Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu får du vara regeringssonderare - bygg din egen regering med vårt regeringsspel

Från 2019
Partiledarna på pusselbitar

Hur svårt kan det vara att få ihop en regering? Här kan du testa själv! Se vilka partier som kommer överens och hur många partier du måste få med dig för att bilda en majoritetsregering.

I SFP:s mandat ingår Ålands Mats Löfström i.o.m. att han hör till den svenska riksdagsgruppen.

Fem steg - så går det till när Finland får en ny regering

  1. Fredagen den 26.4 kallar det största partiets ordförande riksdagsgruppernas ordförande till förhandling om regeringssonderare och tidtabell.
  2. Regeringssonderaren, i det här fallet troligen SDPs Antti Rinne, skickar ut en lista med frågor till de övriga partierna. När partierna svarat försöker hen klura ut vem partiet själv kan samarbeta med bäst och vilka som kan samarbeta med varandra
  3. Nästa steg är att regeringssonderaren bjuder in de partier hen vill ha med i sin regering till regeringsförhandlingar. Nu börjar partierna försöka komma överens om ett gemensamt regeringsprogram. Ingen kan få igenom sin vilja i alla frågor, men för alla är det viktigt att få med något. Ibland bestämmer sig inbjudna partier för att de inte kan vara med i regeringen.
  4. När regeringsbasen är klar och man har kommit överens om ett regeringsprogram meddelar regeringssonderaren presidenten vem man har tänkt sig som statsminister. Presidenten vidarebefordrar informationen till riksdagen som sedan formellt väljer statsminister.
  5. Den nya regeringen sammanträder för första gången och ministrarna svär tjänsteeden.