Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Jag var lat och kanske lite för tjock”: Teemu Pukki såg sig i spegeln och skärpte sig – sedan tog han England med storm

Senast Teemu Pukki spelade i Storbritannien floppade han. Nu råder total Pukkihysteri i Norwich. Yle Sporten reste till England för att reda ut framgångsreceptet. Svaret? En tysk tränares hårda skola.

Från 2019
Uppdaterad 20.04.2019 08:21.

Latmasken som blev kanariefågel.

Home fans only.

Skylten på pubväggen i Norwich talar ett tydligt språk – här hör inga QPR-supportrar hemma.

Men gäller förbudet tillresta finländare? En grupp äldre, törstiga, blåvita Pukkifans står utanför och tvekar. Ska de våga gå in?

Pensionärsgängets ledare tar mod till sig och knackar dörrvakten på axeln.

– Vii are hiir for Teemu Pukki! Kän vii kome in?

Dörrvakten rynkar på pannan. Han har svårt att förstå rallyengelskan.

– Sorry, it is not possible to book tables at our establishment.

Så går det när ”Teemu Pukki” och ”table booking” låter lika i en engelsmans öron.

Helene Schwabe Magill och Philip Magill håller i en Teemu Pukki-halsduk.
Bildtext Paret Schwabe-Magill älskar Teemu Pukki.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Men dörrvakten är ett stort undantag. De flesta vid Norwich hemmaarena Carrow Road skiner upp då finländaren med det småkonstiga namnet förs på tal. Vem skulle inte älska klubbens allra finaste dyrgrip?

– Jag tycker att han är totalt fantastisk! säger Janine Lloyd som åkt över fem timmar för att se sitt favoritlag spela.

– Jag skulle vilja kalla honom en kultfigur, men han är för populär för det, säger journalisten Michael Bailey.

– Jag ska köpa en ny tröja i dag med trycket No Pukki no party, säger Helene Scwabe-Magill, som redan är iklädd en Pukkihalsduk.

En "No Pukki no party"-tröja i Norwich fanbutik.
Bildtext Med Pukki i laget har hela säsongen varit en fest för Norwich.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Hyllningarna är befogade. Fansen har Pukki att tacka för mycket.

För just nu är det härligt att vara Norwichsupporter: de gulgröna har gått från framgång till framgång hela säsongen och Premier Leagues glamour och miljoner väntar på hösten.

”Kanariefåglarna” flyger skyhögt i de varma vårvindarna – och allra högst svävar Teemu Pukki, friare än någonsin.

Men så här har det verkligen inte alltid varit – varken för Pukki eller för Norwich. Och det är precis därför som fotbollslivet känns ljuvare än någonsin tidigare.

Se Sportlivs minidokumentär om Teemu Pukkis väg från lat gottegris till engelsk fanfavorit i klippet nedan:

Teemu Pukki: Latmasken som blev kanariefågel - Spela upp på Arenan

Mycket kan hända på fem år. Teemu Pukki drog en suck av lättnad då han fick lämna Celtic efter bara en säsong i Skottland. Det blev samtidigt startskottet för anfallarens stora förändring.

Vi backar bandet sex år.

Efter att ha nött ut bytesbänken i Schalke valde Pukki att flytta till Celtic. Men sejouren i Glasgow blev kort och misslyckad.

Under sin enda säsong i Skottland spelade Pukki 38 matcher och gjorde 9 mål.

Den allmänna opinionen var att Pukki inte levde upp till förväntningarna, höll inte för trycket – floppade.

– Pukki flyttade till Bröndby med svansen mellan benen, konstaterade The Guardian senare.

Vem är Teemu Pukki?

Vad gick fel? Det är svårt att ge ett rakt svar på den frågan. Men en sak är säker: Pukki levde inte som det fullblodsproffs han är i dag.

Om han hade vaknat på fel sida hände det att han körde med treans växel på träning. Om kvällarna kunde han byta ut kycklingen mot smarriga kolhydratbomber.

– Jag var kanske lite för tjock.

Teemu Pukki på Celtics bytesbänk.
Bildtext I Champions League fick Pukki knappt med speltid i fem matcher utan att näta.
Bild: All Over Press

Men det är länge sedan. Den Pukki som nu sitter mitt emot Yle Sporten i en stol på Norwich träningscenter ser mer vältränad ut än någonsin tidigare. Han vet att tiden i Skottland kunde ha blivit mer lyckad.

– Det blev inte som jag hade fantiserat. Jag anlände med fel inställning och hade förväntat mig att ligan skulle vara lättare. Jag var inte vuxen, varken som person eller idrottare, säger han och fortsätter.

– Och så blev det kanske lite för mycket av det goda livet ... jag var en aning lat.

Efter ett år i Celtic och ett steg bakåt i karriärutvecklingen bar flyttlasset till Danmark hösten 2014. Då Bröndby ringde drog Pukki en suck av lättnad – han hade inte velat återvända till Glasgow efter semestern.

– Det var psykiskt svårt att gå från att spela 90 minuter till att inte spela alls. Det kändes skönt att flytta, det blev en bra lösning för alla.

