Billiga kopior framstår som äkta vara i nätbutiker – Tullens utrymmen fylls med förfalskade varor
Då man handlar på nätet kan det vara svårt att avgöra om en produkt är äkta eller förfalskad. Det är lätt hänt att den produkt som sedan ramlar ner i postlådan visar sig vara allt annat än det man väntat sig.
Att handla allt från kläder till reservdelar på nätet är för många en självklarhet. Näthandeln har fullkomligt exploderat. Varje år anländer tiotals miljoner paket från utlandet till Finland.
De finska tulltjänstemännen kontrollerar postpaket som ser misstänksamma ut. Förra året inspekterade Tullen i Finland över 126 000 produkter i fall där man misstänkte att produkten var en förfalskning eller olagligt framställd.
Det innebär att Tullen varje dag kontrollerar över 340 produkter i medeltal. EU kommissionen bedömer att tullarna bara lyckas fånga in 1-2 procent av alla produktförfalskningar som anländer till EU-områden.
– Förfalskningarna görs väldigt professionellt, säger Tullens överinspektör Riikka Pakkanen.
Skickliga förfalskningar
Många produkter ser väldigt äkta ut. Konsumenten som har beställt varan kan lätt tro att hen äger en produkt som är äkta. Det kan också vara så att produkten är en sådan att man som konsument inte ens har tänkt på att produkten kan vara förfalskad.
– Bindor, kläder, livsmedel, mediciner, spelkonsoler, smarttelefoner, laddningsbara batterier, väskor, skor, räknar överinspektör Pakkanen upp.
Hon säger att förfalskarna har en oändlig fantasi, och att de är uppfinningsrika. De försöker till exempel spara in på användningen av koppar i produkter eftersom priset på metallen är högt på marknaden.
– En gång hittade vi en hårdskiva som hade ett intressant utseende. Det var en plastlåda, och på dess insida hade man tejpat fast ett vanligt usb-minne. I plastlådan fanns inget annat än minnepinnen, säger Pakkanen.
Fara för hälsan och säkerhetsrisk
Ifall Tullen under sin inspektion börjar misstänka att en produkt är en förfalskning, så beslagtas varan. Produkten skickas därmed inte till köparen, och köparen kan därför inte till exempel returnera varan och be om att få pengarna tillbaka.
– Ofta är det så att om man har köpt produkten med ett internationellt kreditkort så kan kreditkortsbolagen ersätta produktens pris. Kreditkortsbolagen har kommit överens om att de inte vill vara med och stöda försäljning av olagliga produkter och betalar därför ofta tillbaka pengarna till köparen, säger Pakkanen.
Innehavaren av en förfalskad produkt gör sig inte skyldig till ett brott. Om man får hem en förfalskad produkt så får man använda den, men det är till exempel förbjudet och rentav en brottslig handling att sälja den vidare. Det beror på att man då kan anses vara produktens importör.
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Tullen råder finländare att inte skaffa eller använda förfalskningar eftersom de kan vara farliga för hälsan och utgöra en säkerhetsrisk. Läkemedel, reservdelar till fordon och elapparater ska man vara extra försiktig med. Även leksaker för barn kan vara farliga och kläder kan innehålla giftiga ämnen. När det gäller garantier är det lönlöst att vända sig till tillverkaren.
Produktförfalskningar och olagligt tillverkade produkter uppskattas ha ett värde av över 400 miljoner euro i världshandeln.
Tullkostnader förvånar
Det är fritt fram att flytta produkter inom EU, utan att det uppstår tullkostnader. Många tror att de beställer från EU-området, eftersom näthandeln lyckas vilseleda konsumenten.
- Nätbutikerna kan få det att se ut som att de skulle vara baserade i EU. Därför blir många förvånade och överraskade när de får veta per post att deras paket har kommit från Kina och att paketet ska tullklareras, säger hon.
Om man har otur kan man råka få en förfalskning även fastän man handlar i nätbutiker som finns inom EU. Det kan bero på att en förfalskning som gjorts i Kina har tagits in på marknaden trots att de inte borde tas in.
Farliga läkemedel
Överinspektör Riikka Pakkanen anser att mediciner är de farligaste produktförfalskningarna. Tullen granskar egentligen inte om läkemedel som kommer från områden utanför EU är äkta, eftersom det är förbjudet att beställa läkemedel från områden utanför EU. Tullen stoppar ändå läkemedel som kommer från sådana områden.
– Vi har uppskattat att 50-60 procent av de läkemedel som kommer från områden utanför EU är förfalskade. En exakt siffra är svår att säga, eftersom det i en försändelse kan vara flera piller eller en tablett.
Enligt Pakkanen fångar man upp läkemedlen i Tullen varje dag. Tidigare beställde människor potensmedicin, nu har man börjat beställa väldiga mängder blodtrycksmedicin.
– En av världens mest förfalskade mediciner är malariamedicinen. I flera länder, främst u-länder, är det en stor risk att man köper förfalskade malariamediciner.
Färre falska produkter från Ryssland
Ännu i början av 2000-talet åkte speciellt östligt boende finländare till Ryssland för att köpa olagligt kopierade vhs-filmer och även dvd- och cd-skivor. Det här har nu nästan helt och hållet slutat och på Viborgs torg finns inte längre piratförsäljare.
Enligt Pakkanen finns inte längre problemet med förfalskningar från Ryssland.
– Över 90 procent av alla produkter som åker fast i Tullen kommer från Kina.
Innan de ekonomiska sanktionerna började år 2017, skickades produktförfalskningar från Kina till Europa, och från Finland vidare till Ryssland. Nu åker varorna till Ryssland andra vägar.
– Dit har det under flera år åkt många produktförfalskningar. Jag skulle vara försiktig med att till exempel reparera bilen i Ryssland. Men en stor del är säkert riktigt bra bilmekanikerfirmor, säger överinspektör Pakkanen.
Förfalskade bilreservdelar kommer ofta från Turkiet till Finland. Därifrån kommer också kläder, skor och väskor.
Ifall man beställer varor från länder utanför EU eller tar med saker från en turistresa utanför EU-området, så kan man bli tvungen att betala tullavgifter eller mervärdesskatt. Ifall man inte vill betala tullavgifter, men ändå ta med sig varor, så får varan vara värd högst 150 euro. Du kan läsa mer på här (Tullens webbplats).
Den här artikeln är en fri översättning av Yle Uutisets artikel Vaikuttavat nettikaupassa aidoilta, mutta ovatkin halpoja kopioita – tältä näyttävät tullin takavarikoimat hyvin tutun näköiset tuotteet av Petri Kivimäki. Artikeln är översatt av Anna Björkqvist.