Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Volleybollens galna läge – saknar tränare, förbundspersonal tog ut landslagstruppen

Från 2019
Finlands volleybollherrar jublar.
Bildtext Finlands volleybollherrar drömmer om OS, men vem som kommer att leda laget i sommarens kval är ännu oklart.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Finlands herrlandslag till volleybollens Golden League måste anmälas i veckan. Fanns bara ett problem. Landslaget saknar en förbundskapten som kunde ta ut truppen.

Tidigare huvudtränaren Tuomas Sammelvuo lämnar Finland för att ta över Rysslands landslag och någon ersättare är ännu inte utsedd.

Men listan på 22 spelare som kan vara med i det finländska laget i Golden League skulle färdigställas i alla fall, och uppdraget gick till Sami Heikkiniemi, ledare för idrottsverksamheten på Volleybollförbundet.

– Allt får man tydligen göra i den här rollen. Vi är utan chefstränare och de europeiska förbundets regler krävde en namnlista redan nu, förklarar Heikkiniemi i förbundets pressmeddelande.

– Jag satte ihop listan utifrån tidigare landslagserfarenhet och den gångna säsongens insatser, säger Heikkiniemi.

Två helt nya spelare rymdes med på listan, Ilari Toimela och Tapio Toivainen.

Avgörande OS-kval i augusti

Nästa landslagsläger inleds den 6 maj och Finlands första match i Golden League spelas mot Ukraina i Tammerfors den 25 maj. I samma grupp finns också Vitryssland och Tjeckien.

Enligt volleybollförbundet görs de avgörande intervjuerna med toppkandidaterna till chefstränarjobbet den här veckan.

Finlands överlägset viktigaste matcher i sommar spelas 9–11 augusti i OS-kvalturneringen i Kina. Herrlandslaget möter då Argentina, Kanada och Kina med en plats i OS i Tokyo 2020 i potten.

I september är det sedan dags för EM-slutspelet där Finland är med för sjunde gången i rad. Finlands gruppspel avgörs i Ljubljana i Slovenien.

Diskussion om artikeln