Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

EU:s motdrag i handelsdispyten med USA: Strafftullar på fryst fisk, kemikalier och ketchup

Från 2019
ketchup
Bild: EPA / Angelika Warmuth

EU skärper tonen mot USA i dispyten om USA:s subventioner till flygplanstillverkaren Boeing. Unionen hotar med strafftullar mot en rad amerikanska produkter, allt från flygplan och kemikalier till livsmedel som citrusfrukter, fryst fisk och ketchup.

De föreslagna strafftullarna skulle påverka amerikansk export till EU till ett värde av 20 miljarder dollar.

Här kan du bekanta dig med hela listan över produkter som kan påverkas.

Enligt handelskommissionären Cecilia Malmström syftar åtgärderna till att trygga att amerikanska och europeiska företag konkurrerar på rättvisa villkor. Samtidigt vill man undvika att konflikten med USA trappas upp.

- Samtidigt som vi måste vara redo med motåtgärder i fall det inte finns någon annan utväg så tror jag fortfarande att dialogen borde segra mellan viktiga partners som EU och USA.

Malmström hoppas att EU och USA ska lyckas sätta punkt för dispyten om subventioner till flygplanstillverkarna Boeing och Airbus.

- EU förblir öppet för diskussioner med USA under förutsättning att dessa förs utan förhandsuppfattningar och med en rättvis lösning som mål, säger Malmström.

USA prickar flypglansdelar, mjölkprodukter och vin

Nyligen meddelade USA att man kommer att införa strafftullar mot en lång rad produkter från EU.

Motiveringer till tullarna var subventionerna till franska Airbus som anses skada den amerikanska flygplanstillverkaren Boieng.

På USA:s lista över produkter som löper risk för straffullar finns bland annat kommersiella flygplan, flygplansdelar, mjölkprodukter och vin.

Enligt USA åsamkar subventionerna till Airbus skador för amerikansk industri för cirka 10 miljarder euro. EU förnekar detta.

Långvarig dispyt mellan EU och USA

Dispyten mellan EU och USA flygplanssubventionerna har pågått i över tio år. Båda parter anklagar varandra för oskäliga subventioner.

EU anklagar USA för att ha stött Boeing på samma sätt som Airbus får stöd av EU.

Både USA och EU har fört tvisten till världshandelsorganisationen WTO, som har slagit fast att bägge parter har stött sin egen flygplansindustri med miljardbelopp.

Diskussion om artikeln