Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norwich tränare hyllar Pukki: "Har alla kvaliteter som krävs för att glänsa i Premier League"

Från 2019
Teemu Pukki slänger sig på marken efter ett mål.
Bildtext Teemu Pukki är en stjärna i Championship – men hur ska det gå i Premier League?
Bild: imago/Focus Images/ All Over Press

Efter en bragdartad säsong kallar Premier Leagues gröna gräsmattor på Norwich City och Teemu Pukki. Hur ska det gå? Tränaren Daniel Farke ser ljust på framtiden. Pukki kan prestera i vilken liga som helst, säger han till Yle Sporten.

Teemu Pukki och Daniel Farke. Det är två namn som står högt i kurs om staden Norwich skulle utse årets största profil.

Den ena har skjutit Norwich till uppflyttning. Den andra har förvandlat stadens enda proffslag från slumrande kanariefåglar till en maktfaktor att räkna med.

Det är en enorm succé, särskilt med tanke på att Norwich slutade 14:e i Championship i fjol och värvade sparsamt i somras. Nu väntar nästa stora utmaning: Premier League.

– Askungesagor är spännande – vi överpresterar i mångas ögon, särskilt experternas. Vi borde inte vara här, men fotboll handlar inte alltid om realistiska mål, det handlar också om att drömma och om att nå det oåtkomliga, säger Farke.

”Kan klara sig var som helst”

Nu har det oåtkomliga blivit verklighet.

Om ingenting märkligt händer under sommarens transferfönster blir Teemu Pukki den första finländska anfallaren i Premier League sedan Shefki Kuqi säsongen 2010/2011.

Jag är säker på att han skulle klara sig i vilken liga som helst

Daniel Farke

En lång väntan ser alltså ut att vara över – men hur ska Pukki klara sig? Den frågan är omöjlig att svara på, men Farke är trygg i sin tro.

– Teemu har alla kvaliteter som krävs för att glänsa i Premier League, han är en utomordentlig spelare. Om han inte vore det skulle han inte ha presterat så här bra i Championship, som är en av världens tuffaste serier, säger Farke och fortsätter.

– Jag är säker på att han skulle klara sig i vilken liga som helst.

Färre mål att vänta

I år har Norwich gått från klarhet till klarhet – men nästa säsong blir betydligt tuffare. Pukki får finna sig i att stångas med spelare som Virgil van Dijk och Toby Alderweireld.

Daniel Farke gnuggar händerna.
Bildtext Daniel Farke har lyckats lika väl som Pukki i Norwich.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Samtidigt kommer Pukki att få färre lägen. Det gäller att ta vara på chanserna.

Efter succésäsongen i Norwich kan namnet Teemu Pukki intressera betydligt bättre lag, men Farke tror att det ligger i både spelarens och klubbens intresse att fortsätta samarbetet.

– Det är viktigt för honom att vara en del av ett lag som helhjärtat tror på honom och spelar på ett sätt som faller honom i smaken.

Och visst har Norwich sätt att spela fotboll fallit Pukki i smaken. Det har han själv sagt – och det vittnar ungefär 30 fullträffar om.

Se Sportlivs minidokumentär om Teemu Pukkis väg till Championships bästa spelare i klippet nedan:

Teemu Pukki: Latmasken som blev kanariefågel - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln