skulle ändras, hette det. Många höjde på ögonbrynen då Sipilä valde Samlingspartiet och Sannfinländarna (som senare trixades till Blå framtid) som övriga regeringspartier.

För hård politik för partifolket och väljarna

Målsättningen att förbättra samhällsekonomin accepterades, men besluten blev till slut för hårda både för väljarna och partifolket.

Konflikterna med arbetsmarknadsorganisationerna och speciellt facket började omedelbart. De offentligt anställda kvinnorna fick ta en hård smäll i och med konkurrenskraftsavtalet.

Regeringen fattade beslut som var direkt dåliga för glesbygden. Den försämrade grundtryggheten för de mest utsatta, vilket var omöjligt att svälja för det socialt medvetna partifolket.

Förbättrad sysselsättning räckte inte. Väljarnas dom i riksdagsvalet 2019 var entydig och Sipilä hade inga andra alternativ än att meddela om avgång.

Hård politik, taktiska misstag

Förutom att regeringen Sipiläs politik blev för hård ur socialt perspektiv, begick han också taktiska misstag.

Kommunikationen utåt fungerade aldrig bra. Sipilä och hans stab begrep sig inte på politikens långsamhet och experter och konsekvensbedömare fick sig en omgång.

Med detta gav Sipilä ett otåligt och nonchalant intryck, vilket står i motsats till hurudan han är då man träffar honom i andra sammanhang.

Sipilä försökte dessutom ta in nya förmågor i den inre kretsen. Många gamla trotjänare åsidosattes och riksdagsgruppen upplevde sig åsidosatt, vilket visade sig vara ett stort misstag.

Svårt sits, men nästan vad som helst kan hända

Centerns sits var svår 2012, och den är det också nu.

Partifolket hoppas på en återgång till traditionell Centerpolitik, där man talar om Santeri Alkio och bryr sig om landsbygden och de fattiga.

Den gamla generationen med Väyrynen, Anttila och Kääriäinen är borta, och Centern har aldrig varit så otrendigt i de stora städerna och tätorterna i söder som nu.

Samtidigt borde den nya ledare som väljs i höst vara modern och tilltala också nya väljare.

I normala fall skulle Centern under inga omständigheter med det färska valresultatet och i denna situation delta i en regering. Den svåra politiska situationen med tre lika stora partier på topp kan ändå få oanade följder.

Nu då Sipilä har meddelat om avgång tror en del konspirationsteoretiker att Centern kanske trots allt är ett alternativ för Socialdemokraterna och Antti Rinne. Pressmeddelandet som partistyrelsen skickade ut på tisdagen antyder mycket, men utesluter direkt inget.

Det har sagts förut och må sägas igen. Man ska aldrig underskatta Centerns förmåga att komma igen när man minst anar det.

Läs mer om varför Centern går bättre ihop med SDP än vad Samlingspartiet gör, här!