Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Även icke-troende ska känna sig välkomna till scouterna" - Ordet "Gud" kan slopas från scoutlöftet

Från 2019
Uppdaterad 18.04.2019 10:30.
Scouter i olika färgers scoutriggar och baskrar står utanför Åbo Domkyrka inför scoutparaden.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Det nuvarande scoutlöftet inleds med orden “Jag vill älska min Gud”, men allt fler inom scoutrörelsen ser hänvisningen till Gud som problematisk. Således kan scoutlöftet komma att ändra inom en snar framtid.

Barn och unga som går med i scoutrörelsen förbinder sig till scoutingens värderingar genom att avge scoutlöftet.

Victor Spiby, ordförande för Finlands Svenska Scouter, säger att det redan under en längre tid har förts en värdediskussion bland Finlands scouter.

Victor Spiby, ordförande för Finlands Svenska Scouter
Bildtext Victor Spiby, ordförande för Finlands Svenska Scouter
Bild: Emma Småros.

– I diskussionen kom det tydligt fram att en stor del av scoutfältet ser ordet “Gud” som problematiskt, men många anser också att det är viktigt i scoutlöftet. Det är en balansgång.

Spiby menar att eftersom scoutingen är en rörelse, är det viktigt att hänga med i tiden och förnya sig när det krävs.

En pågående process

I november 2018 beslöt Finlands Scouters medlemsmöte att öppna upp Finlands Scouters grundstadga, där bland annat scoutlöftet och scoutingens värderingar definieras.

– Det är en pågående process och under våren 2019 har det gjorts diverse workshoppar där scouter har fått säga sin åsikt om grundstadgan och hur den eventuellt skulle uppdateras.

När alla har fått säga sitt skrivs det ett nytt förslag till grundstadga och då uppdaterar man eventuellt även scoutlöftet. Antingen med en ny formulering eller med alternativa formuleringar.

Enligt Spiby kan det här ske tidigast hösten 2020.

Alla ska känna sig välkomna till scouterna

– Om vi bestämmer att ändra på ordet “Gud” eller att ha ett alternativt löfte utan ordet så är det inte meningen att slå till mot någons tro. Tanken är att möjliggöra för scouter från alla trosinriktningar och även icke-troende att känna sig välkomna i scoutrörelsen.

Spiby berättar att man i andra länder gjort liknande uppdateringar under de senaste åren. I Storbritannien har de exempelvis gått in för ett modulerat löfte där man enligt sin tro eller icke-tro kan byta ut ordet “Gud” mot någonting annat.

Scoutknut
Bild: Yle/ Jouni Koutonen

Samarbetet med kyrkan viktigt

Av de runt 700 scoutkårer som finns i Finland har ungefär 80 procent något slags samarbete med den evangelisk-lutherska kyrkan.

– Vissa erbjuder lokaler till scoutkårers verksamhet, andra ger också ekonomiska bidrag. I de fallen måste scoutkåren även kunna erbjuda någonting tillbaka, oftast handlar det då om religiös verksamhet.

Spiby tillägger att den här förändringen inte handlar om att bryta med kyrkan utan att se till att så många som möjligt, även icke-lutheraner, ska känna sig välkomna i scoutrörelsen.

– Andlighet är en viktig del av scoutingen och det är inte meningen att det ska försvinna någonstans.

Edit:Artikeln uppdaterades med en bild på Victor Spiby. 18.4.2019 kl. 10.30.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln