Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

PSS damer litar på ett starkt försvar och snabba anfall - finalserien kan bli lång, tror Olivia Kortelainen och Linda Törnqvist

Från 2019
Innebandyspelarna Olivia Kortelainen och Linda Törnqvist
Bildtext Olivia Kortelainen och Linda Törnqvist är två av PSS starka spelare.
Bild: Yle / Leo Gammals

PSS damer är i final och har möjligheter att vinna finska innebandyligan. I finalserien möter laget SB-Pro från Nurmijärvi. Spelarna litar på ett starkt försvar och tror på matcher som avgörs med udda mål.

Det krävs fyra segrar för att vinna guld i damernas innebandyliga. Porvoon Salibandyseuras (PSS) representationslag är nu i den situationen efter att ha besegrat KooVee från Tammerfors i semifinalen.

Tisdagen den 23.4 möter de SB-Pro från Nurmijärvi första gången i en finalserie som centern Olivia Kortelainen och försvararen Linda Törnqvist tror att kan bli lång.

- Jag tror att det är mycket möjligt att det går till sju matcher innan vi har en finsk mästare. Alla matcher vi har spelat mot dem under säsongen ar avgjorts med ett måls skillnad, säger Törnqvist.

Det är första gången Olivia Kortelainen och Linda Törnqvist spelar i final på damnivå. Känslan att nå final efter en match som avgjordes i förlängningen den 14 april var överväldigande.

Försvararen Linda Törnqvist från PSS.
Bildtext Linda Törnqvist vann SM-guld med PSS flickor 2013.
Bild: Yle/Eivor Lindholm

- Det kändes helt sjukt, inte kunde man ju riktigt fatta det heller. Det hände så plötsligt. Jag var förberedd på straffar så det kändes overkligt att det avgjordes i förlängningen, säger Kortelainen.

PSS damer vann 3-4. Törnqvist noterades för ett mål och en assist.

- Många känslor kom ut på en gång när jag såg att bollen gick i mål. Det var en jättestor lättnad att det blev mål och att vi gick vidare till final, säger Törnqvist.

Representationslaget laddar upp inför den första finalmatchen spelas på bortaplan i Nurmijärvi.

- Vi kommer säkert att titta på videor för att se hur SB-Pro spelar. Vi har spelat ganska många gånger mot dem redan den här säsongen så vi vet lite vad som är på kommande. Den här veckan har varit helt vanliga träningar och på måndagen förbereder vi oss och så är det full fart på tisdagen, säger Törnqvist.

Kortelainen och Törnqvist tvekar inte när de säger att det egna lagets styrka ligger i försvaret.

- Det har det varit hela säsongen och det kommer vi att köra på ända till slut, riktigt hårt och tajt. Sen i anfallet sköter vi det lika fint, säger Korpelainen.

- Vi ska försvara så bra som möjligt så att vi får avbrott som gör att vi kan svänga spelet och sedan göra mål, säger Törnqvist.

Pss damer peppar varandra på träningen.
Bildtext Laget peppar varandra under träningen.
Bild: Yle / Leo Gammals

Enligt Kortelainen ligger motståndarlagets svaghet i försvaret. Spelarna är vana vid att få hålla boll länge och spela framåt, vilket kan betyda att de kan sakna vissa rutiner i försvaret.

Innan finalserien inleds firar laget påsk, med en risk för god mat och många påskägg.

- Vi har nog ett schema för påsken så det blir inte bara att äta godheter. Lite måste vi nog också träna så att vi håller oss i skick och känner oss redo för tisdagens match. Men nog ryms det säkert några påskägg mellan träningarna, ler Kortelainen.

Linda Törnqvist har spelat finaler förut och vet hur det brukar kännas inför.

- Nervöst så klart. Man vill ju så klart vinna och det känns nervöst när man inte vet hur matchen kommer att sluta.

PSS logo
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Om den sista finalmatchen är så pass jämn att mästerskapet inte har kunnat avgöras i förlängningen går det till straffar. Ett namn dyker upp.

- Ella Sundström. Hon klarar av att förvåna oss alla med sina tricks. Det är nånting som man inte har sett förut och hon hittar de minsta hålen i målen som hon kan lägga bollen i, säger Kortelainen.

Törnqvist lyfter också upp lagets målvakt.

- Arla Salo har spelat en supersäsong. I sådana stunder när man tror att bollen är i vårt eget mål så har hon kommit någonstans ifrån mellan målet och bollen. Hon är nog super, säger Törnqvist.

23.4.2019: Finska musikstjärnor flockas till Borgå för att minnas Jocke Lybeck

20:51

Diskussion om artikeln