Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kongressen ville dra USA ur kriget i Jemen - Trump lade in sitt veto

Från 2019
Uppdaterad 17.04.2019 07:56.
Hamnstaden Hodeidah är livsviktig för miljoner hungrande jemeniter
Bildtext Kriget i Jemen har lett till den värsta humanitära krisen i världen, enligt FN
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

President Donald Trump har lagt in sitt veto mot kongressens resolution där man krävde ett stopp för USA:s medverkan i kriget i Jemen. Trumps beslut var väntat och kongressen har inte en tillräckligt stor majoritet för att överkomma presidentens veto.

Kongressen har av humanitära skäl krävt ett slut på USA:s samarbete med den internationella militärkoalitionen som leds av Saudiarabien.

Koalitionen anklagas för att bära huvudansvaret för den humanitära krisen i Jemen, som enligt FN är den värsta i världen just nu.

Trumps veto är moraliskt fel och strategiskt befängt. Det är ett bakslag för det jemenitiska folkets förhoppningar om ett humanitärt andrum

International Rescue Committee

Resolution sågs också som ett ovanligt, nytt försök av kongressen att hävda sin grundlagsenliga rätt att förklara och avsluta krig, något som flera tidigare presidenter har struntat i.

- Konflikten i Jemen är en fruktansvärd humanitär kris som utmanar hela världens samvete. Presidenten har ändå förhindrat ett beslut som fattades av bägge partier för att få slut på USA:s skamliga inblandning i denna hjärtskärande kris, konstaterade representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi.

Jemeniter i huvudstaden Sanaa passerar en väggmålning som föreställer en amerikansk drönare. Bilden tagen i april 2017.
Bildtext Antiamerikanska väggmålningar i Jemens huvudstad Sanaa
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Många kongressledamöter har också varit kritiska mot Trumps nära relationer till kronprins Mohammed bin-Salman som anklagas för styckmordet på dissidentjournalisten Jamal Khashoggi i Saudiarabiens konsulat i Istanbul i fjol höstas.

- Denna resolution är ett onödigt, farligt försök att försvaga min grundlagsenliga auktoritet vilket kan utsätta amerikanska medborgare i fara, sade Trump då han försökte förklara sitt beslut.

Saudiarabien och andra länder vid Persiska viken som ingår i militärkoalitionen, tackade genast Trump för hans beslut.

USA deltar i kriget genom att ge både materiellt och logistiskt stöd åt den saudiledda koalitionen, vars flygattacker har förstört en stor del av infrastrukturen i arabvärldens fattigaste land.

Trump får hård kritik av bistånds- och människorättsorganisationer för vad de ser som hans omänskliga beslut om kriget i Jemen
Bildtext Trump får hård kritik av bistånds- och människorättsorganisationer för vad de ser som hans omänskliga beslut om kriget i Jemen
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Amerikanerna har bland annat sålt toppmoderna vapen som har använts i de förödande flygattackerna sedan kriget började år 2014.

De har också bombat misstänkta medlemmar av terrorgrupperna IS och al-Qaida i Jemen och Trump lät förstå att dessa attacker kommer att fortsätta trots att även de har krävt många civila dödsoffer.

Många biståndsorganisationer fördömde omedelbart Trumps beslut, bland dem International Rescue Committe.

- Trumps veto är moraliskt fel och strategiskt befängt. Det är ett bakslag för det jemenitiska folkets förhoppningar om ett humanitärt andrum, säger kommitténs ordförande David Miliband.

Källor:AP, WP

Diskussion om artikeln