Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Prisregn över Bromarv – byarådet och bybutiken får kulturpris för att de skapar en livskraftig och levande landsbygd

Från 2019
EN skärgårdshamn med strandbodar i rött. Morgon i april. Soligt
Bildtext Den nya hamnen i Bromarv anges som ett exempel på inspirerande engagemang som leder till resultat och i det här fallet också resulterade i ett kulturpris.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Kulturpriset Kompassrosen delas i år ut till Bromarv byaråd och bybutiken Skafferi Ett i Bromarv. Priset, som delas ut av Otto A. Malms donationsfond, ges för det mångåriga arbetet att utveckla Bromarv till en levande och livskraftig by.

Prissumman uppgår till 30 000 euro och delas jämnt mellan de två pristagarna.

I prismotiveringen sägs att Ragna-Lise Karlsson och Tanja Eriksson, som grundade bybutiken Skafferi Ett för drygt nio år sedan, har gjort ett mångårigt och framgångsrikt arbete för att utveckla Bromarv till en levande och livskraftig by.

En butik i Bromarv, fotograferat utifrån. Vår och soligt.
Bildtext I bybutiken i Bromarv finns det just nu fullt av nyanlända varor som ska stuvas in i alla tänkbara hyllor och vrår i väntan på den livliga sommarkommersen. För ägarna är det däremot väldigt viktigt att butiken finns till för Bromarvborna året runt. I dagens läge är butiken också en bra arbetsgivare.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Bromarv byaråd i sin tur har under årens lopp livat upp byn med sommartorg, servicebrygga, sophantering och nu senast den den nya skärgårdshamnen.

EN skärgårdshamn med strandbodar i rött. Morgon i april. Soligt. I förgrunden en skylt som berättar om kommande evenemang. Fiskens fest i slutet av maj.
Bildtext Förutom pågående byggprojekt i hamnen skapar byarådet och de andra föreningarna i Bromarv ständigt nya evenemang. Allt för att göra byn attraktiv för både bybor och sommargäster.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Jag trodde vi skulle få diplom och kanske en pokal, säger en märkbart chockad, men väldigt glad butiksägare, Ragna-Lise Karlsson.

Tillsammans med Tanja Eriksson äger och driver hon butiken som dessutom fungerar som post och paketombud.

En kvinna i en bybutik. Mycket varor i bakgrunden.
Bildtext Ragna-Lise Karlsson och Tanja Eriksson blev glatt överraskade över att kulturpriset Kompassrosen också innebar en rejäl summa pengar. Kändes nästan lika overkligt som enhörningen bakom Karlsson.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

De två företagarna har också satsat flera hundratusen euro på en ny bränslestation som flyttades från butikens tomt till den nya skärgårdshamnen.

Enn bränslestation vid en hamn (Bromarv).
Bildtext Bränslestationen i Bromarv skärgårdshamn betjänar både sjöfarare och bilister samt ivriga gräsklippare.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Prispengarna kommer troligtvis att gå till solpaneler.

- Vi har redan tidigare beställt solpaneler som vi kommer att täcka butikens tak med. Det och jordvärme ska göra vår verksamhet grönare, säger Ragna-Lise Karlsson.

Jordvärmen ska installeras för att också kunna ge välbehövlig kyla. I butiken finns ett stort kylrum och flera kyl- och frysdiskar.

Utan föreningar skulle Bromarv tyna bort

Har man ärende till byarådets ordförande i Bromarv är det bäst att bege sig till skärgårdshamnen. Där hittar man Henrik Huldin iklädd arbetskläder med målarfärgsfläckar.

En man med skottkärra vid ett bygge. Bakom ett halvfärdig byggnad med väggar målade i rödmylla.
Bildtext Bromarvs bästa arbetshäst, Henrik Huldin, gnor på med både anställda byggare och frivilligjobbare för att allt i hamnen ska bli färdigt till säsongsöppning senare i vår.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Han och flera andra ortsbor har satsat väldigt många talkotimmar på att rusta upp den nya hamnen.

Under under byarådets 35-åriga historia har många Bromarvbor jobbat hårt med att ersätta kommunens krympande service med andra verksamhetsformer för att hålla liv i byn.

En man med måttband inne i en byggnad med kaklade väggar. Halvfärdigt nybygge.
Bildtext Bromarvbon Sune Schrey är en av de flitigaste talkojobbarna i hamnen. Hans mamma Anita Schrey har i många år varit aktiv både i fiskargillet och byarådet.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Hela priset kom som en total överraskning. När det första mejlet kom trodde jag det var fejk, säger Henrik Huldin som liksom bybutikens ägarinnor inte hade en aning om att det handlade om en betydande summa pengar.

Henrik Huldin betonar att byarådet har en lång tradition och har tagit många initiativ.

- Byarådet har haft en viktig roll vid sidan av andra föreningar här i Bromarv, säger Huldin.

Tre kvinnor i en bybutik. Ena kvinna står bakom en butikskassa
Bildtext En del av personalen som jobbar på Skafferi Ett i Bromarv och som firade med bubblande dryck när bybutiken fick motta pris. Från vänster: Linda Sjöblom, Lotti Wiberg och Ragna-Lise Karlsson.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Byarådets ordförande har inga problem att hitta på vad prispengarna ska användas till.

- Vi är underfinansierade på slutrakan av hamnens investeringar. Prispengarna underlättar vårt arbete med att ansöka om extern finansiering, säger Huldin.

