Tredje året gillt för påskvandringen Kärlekens väg i Sibbo: "Man kan kalla det för en minimusikal"
På långfredagen lär en hel del Sibbobor samlas i Kyrkoby för att ge sig ut på gemensam påskvandring. Det utlovas sång, dans och kanske en och annan tankeställare när påskspelet Kärlekens väg ordnas för tredje gången.
Höga, klara toner ljuder genom vårkvällen och ger åhöraren gåshud. De sjungs på ett främmande språk, hebreiska, av en ensam kvinna i långklänning och huvudduk.
Det är Johanna från Galiléen, spelad av Paulina Biström, som sakta närmar sig scenen.
Snart får hon sällskap av Maria från Magdala, porträtterad av Alexandra Gustafsson, och lärjungarna Petrus och Johannes spelade av Johan Aspelin och Christer Romberg.
Vi befinner oss inte i Jerusalem utan i Kyrkoby där övningarna för påskspelet Kärlekens väg precis har kommit i gång.
- Vi brukar kalla det för en påskvandring. Här finns tre stationer, två utomhus vid prästgården och vid Sibbo gamla kyrka samt en tredje i Sibbo kyrka. Vi går igenom påskens tematik sett ur lärjungarnas synvinkel, berättar ungdomsarbetare Patrik "Putte" Frisk.
Han är producent för evenemanget som ordnas av Sibbo svenska församling.
Vi har inte en personifierad Jesus, utan går igenom lärjungarnas upplevelser och känslor
Patrik "Putte" Frisk
Det är inte frågan om någon regelrätt Via Crucis liksom i Borgå och Helsingfors.
- Vi har inte en personifierad Jesus, utan går igenom lärjungarnas upplevelser och känslor. Det är en väldigt mångsidig påskvandring med många olika inslag och effekter, säger Frisk.
Gemenskap - mellan lärjungar, skådespelare och människor i stort
Sibbobördiga skådespelaren Johan Aspelin jobbar till vardags vid Wasa teater. Det här är det tredje året som han spänner fast Petrus svärd vid midjan och låter manteln fladdra i vinden.
Enligt Aspelin har påskspelet utvecklats över åren för att ge åskådarna en större upplevelse.
- Vad folk upplever är individuellt, men jag hoppas att det på många olika plan ska beröra, underhålla eller bara ge folk en tankeställare, säger Aspelin.
Aspelin vill understryka ordet gemenskap.
- Gemenskapen mellan oss som gör föreställningen är bra, och det är något som man i dagens samhälle annars också borde tänka mer på, säger Aspelin.
Påskvandringar och pilgrimsvandringar
Tidigare år har hundratals Sibbobor slutit upp och gått mellan skådeplatserna tillsammans med lärjungarna.
- Sibboborna brukar ställa upp när det ordnas evenemang och när det bjuds på kultur. Dessutom är händelserna kring påsk intressanta och själva miljön är otroligt vacker, säger Frisk.
Sibbo svenska församling har dessutom en lång tradition av pilgrimsvandringar. I vår ska en grupp åka till Santiago de Compostela i Spanien för att följa en av de mest kända pilgrimsrutterna.
- Vi är väldigt öppna för att se och vandra och uppleva. Säkert har det också att göra med saken, säger Patrik Frisk när reportern spekulerar i om pilgrimstraditionerna kan hänga ihop med att många Sibbobor gärna vandrar om påsken.
Han hoppas förstås på en stor publik i år också.
- För vi har satsat, lovar Frisk.
Sång, dans och dramatik
Den tredje scenen som sätts upp inne i Sibbo kyrka är den man satsat mest på.
- Där har vi allra mest teknik och musik. Man kan kalla det för en minimusikal, nästan. Vi har en rejält stor orkester och en otrolig dansare, Minna Liimatainen, som ska personifiera en ond och en god ängel, berättar Frisk.
De som inte själva orkar gå mellan etapperna kan få skjuts av Nickby-Kyrkoby FBK.
De yngsta familjemedlemmarna kan må bäst av att stanna hemma.
- Det kan tidvis vara lite dramatiskt och spännande. Jag rekommenderar kanske inte påskspelet för de minsta. Det kan bli en del saker att reda ut efteråt annars, säger Frisk.
Påskspelet Kärlekens väg startar klockan 19 vid prästgården och avslutas klockan 21 i Sibbo kyrka.
Du kan läsa mer om evenemanget här på församlingens webbplats.
