Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Så ska EU göra biltrafiken tryggare - nya säkerhetssystem och regler 2022

Från 2019
Insidan av bil.
Bild: Wikimedia commons/Jasonanaggie

EU-parlamentet har nästan enhälligt klubbat igenom nya regler kring bilars säkerhetssystem. Den nya säkerhetsreformen anses vara den viktigaste i trafiken sedan säkerhetsbälten och ESP (Elektronisk stabilitetskontroll) blev obligatoriska i bilar i EU.

De nya säkerhetsreglerna för bilar godkändes med rösterna 578-30 och kommer träda i kraft år 2022.

Från och med maj 2022 måste person- och paketbilar ha ett system som automatiskt varnar föraren när hastighetsgränsen överskrids, ett avancerat nödbromssystem och ett system som varnar en trött förare.

- Lagpaketet kommer att rädda människoliv under de kommande åren. I lagstiftningen fokuserade vi på alla trafikanter, särskilt de sårbara, säger EU-parlamentarikern Rosa Thun.

Automatiska nödbromsar och parkeringssensorer

I nya bilar måste det också finnas ett finnas en avåkningsvarnare, parkeringssensor och en svart låda som lagrar olycksinformation.

Enligt Trafikskyddets forskningschef Juha Valtonen kommer hastighetshjälparen att bidra till att människor håller sig till hastighetsbegränsningarna, även om systemet går att kringgå. När man överskrider gränsen markeras detta med ett ljud eller med vibrerande gaspedal.

Många av de säkerhetssystem som blir obligatoriska är redan i bruk. Den automatiska nödbromsen hittas redan nu, också i många förmånliga bilar.

System som registrerar och varnar för cyklister och fotgängare är enligt Valtonen viktiga i tätorter.

- Det är utan tvekan ett mycket viktigt säkerhetstillägg, säger Valtonen.

Långtradare och bussar ska bli tryggare

I nya bussar och långtradare ska det från och med 2025 finnas ett system som registrerar fotgängare och cyklister.

Avsikten är att göra större fordon med sämre sikt säkrare för andra personer i trafiken.

I fjol dog 25 100 personer i trafiken i EU medan drygt 135 000 skadades.

Under tisdagen godkände EU-parlamentet också nya regler som ska stärka skyddet för visselblåsarna. Den nya lagstiftningen ska se till att personer som slår larm om missförhållanden får ett starkare skydd. Bland annat ska man upprätta säkra kanaler för att rapportera om missförhållanden.

Källor: STT, Sveriges Radio

Diskussion om artikeln