Som bäst jobbas det för fullt med att få klart en ny servicebyggnad med duschar, tvättrum och toaletter. Dessutom pågår arbetena med att utvidga köket i hamnens restaurang.

Allt ska vara klart senast i slutet av maj.

- I det här hamnprojektet har vi en ganska intressant modell med tre olika parter; dels staden Raseborg, dels föreningarna bland dem Bromarv västra fiskargille och så bybutiken. Jag tror att när flera aktörer på det här sättet kommer samman så når man också resultat, säger Henrik Huldin.

En man med skottkärra vid ett bygge. Bakom ett halvfärdig byggnad med väggar målade i rödmylla.
Bildtext Henrik Huldin är glad över prispengarna, de kom precis i rätt tid.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Trots att de pengar som byarådet nu får av Otto A. Malms donationsfond inte på långt när räcker för att betala alla de investeringar som ännu inte är slutförda är Henrik Huldin väldigt glad.

- Det här känns väldigt bra!

Vad är kulturpriset Kompassrosen?

Det kulturpris som Bromarv byaråd och bybutiken nu tilldelats instiftades 2013 och delas ut vartannat år. I år är det fjärde gången Kompassrosen delas ut.

- Meningen är att belöna sådana personer, organisationer eller nätverk som på betydande sätt främjat folkbildning, högre undervisning, forskning och allmänt väl, säger Ingåbon Jochim Donner.

Små strandbodar målade i rött på en stenbelagd torgplats i Bromarv skärgårdshamn. Vår och sol.
Bildtext Det har ordnats sommartorg i Bromarv sedan mitten av 1980-talet. I dag har torgförsäljarna snygga, nyfixade strandbodar som står på det nya, stenbelagda torgområdet i Bromarv skärgårdshamn.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Jochim Donner är viceordförande i styrelsen för Otto A. Malms donationsfond som utöver Kompassrosen varje år delar ut stipendier till ett värde mellan 700 000 euro och en miljon euro.

- I fallet Bromarv kan man förenklat säga att vi, i det dagliga arbete som bybutiken och byarådet gör, ser en modell med vilken man har aktiverat det lokala livet och näringslivet, säger Jochim Donner.

Fonden ser gärna ser att samma koncept skulle spridas till andra byar och glesbygdssamhällen i Finland.

Vem var Otto A. Malm?

Otto A. Malm var en av Finlands rikaste män. Släkten Malm var en handelssläkt som verkade i Jakobstad under 1700- och 1800-talet.

- Otto A. Malm grundade donationsfonden 1898. Man kan säga att det var på hans dödsbädd, men det var väl förberett. Malm ville genom donationsfonden få sina tankar förverkligade, berättar Jochim Donner.

Sedan dess har fonden delat ut stipendiepengar. Vartannat år delar donationsfonden ut pengar till forskning och vetenskap, vartannat år till allmänt väl och folkbildning.

En kanna häller vatten på en hög med euromynt som en planta växer ut från.
Bildtext Efter de ekonomiskt kärva tiderna under 1930-, 1940- och 1950-talet har Otto A. Malms donationsfond vuxit till sig riktigt bra och kan därför ge stora summor varje år till forskning och vetenskap eller allmänt väl och folkbildning. Styrelsemedlemmarna lyfter däremot inga arvoden, berättar viceordförande Jochim Donner.
Bild: Yle / Mostphotos: josef muellek

I år delar fonden ut cirka 700 000 euro till allmänt väl.

För många är donationsfonden helt obekant, vad kan det bero på?

- Vi har själva också funderat på det. Vi skulle gärna vara mer synliga. Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss, säger Donner.

Han hoppas att kulturpriset till Bromarv ska ge fonden mer synlighet.

Fonden må vara en doldis bland gemene man som inte brukar ägna sig åt stipendieansökningar, men samtidigt brukar styrelsen varje år få in närmare tusen ansökningar. I synnerhet de år man riktar sig till kategorin allmänt väl och folkbildning.

- Vi beviljar i stort sett stipendier för allt som verkar intressant och har potential, säger Jochim Donner.

Fondens styrelsemedlemmar har anknytning till Bromarv

Varken Bromarv byaråd eller bybutiken Skafferi Ett har ansökt om stipendium, utan i det här fallet har styrelsen i donationsfonden beslutat att det relativt nyinstiftade kulturpriset Kompassrosen ska ges till Bromarv.

Hur kommer det sig att ni valde just Bromarv?

- Man har hört och läst mycket om Bromarvs nya båthamn, restaurangutbudet och speciellt hur livligt det är där om sommaren. Många har också kontakt till Bromarv, säger Jochim Donner.

Hav, båtbojar, en tom båtbrygga och lite av en altan på ett hus. Soligt. Vår.
Bildtext Här på altanen och bryggan i Bromarv skärgårdshamn har åtminstone några av styrelsemedlemmarna i stiftelsen för Otto A. Malms donationsfond stått och beundrat utsikten.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

I styrelsen för Otto A. Malms donationsfond sitter bland andra Gunvor Kronman och Kristian Donner, båda fritidsboende i Bromarv.

Jochim Donner bor i Ingå och kallar sig själv en sjömänniska. Däremot har han inte besökt den nya skärgårdshamnen i Bromarv med båt.

- Av nyfikenhet besökte jag nog hamnen i fjol på hösten, men att komma sjövägen har jag ännu framför mig.

Diskussion om artikeln