Utredning: Finnair nästan sämst i klassen vad gäller förseningar och ersättningar till kunderna
Flygbolaget Finnair får usel kritik i den jämförelse om hur punktliga flygbolagen är på de långa distanserna - och hur väl de betalar ersättningar vid förseningar.
Finnair är nästan sämst i klassen på bägge punkter.
Det är företaget Airhelp som har som ambition att stöda flygresenärers rättigheter globalt, som har gjort utredningen.
Knappt hälften avgår i tid
Airhelps kartläggning visar att Finnairs förmåga att hålla tidtabellen vid över 5 timmar långa flygresor hör till de sämsta i världen. Bara 45 procent av flygen avgår i tid - det vill säga max 15 minuter efter aviserad avgångstid.
Det ger Finnair plats nummer 61 i världsrankningen som omfattar 75 flygbolag. Både skandinaviska SAS (52,6 procent) och norska Norwegian (48,4 procent) ligger före Finnair i statistiken, trots att de inte precis kan hurra över sina resultat heller.
Vad gäller att hålla sig till tidtabellen är Hong Kong Airlines bäst. Av flygbolagets avgångar sker 83,6 procent i tid.
"Oerhörda siffror"
Airhelps Finlandschef Aleksi Seppo säger att försenade och inhiberade flyg har drabbat långdistansflygningarna speciellt hårt de senaste åren. Av 4,4 miljoner långdistansflyg var över hälften försenade med över 15 minuter eller helt och hållet inställda.
- Det är oerhörda siffror, säger Seppo.
EU-direktiv ger resenärer rätt till ersättning
Det finns ett EU-direktiv (EC 261) som stipulerar att ett flygbolag kan vara ersättningsskyldigt om ett långdistansflyg är försenat på grund av flygbolagets egen verksamhet (det vill säga inte i force majeure-fall). Standardersättningen är 600 euro per passagerare.
För att direktivet ska gälla måste avgångsflygplatsen ligga inom EU, eller flygbolaget vara grundat i ett EU-land.
Men enligt Seppo är det sällan kompensationsärenden sköts utan bråk.
Finnair förkastar ofta ersättningskrav
Finnair förkastar 67 procent av alla ersättningskrav, vilket ger bolaget plats nummer 36 i rankningen som omfattar 46 bolag.
Norwegian förkastar 68 procent av klagomålen men SAS bara 22 procent.
Finnairs njugga inställning har också lett till att bolaget hamnat i marknadsdomstolen för att ha brutit mot flygresenärernas rättigheter.
Ett hundratal konsumenter hade sedan hösten 2015 varit i kontakt med konsumentmyndigheterna. De ansåg sig har rätt till standardersättning i enlighet med EU-direktivet.
Enligt Airhelp använder sig Finnair av olika taktiker i sin respons till kunderna. Förklaringarna är vilseledande och luddiga, då de äntligen når kunderna, säger Seppo.
Finnair får kritik för sin ersättningspolicy vid försenade flyg - behandling i marknadsdomstolen inleds idag
Bolaget prickas för att snåla med passagerarersättningar.