Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda då centrum av Libyens huvudstad Tripoli för första gången träffades av raketer

Från 2019
Uppdaterad 17.04.2019 06:42.
Häftiga strider rasar i Tripolis sydliga förorter men striderna kommer allt närmare stadskärnan
Bildtext Häftiga strider rasar i Tripolis sydliga förorter men striderna kommer allt närmare stadskärnan
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Åtminstone fyra människor har dödats i raketbeskjutning mot centrum av Libyens huvudstad Tripoli. Det var första gången som stadskärnan utsattes för attacker, sedan krigsherren Khalifa Haftars så kallade Libyens nationella armé LNA, inledde en offensiv mot Tripoli för två veckor sedan.

Häftiga strider utkämpas som bäst i flera sydliga förorter och FN har desperat, men förgäves vädjat om ett humanitärt eldupphör för att ge civila en chans att fly.

Närmare 200 människor har dödats och över 20 000 har flytt från sina hem sedan striderna började.

Den FN-stödda regeringen i Tripoli anklagar LNA för urskiljningslösa raket- och granatattacker mot civila bostadsområden men LNA hävdar att den inte har något med attackerna att göra och att det är en annan milisstyrka som är skyldig.

Internationella brottmålsdomstolen i Haag varnade i går alla krigförande parter för risken att de kan dras inför rätta om de gör sig skyldiga till brott mot kriget lagar.

FN kräver eldupphör?

Medan raketerna regnar över Tripoli skall FN:s säkerhetsråd rösta om en resolution där man kräver ett omedelbart eldupphör och att vapenembargot mot Libyen upprätthålls mer effektivt.

Ryssland som har goda relationer till Haftar, har i alla fall hotat att använda sitt veto om resolutionen pekar ut general Haftar eller nämner krigsherren vid namn.

Omvärlden är djupt splittrad om hur man skall ställa sig till det kaotiska Libyen där åratal av våldsamheter och anarki också har spillt över till grannländer och lett till en enorm flyktingkris och ström av migranter som försöker ta sig över Medelhavet till Europa.

Fordon med en överkorsad bild som föreställer Khalifa Haftar, ledare för LNA-armén i Libyen
Bildtext Milisgrupperna i västra Libyen som försvarar regeringen i Tripoli befarar att Haftar försöker bli en ny diktator så som Muammar Ghadafi
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Haftar som en gång i tiderna var general under diktatorn Muammar Ghadafi, får främst stöd av grannlandet Egypten, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien men även av Frankrike och Ryssland.

Bland andra Qatar, Turkiet och den forna kolonialherren Italien stöder däremot den internationellt erkända regeringen, som leds av den välbärgade affärsmannen och arkitekten Fayez- al-Serraj.

Serraj stöds av milisgrupper och politiker i västra Libyen som kommer från eller har nära band till det konservativa Muslimska brödraskapet.

FN:s försök att ordna en nationell försoningskonferens har ljudit för döva öron och Haftar står benhårt fast vid sitt krav på att han skall utnämnas till den Libyska armens obestridda överbefälhavare, utan insyn från en civil regering.

Även Libyen är djupt splittrat. Haftar har lagt under sig södra och östra Libyen medan flera olika, välbeväpnade milisgrupper kontrollerar Tripoli och andra stora städer i västra Libyen.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln