Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny utredning om Nordsjömordet klar - mordmisstankar mot Jari Aarnio går till åtalsprövning

Från 2019
Uppdaterad 17.04.2019 11:39.
Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 8.3.2016
Bildtext Helsingfors tidigare narkotikapolischef misstänks ha känt till att Nordsjömordet skulle begås.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Den nya utredningen av det så kallade Nordsjömordet är klar. Det innebär att den mordmisstänkte förra polischefen Jari Aarnio blir föremål för åtalsprövning.

I fjol somras väcktes nya misstankar om att Jari Aarnio var delaktig i mordet i Helsingforsstadsdelen Nordsjö år 2003. Misstankarna går ut på att Aarnio i egenskap av polis kände till att mordet skulle begås, men lät bli att ingripa.

Nordsjömordet är benämningen på den händelse där svensk-turkiske Volkan Ünsal dödades efter att ha bedragit sina brottskumpaner efter ett värdetransportrån i Sverige år 2002.

Fyra personer är tidigare dömda för mordet, en av dem är Sverigefinländaren Janne Raninen. Mordutredningen öppnades på nytt i och med misstankarna mot Aarnio.

Också två personer som har hört till Aarnios underställda inom polisen är nu misstänkta, liksom tidigare gängledaren Keijo Vilhunen.

Jari Aarnio som har varit chef för Helsingfors narkotikapolis är vid sidan av det här fallet åtalad i rättegången om tjänstebrott mot flera personer inom polisledningen. Dessutom är han dömd till fängelse för tjänstebrott och grova narkotikabrott.

Diskussion om artikeln