Någon annan kunde ha kallat det en total fullträff. Några år senare var Pukki en av den danska ligans bästa spelare och satte in över 20 mål på en säsong.

Vad hände? Pukki får tacka en viss tysk för mycket.

Misär i Skottland – glädje i Bröndby. Pukki hittade hem i Danmark och trivdes som fisken i vattnet. "Det var svårt för mig att lämna klubben", säger Pukki till Yle Sporten.

Hur förvandlades den tama, slappa, lata, något ineffektiva Pukki till en giftig spjutspets som i april blev utsedd till den bästa spelaren i hela Championship?

Den Kotkabördiga strikern har svårt att peka ut en enskild faktor – men påpekar att man inte ska underskatta en avgörande komponent: Alexander Zorniger. Bröndbys tränare.

– Han har påverkat min karriär otroligt mycket, säger Pukki omgående.

Han minns fortfarande sommaren efter att Zorniger anlänt. Sommaren då tysken drillade spelarna på löpturer i skogen. Sommaren då Pukki tränade sig i bättre form än någonsin – och äntligen började leva som en toppidrottare.

– I början funderade jag vad som riktigt höll på att hända ... men det fungerade! Det var bra för killarna och syntes på matcherna.

Alexander Zorniger ser mot planen.
Bildtext Alexander Zorniger fick Pukki att förverkliga sin potential.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

– Han förändrade mig. Han fick mig att ta hand om mig bättre som idrottare och fick mig att förstå att jag som anfallare drar nytta av att aktivt delta i försvarsspelet.

– Han brukade säga att anfallaren är den första försvararen. När jag insåg det började jag jobba hårdare.

Förvandlingen är uppenbar: Nu är Pukki i sitt livs form och kan inte sluta göra mål. Fansen älskar honom och Pukkitröjorna går åt som smör i solsken.

Så bra att alla i storlek M redan var slutsålda en vecka efter att de släpptes i Norwich.

Men det är inte bara Pukki som genomgått en förvandling. Det har hela Norwich City FC.

Den skrattande sensationstränaren: Daniel Farke blev Norwich första utländska tränare någonsin. I fjol ville många se honom sparkad. Det var tur för klubben att de inte fattade ett förhastat beslut.

Tionde plats? Fjortonde? Inte kan det väl ändå gå sämre än förra säsongen?

Samtidigt som Pukki pangade in mål efter mål i Bröndby hade Norwich det kämpigt. Åren efter den senaste Premier League-sejouren har varit långa och tunga. Därför var förväntningarna i fjol somras rekordlåga.

I maj i fjol avslutade Norwich säsongen på 14:e plats. Framtiden och ekonomin såg lika mörk ut som tabellplaceringen – och dessutom ville stjärnorna bort. Alex Pritchard, Josh Murphy och James Maddison flyttade till Premier League-klubbar för sammanlagt 44 miljoner pund.

Ersättarna var i budgetklassen. Norwich satsade bara fem miljoner euro på att förstärka laget.

Särskilt en viss Teemu Pukki – som kostade 0 pund – fick folk att höja på ögonbrynen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Fansen, som håller på att ladda upp inför matchen mot QPR, minns den där dagen i juni då de fösta gången läste om övergången.

– Jag tänkte: vem i hela världen är han? säger Janine Lloyd.

– Vi hade ingen aning om vem han var, fortsätter Helene Schwabe-Magill.

Matt Ambrose håller på att skölja ner sin frukosttallrik med sitt andra stop öl. Han minns att han var allt annat än övertygad.

– Jag gjorde en snabb sökning på Wikipedia och såg att han misslyckats i Celtic. Jag tänkte att det var typiskt – Norwich värvar igen någon som inte är bra.

Matt Ambrose är en stor Norwich City fan.
Bildtext Som två bär? "Jag gillar Pukki för att jag liknar honom", säger Matt Ambrose.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Hur föll ens valet på Pukki? Norwich tränare Daniel Farke – en annan tysk som maxat Pukkis potential – svarar.

– Vi hade inte mycket pengar att sätta sprätt på. Det ekonomiska trycker på klubben var stort så vi fick vara smarta och kreativa – och det var vi. Vi var ute efter bra spelare men också efter fina personligheter, och Teemu passar in på allt det där.

– Den största orsaken var hans kvaliteter, men han passar också in i vår stil. Vi håller boll och vill ha en anfallare som inte bara väntar i boxen. Han ska också kunna bidra till spelet och skapa yta för andra genom att röra sig smart. Teemu är aldrig självisk och har en stor arbetskapacitet.

Jag sade direkt att det är dumt att värva mig om det är långbollar som gäller

Teemu Pukki

Pukki var till en början allt annat än eld och lågor över Norwich intresse.

– Jag sade direkt att det är dumt att värva mig om det är långbollar som gäller. Men ganska snabbt insåg jag att det inte är så vi spelar här. Vi spelar snabbt, med korta passningar. Det finns många skickliga killar som skapar lägen åt mig. Det är en njutning att spela.

Hurdan uppfattning hade du av Championship innan flytten?

