Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea säger sig ha testat "nytt taktiskt vapen med en kraftig stridsspets"

Från 2019
Uppdaterad 18.04.2019 07:13.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakade vapenprovet personligen, enligt  officiella medier som gav ut denna bild
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakade vapenprovet personligen, enligt officiella medier som gav ut denna bild
Bild: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Nordkorea säger sig ha testat en ny typ av ett "taktisk styrt vapen" i närvaro av landets ledare Kim Jong-Un. Statliga medier uppgav inte i detalj vad som testades, men av beskrivningen att döma kan det ha varit en kryssningsmissil med kort räckvidd.

Den officiella nyhetsbyrån KCNA säger att vapnet hade en "egenartad styrd flygning och en kraftig stridsspets" och att den testades i " olika lägen."

KCNA beskrev alltså vapnet som "taktiskt" vilket tyder på att kan ha varit frågan om en kortdistansmissil och inte ballistisk långdistansmissil.

Sydkorea har inte kunnat bekräfta att testet faktiskt har utförts, men om det verkligen ägde rum så kan det ha varit en kryssningsmissil, säger militärexperten Kim Dong-Yub vid Kyungnam universitetet i Seoul.

- Det är högst troligt att det är en kryssningsmissil med kort räckvidd, som kan avfyras från land eller från luften, säger Kim.

Löften om provstopp

Nordkorea har länge försökt utveckla moderna kryssningsmissiler med kärnstridsspetsar som också kan avfyras från ubåtar.

Om testet faktiskt ägde rum, så skulle det vara Nordkoreas första prov med en kortdistansmissil sedan november i fjol.

Kim har tidigare lovat att inte utföra nya kärnvapenprov eller test med långdistansmissiler, men han sade inget om kortdistansmissiler.

En odaterad bild från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA på fyra ballistiska robotar som avfyras på ett okänt ställe.
Bildtext Nordkorea har inte testat långdistansmissiler eller kärnvapen på över ett ett halvt år
Bild: EPA-EFE/KCNA

Nordkorea har efter det misslyckade andra toppmötet med USA i februari i Hanoi, hotat att återuppta sina missiltest om omvärlden inte går med på sanktionslättnader.

Viktor Cha som var på förslag att bli USA:s chefsförhandlare med Nordkorea, säger att Kim Jong-Un genom missiltestet antagligen ville öka trycket på USA och president Donald Trump.

- Testet visar att Nordkorea efter toppmötet i Hanoi går vidare som om inget har hänt. Det ger USA tid till slutet av året för att få till stånd ett avtal, men samtidigt fortsätter det att utveckla sin kapacitet, säger Cha som numera arbetar vid Georgetown universitet i Washington.

Ett tredje toppmöte möjligt

Både Kim och Trump antydde nyligen att det kunde tänka sig att hålla ett tredje toppmöte, men endast om skulle leda till konkreta resultat.

Trump vill att Nordkorea går med på konkreta nedrustningsåtgärder medan Kim fortfarande vill ha sanktionslättnader som tack för att man inte har utfört nya kärnvapenprov eller testat ballistiska långdistansamissiler på över ett och ett halvt år.

Kim Jong-UN kräver i varje fall att USA ändrar sin inställning.

- Vi är redo för ett nytt försök om USA erbjuder ett tredje toppmöte med en ny inställning och godtagbara villkor, konstaterade Kim som vill att nedrustning och sanktionslättnader genomförs stegvis och koordinerat.

Läget verkar vara totalt i baklås eftersom Trump fortfarande vidhåller att man inte häver sanktioner innan Nordkorea går med på konkret, villkorslös nedrustning både vad gäller kärnvapen och långdistansmissiler.

Källor: Reuters, AP, KCNA

Diskussion om artikeln