Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM väntar för Anton Lundell: ”Han är en ledande spelare”

Från 2019
Uppdaterad 16.04.2019 17:15.
Anton Lundell jublar.
Bildtext Anton Lundell får spela i ytterligare en VM-turnering den här säsongen.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Anton Lundell förstärker Smålejonen som inleder jakten på ett nytt VM-guld på torsdag. Lundells medverkan i VM klarnade då HIFK inte gick till final i ishockeyligan.

För ett år sedan var Anton Lundell med i laget som vann U18-VM och då Smålejonen nu ska försöka försvara guldet är han med i truppen igen.

Eftersom HIFK inte gick till ligafinal kommer Lundell i stället att dra på sig landslagströjan och förlänga våren med VM-spel i Sverige.

– Han är en ledande spelare, säger förbundskaptenen Mikko Marttila om Lundell som även ingick i U20-landslaget som vann VM-guld vid årsskiftet.

De senaste åren har Finland varit framgångsrikt i U18-VM. Smålejonen har spelat i fyra raka finaler och tagit två guld (2016 och 2018).

Förväntningarna på årets lag är också höga och förberedelserna har varit lyckade. Laget vann samtliga tre träningsmatcher under det sista VM-lägret.

– Vi försöker få spelarna att känna så lite press som möjligt. I dag är pressen större än tidigare men spelarna är också smarta. Vi har pratat mycket om den här saken.

– Vi gjorde många mål i numerärt överläge och specialsituationerna måste fungera då mästerskapet börjar, säger Marttila.

Mikko Marttila
Bildtext Mikko Marttila.
Bild: Lehtikuva

”Mystiskt” Kanada väntar i premiären

Smålejonen inleder VM på torsdag med match mot Kanada. I gruppspelet möter man också Vitryssland, Tjeckien och Schweiz.

– Kanada är lite av ett mysterium. De deltar inte i landslagsturneringar på samma sätt som alla andra länder. I en World Hockey Challenge-turnering för U17-spelare ställde de med tre olika lag. Vitryssland har några enskilda spelare som är bra, säger Marttila.

Finland spelar sina gruppspelsmatcher Umeå medan den andra gruppen håller till i Örnsköldsvik.

Den slutliga truppen kommer att klarna under de kommande dagarna. Förutom Anton Lundell finns även Mikko Kokkonen och Leevi Aaltonen från förra årets guldlag med i truppen.

Storlöftet Kaapo Kakko skulle också få medverka i turneringen men han spelar just nu med A-landslaget.

Yle sänder Finlands matcher i VM.

Finlands gruppspelsmatcher:

To. 18.4 kl. 20.30 Kanada – Finland
Fre 19.4 kl. 20.30 Vitryssland – Finland
Sö 21.4 kl. 16.30 Finland – Tjeckien
Ti 23.4 kl. 16.30 Finland – Schweiz

Källa: STT

Diskussion om artikeln