– Min bild var att serien gick ut på att löpa i kapp långbollar, vilket stämde för kanske tio år sedan. Jag kan rekommendera serien för alla, den är definitivt en av de mest intressanta som finns.

Säsongsinledningen gick helt enligt de låga förväntningarna.

Då Championship sparkade i gång tog Norwich en poäng på de tre första matcherna. Laget fick upp farten efter det, men låg bara på nionde plats efter tolv omgångar.

En supporter håller upp en halsduk då Norwich City spelar.
Bildtext Norwich hemmastadion Carrow Road tar 27 000 åskådare. Det är mer eller mindre alltid fullsatt då laget spelar.
Bild: imago images / Focus Images/ All Over Press

Den stora behållningen var att nyförvärvet Pukki börjat hitta nätmaskorna. Men vad folk inte visste var att det bara var början. Efter att Pukki flyttades upp i banan ett snäpp fick raketen fyr.

Och den raketen kunde ingen stoppa.

I november tog Norwich hand om förstaplatsen i tabellen och sedan dess har laget inte sett sig om. Vad har gjort att Norwich skakat av sig den grå medelmåttigheten och nu sprudlar av gulgrön fotbollsglädje?

Förklaringen stavas hög lagmoral, bollsäkra och skickliga individer – och en anfallare som överträffat alla vildaste förväntningar. Till och med de egna.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle göra så här många mål, sa Pukki efter de två fullträffarna mot QPR – nummer 25 och 26.

Ett dygn senare utsågs han till Championships bästa spelare för säsongen. En utmärkelse som ingen kan ifrågasätta.

– Jag kan inte komma på en bättre gratis övergång. Att få en spelare med dessa kvaliteter utan att betala ... det är fantastiskt. Han är en av de bästa gratis övergångarna i hela Championships historia, säger journalisten Michael Bailey.

Programmet är inte längre tillgängligt

Men man ska inte stirra sig blind på målmängden, Pukki är mycket mer än en klinisk målspottare. Han har också passat till nio fullträffar i Championship – betydligt fler än nästan alla toppnamn i skytteligan.

Och det är framför allt den här aspekten som fansen älskar: den osjälviske lagspelaren och arbetshästen Pukki.

– Hans arbetskapacitet är helt otrolig. Vi har inte haft en så här hårt jobbande anfallare på länge. Han försvarar till och med! Det går inte att kräva mer, säger Matt Ambrose.

– Han är så osjälvisk och har inget ego. Han är mycket mer än en målgörare, säger Philip Magill med beundran i blicken.

Teemu Pukki skrattar.
Bildtext Den leende men tystlåtna Pukki har charmat hela Norwich.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Bailey berättar att flera motståndartränare han talat med under säsongen sagt att Pukkis löpstyrka och intelligens gör honom till den bästa spelaren i Championship.

– Han har allt som krävs för den här nivån.

Bailey har rätt: Pukki har överbevisat alla tvivlare – han är en stjärna i Championship.

Men i höst är det oväsentligt, då gäller det att ställa en ny fråga: Har Teemu Pukki det som krävs för Premier League?

En tystlåten ledare. Då Norwich tränade inför matchen mot QPR sade Pukki inte många ord. Han låter insatserna på planen tala för sig.

Säsongen – som snart är slut – kan summeras med några ord: en otippad, euforisk succé.

Trots att Norwich tappat poäng i de senaste matcherna toppar laget tabellen med fem poäng ner till både tvåan Sheffield United och trean Leeds. Tre omgångar återstår och bara en total härdsmälta kan stoppa titelfesten.

Norwich håller på att göra en Leicester i miniatyr och Pukki har blivit namnet på allas läppar.

– Det här är kanske en onödig poäng, men när kändes det senast så här skönt att vara Norwichsupporter? frågar sig Paddy Davitt i supportertidningen Pink Un.

En annan fråga kan vara lika onödig. När kändes fotbollslivet senast så här skönt för Teemu Pukki?

– Jag har aldrig tidigare njutit så här mycket. Jag vet att karriärens slut är närmare än dess början så jag måste passa på att suga ut allting gott.

Jag har visat att jag klarar mig mycket bra i den här serien, så Premier League lockar verkligen

Teemu Pukki

Men fortfarande finns det många år kvar. År som Pukki gärna skulle tillbringa i Premier League.

– Jag har visat att jag klarar mig mycket bra i den här serien, så Premier League lockar verkligen. Jag vet att det är tuffare där, men jag vill se om jag kunde klara mig.

Håller Pukki för trycket? Det är omöjligt att svara på i dagsläget. Men en sak är säker: Pukki kommer fortsätta sitt tysta grovjobb utan divalater.

Och just nu ser framtiden ljusare än någonsin för spelaren, som fansen ibland – mest skämtsamt – kallar Teemu Goat (greatest of all time).

– Jag ser inte mig själv som en stjärna. Jag är samma Teemu som jag alltid varit.

Teemu Pukki: Latmasken som blev kanariefågel - Spela upp på Arenan

Reportaget om Pukki sänds på Yle Fem söndagen den 21 april klockan 19.50.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln