Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles debatt: Hur bilda en regering då partierna inte vill samarbeta?

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Politiken efter riksdagsvalet - vad händer nu? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Valresultatet står klart, men vad händer nu? Representater ur de olika partierna debatterade regeringsförhandlingarna i Svenska Yles specialsändning och var ense om en sak: arbetet blir lättare utan Juha Sipilä.

I debatten deltar Maria Ohisalo (Gröna), Fredrik Guseff (SFP), Lotta Backlund (Saml), Antton Rönnholm (SDP) och Lulu Ranne (Sannf).

Kyligt gentemot Sannfinländarna

I riksdagsvalet låg de största partiernas understöd på 17 procent, något som gjorde valresultatet exceptionellt. Resultatet innebär att det blir svårare att pussla ihop en ny regering, eftersom mandaten är mera utspridda.

Sannfinländarnas Lulu Ranne var orolig över hur det ska gå att bilda en regering då andra partier redan innan valet har sagt att deras värdegrund är så långt ifrån Sannfinländarnas att det inte går att samarbeta.

De kalla känslorna gentemot partiet märktes också av i debatten då partirepresentanterna passade på att ge kängor åt Ranne då den stora splittringen i valresultatet debatterades.

Antton Rönnholm (SDP) menade att om hans parti får bilda regering så får alla partier ge sin syn på landets viktiga frågor och sen avgör man vem man vill ha i regeringen.

- Det här med att utesluta någon från regeringsförhandlingarna är ett prat Sannfinländarna själva har börjat med redan före valet, och jag är åtminstone väldigt öppen med att samarbeta med alla om det finns vilja att samarbeta.

SFP:s Fredrik Guseff var inte lika kompromissvillig.

- Det är bra att inte från början utesluta allt för många åt alla håll, men SFP ser det som ganska osannolikt att vi skulle kunna enas kring ett regeringsprogram eftersom vi och Sannfinländarna har en stor skillnad i människosynen.

Ense om Sipiläs avgång

I går meddelade statsminister Juha Sipilä (Centern) att han avgår som statsminister.

Partirepresentanterna var ense om att det är kan underlätta bildandet av en regering eftersom Sipilä har varit ett rött skynke för många.

Lotta Backlund var ändå skeptisk till ifall Centern borde sitta med regeringen överhuvudtaget.

- De tog rejält stryk och förlorade nästan hälften av sina platser, finska folket har tydligt visat att de inte gillar centerpartiet.

Debatten leddes av Ville Hupa och går att se på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln